Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schimmelinfectie

Iedereen draagt in zijn of haar mond miljoenen bacteriën en schimmels bij zich. Onder normale omstandigheden leidt dat niet tot ontstekingen. Er kunnen echter omstandigheden zijn, waarbij bepaalde bacteriën of schimmels de overhand krijgen en dan leiden tot ontsteking in de mond.

 

De meest bekende mondschimmel, Candida albicans, kan door allerlei oorzaken leiden tot een infectie (candidose). Zo kan mondspray bij bijvoorbeeld astmatische klachten leiden tot candidose. Ook bestraling in het mondholtegebied kan aanleiding geven tot een schimmelinfectie. Roken kan eveneens tot candidose leiden. In een enkel geval is sprake van een onderliggende ziekte, bijvoorbeeld niet goed ingestelde suikerziekte.

Mondschimmel uit zich in de vorm van witte en soms ook in de vorm van rode veranderingen van het mondslijmvlies. Er kunnen daarbij klachten van branderigheid optreden.

Behandeling

Het is belangrijk om de oorzaak van de candidose te achterhalen en zo mogelijk weg te nemen. Daarnaast kan behandeling met een antischimmelmiddel worden ingesteld. Vaak betreft het een speciale mondspoeling, maar soms is het nodig om gedurende enkele weken antischimmelmiddeltabletten te slikken.

De patiënt moet vooral zorgdragen voor een goede mondhygiëne. In geval van roken, kan het stoppen met roken hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Ook dagelijkse reiniging van een gebitsprothese en het ‘s nachts uitlaten van de prothese kan tot een aanzienlijke verbetering van de mondgezondheid leiden.

Bron en beeld: Patiënteninformatie Mond- en Kaakziekten / Isaäc van der Waal

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.