Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De schooltandarts komt terug in Arnhem

Hoewel tandartsbezoek tot achttien jaar gratis is, laat een op de vijf kinderen in de stad zijn gebit nooit controleren. Dat is met name het geval in achterstandswijken. In Arnhem heeft de gemeenteraad, met uitzondering van de VVD, ingestemd met een voorstel van de SP en PvdA om de tandzorg voor Arnhemse kinderen naar een hoger plan te brengen. De tandarts gaat binnenkort niet alleen langs bij basisscholen die dat willen, ook het voortgezet onderwijs komt aan de beurt.

De terugkeer van de schooltandarts in eigentijdse vorm moet er toe leiden dat minder kinderen gebitscontroles overslaan. Op voorstel van de ChristenUnie worden niet alleen de kinderen in het basisonderwijs bezocht, zoals oorspronkelijk het plan was, maar ook kinderen in het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs.

Het plan is een haal- en brengservice te organiseren die kinderen van school naar de tandarts brengt en weer terug. De gemeente moet het project aanjagen en proberen om scholen ervoor te interesseren. De tandartscontroles en de voorlichting over voeding en poetsen aan ouders en/of kinderen worden vergoed door de zorgverzekeraars.

Mogelijk ook bus

Volgens directeur Raoul Trentelman van JVT Mondzorg is de uitbreiding van de tandzorg naar het middelbaar onderwijs uniek in Nederland. Zijn organisatie is gespecialiseerd in tandzorg voor kinderen en inmiddels al actief in onder meer Oss en Nijmegen. JVT Mondzorg gaat het initiatief in Arnhem praktisch invullen. Mogelijk gaat in een later stadium ook een tandartsbus langs scholen rijden.

Zorgverzekeraars worden volgens Trentelman opgeroepen om ouders te informeren over de nieuwe service. Verder wordt in samenspraak met de GGD geregeld dat de scholen geen extra werk hebben aan de schooltandarts. Dat moet eventuele weerstand uit angst voor tijdverlies voorkomen.

Bron: De Gelderlander
Beeld: Fotolia

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.