Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prikaccidenten vermijden

Onze patiënten vinden het fijn dat we ze voor de behandeling goed verdoven, want bij de meerderheid van de patiënten zit de angst voor de tandarts nog altijd goed ingebakken. Bij een enkele mondzorgmedewerker én zeker bij de praktijkhouder bestaat de angst voor een prikaccident nadat de anesthesie gegeven is.
Recappen, het terugplaatsen van de dop op de naald, is het moment waarop het fout kan gaan. In onze praktijk is het bijvoorbeeld ten strengste verboden om te recappen met twee handen. De dop dient in een recaphouder geplaatst te worden waarna met één hand de naald daaroverheen geschoven moet worden.

 

In een vorige TP-nieuws hebben we bericht over een naaldencontainer die zelf recapt. Septodont, een grote fabrikant van anesthesiematerialen, komt op de markt met hun vernieuwde Ultra Safety Plus (USP) Twist. De koker die de anesthesiecarpule moet vasthouden zit niet meer in het handvat, maar aan de anesthesienaald. Het handvat is autoclaveerbaar, de koker en naald zijn disposables. De anesthesienaald wordt eerst in de koker geplaatst om vervolgens met een draaibeweging (twist) op het handvat vastgezet te worden. Om de anesthesie te geven wordt de dop van de naald verwijderd. Daarna mag de dop niet gerecapt worden, maar wordt de koker over de naald geschoven. Hierdoor kan zich geen prikaccident meer voordoen. De carpule en de koker worden van het handvat afgedraaid en kunnen zo de naaldencontainer is. Handig voor de dagelijkse praktijk waar men met 1 carpule per behandeling toekomt. Voor orale chirurgie, waarbij 3 tot 4 carpules worden ingespoten, is het niet handig dat de hele koker telkens af- en aangedraaid moet worden. Daar werkt de ouderwetse RVS-naaldenspuit toch een stuk handiger en sneller. Maar pas wel op bij het recappen.

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0112-z/MediaObjects/12496_2020_112_Fig21_HTML.jpg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.