Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Red levens met verwijderde gouden kronen

Gouden kronen: ook in uw praktijk zult u ze soms verwijderen. Maar wist u dat u levens kunt redden met zo’n oude gouden kroon?

8 november 2013. Supertyfoon Haiyan trekt regelrecht over het huis van Jeremy op de Filipijnen. Met zijn dochtertje van anderhalf probeert hij weg te komen, maar hij raakt verstrikt in een net. Uit pure wanhoop geeft hij zijn dochter aan een buurman. Even lijkt ze veilig, maar dan spoelt een golf zijn buurman en dochtertje weg. Uiteindelijk verliest Jeremy niet alleen zijn dochter maar ook zijn beide ouders, broertje en zusje door tyfoon Haiyan.

Helaas was Haiyan niet de eerste tyfoon die de Filipijnen trof en ook zeker niet de laatste. Ieder jaar trekken zo’n 20 tyfoons over de eilanden. Veel kinderen hebben op hun vierde dan ook al meerdere overstromingen en tyfoons meegemaakt. Gezinnen raken door zo’n ramp alles kwijt en moeten opnieuw een bestaan opbouwen. Maar nog voordat ze hun leven weer op de rit hebben, krijgen ze de volgende klap te verduren. Zo blijven ze kwetsbaar voor natuurgeweld.

Tandartsen helpen de cirkel doorbreken

Gelukkig kan deze cirkel doorbroken worden. Hulpverleners van het Rode Kruis leiden speciale teams op die in actie komen als een storm of overstroming dreigt. Hierdoor worden dorpen op tijd geëvacueerd en vallen er minder slachtoffers. Ook krijgen bewoners van sloppenwijken voorlichting over hygiëne. Zo blijven ze gezonder en zijn ze minder kwetsbaar voor ziektes.

Die hulp wordt mede mogelijk gemaakt door honderden Nederlandse tandartsen en hun patiënten. Al jaren sturen zij hun verwijderde gouden kronen op naar het Rode Kruis. Het Rode Kruis verwerkt de kronen en bereidt met de opbrengst Filipijnse families voor op natuurgeweld.

Patiënten blij

Uit de ervaring van deelnemende tandartsen blijkt dat patiënten erg positief reageren op het idee om hun gouden kronen te doneren aan het goede doel. “Toen ik mijn eigen praktijk begon, besloot ik direct mee te doen – daar hoefde ik niet lang over na te denken,” zegt Wim van Geest, tandarts en eigenaar van TeamGeest Tandartsenpraktijk Hoogerheide.

“Iedereen weet dat goud geld waard is. Maar het kost een patiënt veel tijd en moeite om die waarde zelf uit zijn kroon te halen. Dan doe ik de suggestie dat ze mensen in rampgebieden kunnen helpen door hem te doneren aan het Rode Kruis. Patiënten doen dat met een glimlach, want voor hen wordt die kroon daardoor ineens veel meer waard.”

Doe mee aan het Gouden Kronen Plan

Help net als meer dan 300 andere tandartsen, kaakchirurgen en mondzorgpraktijken mee en stuur uw verwijderde gouden kronen op naar het Rode Kruis. Ga naar www.rodekruis.nl/goudenkronen om meer te lezen en u aan te melden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.