Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandartsdekking belangrijk bij keuze aanvullende zorgverzekering

Bert Bukman
Rudolf Kleijn
De kosten van mondzorg zijn voor veel mensen een belangrijke afweging bij de keus voor een aanvullende zorgverzekering. Dat blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Verzekerden kiezen vaak voor een laag bedrag aan tandartsdekking.
tandartsdekking, materiaal- en techniekkosten
© sofiko14 / stock.adobe.com

De site deed onderzoek onder 12500 aanvragers. Daaruit blijkt dat de tandarts de meest gekozen aanvulling is voor de mensen die via Geld.nl een zorgverzekering afsloten. 44 procent van hen koos voor aanvullende tandartsdekking. ‘Voor veel mensen behoort de tandarts tot de basiszorgbehoeften. Omdat de basisverzekering tandartskosten voor volwassenen niet vergoedt, verzekeren zij zich aanvullend’, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Lage tandartsdekking

Van de mensen die zich via Geld.nl aanvullend verzekeren voor de tandartsdekking, kiest ruim 75 procent voor een laag verzekerd bedrag van maximaal 250 euro per jaar. Dat is ruim voldoende voor degenen die een enkele keer een gaatje laten vullen met verdoving of het gebit laten reinigen. Toch denkt Bulthuis dat veel mensen met een kleine aanvullende tandartsverzekering nog te veel betalen. ‘Ga je één of twee keer per jaar op controle en heb je verder nooit gaatjes, dan betaal je al snel meer premie dan wat je aan tandartskosten maakt.’

Bij Geld.nl koos verder bijna 15 procent van de aanvragers voor een dekking van 500 euro per jaar. Ruim 4 procent koos voor 750 euro en ruim 3 procent voor 1000 euro.

Lagere premie

Jaarlijks wisselt zes à zeven procent van de Nederlanders van zorgverzekering. De meesten doen dat vanwege de kosten: ze zoeken een verzekering met een lagere premie. Veel van de overstappers zien om die reden helemaal af van een aanvullende verzekering. In 2006 had nog 93 procent van alle verzekerden een aanvullende verzekering. In 2020 was dat 83,2 procent. Het afgelopen jaar steeg dat weer iets naar 84,9 procent, mogelijk door de onzekerheid rond corona, aldus het ministerie van VWS in een Kamerbrief. Vorig jaar had 66 procent van alle volwassenen een aanvullende tandartsverzekering en 80 procent van alle volwassenen bezocht in 2020 minimaal één keer de tandarts, zo blijkt uit dezelfde brief.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.