Dat blijkt uit een literatuurstudie van onderzoekers van tandheelkunde opleiding ACTA en neurologen van het UMC Amsterdam. In de studie zijn 63 onderzoeken uit een groot aantal landen nader bekeken. Hieruit blijkt dat speekselproblemen veel voorkomen bij Parkinsonpatiënten.
Vaak hebben zij er last van dat het speeksel uit de mond loopt. In sommige gevallen komt dat door een overmatige speekselproductie, maar de betrokkenen hebben veel vaker dan anderen last van een te droge mond. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak, maar de onderzoekers wijzen erop dat Parkinson een neurologische aandoening is waardoor patiënten problemen hebben met de controle van gezichts- en andere spieren en met slikken. Ook bijverschijnselen van medicijnen spelen een rol.
Speekselproblemen en mondgezondheid
Een te droge mond heeft veel gevolgen voor de (mond)gezondheid. Het kan leiden tot extra problemen met spreken en eten. Speeksel speelt ook een rol bij de spijsvertering. Eetproblemen kunnen tot gewichtsverlies leiden. Een gebrek aan speeksel leidt tot gebrek aan smering en bescherming van de gebitselementen, daarmee tot gebitsproblemen en zelfs verlies van tanden of kiezen. Verstoring van de speekselhuishouding kan ook candidainfecties tot gevolg hebben. Het laten lopen van speeksel (kwijlen) heeft bovendien ernstige gevolgen voor de sociale kwaliteit van leven.
Aantal patiënten zal stijgen
De onderzoekers vinden het belangrijk dat tandartsen zich ervan bewust zijn dat een te droge mond vaker dan gemiddeld voorkomt bij Parkinsonpatiënten en de gevolgen daarvan voor de mondgezondheid serieus zijn. Dat aspect, en de psychosociale gevolgen van speekselproblemen, maken een multidisciplinaire aanpak van de problemen van deze patiënten noodzakelijk. In Nederland lijden twee tot drie mensen per duizend inwoners aan de ziekte van Parkinson. Omdat de ziekte vaker voorkomt bij ouderen is de verwachting dat dit aantal, met het toenemen van de gemiddelde leeftijd zal stijgen.
Voor het wetenschappelijke artikel over de literatuurstudie klik HIER