Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steentijd-tieners kauwden al kauwgom 

Diederik Wieman
Jager-verzamelaars kauwden volgens Zweedse wetenschappers bijna tienduizend jaar geleden al op een soort kauwgom. Het ging om de hars en schors van berkenbomen. Of ze dat deden omdat het lekker was, is de vraag. De kauwgom werd waarschijnlijk als lijm gebruikt voor werktuigen en wapens.  
© roxxyphotos / stock.adobe.com

Archeologen vonden de gekauwde stukken in de buurt van Göteborg. Daar werden ook bijna 10.000 jaar oude skeletten gevonden. De tanden en kiezen van sommige skeletten kwamen overeen met de afdrukken op de kauwgom. Helemaal zeker is het niet dat de kauwgom werd gebruikt als lijm, zo stelt een van de onderzoekers. De mensen kunnen ook op de schors gekauwd hebben omdat ze het lekker vonden of vanwege een mogelijke geneeskundige werking. Dankzij het op de kiezen achtergebleven DNA weten de wetenschappers nu ook wat mensen in de late steentijd aten. Er stonden onder meer hert, forel, eend, vos, appels en hazelnoten op het menu. Lees hier het hele wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd werd in Nature.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.