Bij slaapapneu vallen de luchtwegen dicht tijdens de slaap, daardoor kan de ademhaling haperen. Het Philips-apparaat blaast via een masker lucht in de mond en neus van de gebruiker, waardoor er minder sprake is van pauzes tijdens de slaap.
Deeltjes kunststofschuim
In augustus plaatste de Amerikaanse toezichthouder FDA (Food and Drug Administration) het product in de hoogste risicocategorie. Naast het verbrokkelende schuim zouden er mogelijk kankerverwekkende gassen vrijkomen. Philips liet vervolgens miljoenen machines terugroepen, waarvan er volgens het bedrijf inmiddels 250.000 zijn gerepareerd of vervangen. De hele terugroepactie zal naar verwachting een jaar in beslag nemen.
In de Verenigde Staten worden testen uitgevoerd waaruit moet blijken op welke manier de schuimdeeltjes in het lichaam komen. De eerste resultaten daarvan komen volgende maand naar buiten.
7,6 procent minder omzet Philips
Philips realiseerde het derde kwartaal dit jaar 7,6 procent minder omzet vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Belangrijkste reden is volgens het bedrijf de wereldwijde terugroepacties van de slaapapneumachines. Philips denkt dat de jaaromzet en winst dan ook lager zullen uitvallen dan aanvankelijk verwacht. Voor de wereldwijde terugroepactie is een half miljard euro is gereserveerd.
Bron: NRC
Beeld: Fotolia