Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slaapapneuapparaten Philips mogelijk onveilig

Philips roept de apneumachines wereldwijd terug, omdat deze mogelijk onveilig zijn. Dat maakte het bedrijf 18 oktober bekend in een verklaring. Philips verkoopt de slaapapneumachines al meer dan tien jaar, en er zijn zo’n 3 tot 4 miljoen machines in gebruik in meer dan 130 landen. In Nederland zijn zo’n 50.000 gebruikers van het apparaat.

 

Bij slaapapneu vallen de luchtwegen dicht tijdens de slaap, daardoor kan de ademhaling haperen. Het Philips-apparaat blaast via een masker lucht in de mond en neus van de gebruiker, waardoor er minder sprake is van pauzes tijdens de slaap.

Deeltjes kunststofschuim

In augustus plaatste de Amerikaanse toezichthouder FDA (Food and Drug Administration) het product in de hoogste risicocategorie. Naast het verbrokkelende schuim zouden er mogelijk kankerverwekkende gassen vrijkomen. Philips liet vervolgens miljoenen machines terugroepen, waarvan er volgens het bedrijf inmiddels 250.000 zijn gerepareerd of vervangen. De hele terugroepactie zal naar verwachting een jaar in beslag nemen.

In de Verenigde Staten worden testen uitgevoerd waaruit moet blijken op welke manier de schuimdeeltjes in het lichaam komen. De eerste resultaten daarvan komen volgende maand naar buiten.

7,6 procent minder omzet Philips

Philips realiseerde het derde kwartaal dit jaar 7,6 procent minder omzet vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Belangrijkste reden is volgens het bedrijf de wereldwijde terugroepacties van de slaapapneumachines. Philips denkt dat de jaaromzet en winst dan ook lager zullen uitvallen dan aanvankelijk verwacht. Voor de wereldwijde terugroepactie is een half miljard euro is gereserveerd.

Bron: NRC
Beeld: Fotolia

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.