Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 1000 mondhygiënisten tijdelijk zelfstandig bevoegd

Diederik Wieman
Uit het BIG-register blijkt dat per 1 juli 2023 ruim 1.000 mondhygiënisten meedoen aan het experiment ‘Tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënisten’. Zij mogen daardoor zelfstandig een aantal voorbehouden handelingen verrichten waaronder verdoven, röntgenfoto’s maken en primaire caviteiten behandelen.
© zlikovec / Getty Images / iStock

De handelingen die in het experiment zelfstandig (en niet op aanwijzing van een tandarts) kunnen worden uitgevoerd zitten al tientallen jaren in de hbo-opleiding tot mondhygiënist. Mondhygiënisten voeren dus geen andere werkzaamheden uit, alleen het wettelijk kader waarbinnen de zorg wordt verleend is veranderd. NVM-mondhygiënisten is enthousiast over het experiment. ‘Mondhygiënisten spelen een essentiële rol als het preventie in de mondzorg betreft’, zegt voorzitter Manon van Splunter. ‘Door taken in de mondzorg te herschikken kunnen tandartsen de complexe zorg verlenen en mondhygiënisten de focus nog meer op preventie leggen.’ Bij een geslaagd experiment zal de tijdelijke zelfstandige bevoegdheid worden omgezet in een definitieve bevoegdheid. De eindrapportage van de evaluatie van het experiment wordt medio 2024 verwacht. Kijk hier voor meer informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.