Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten liegen – óók tegen de tandarts

De verleiding om te liegen ligt altijd op de loer. Zo liegen we onder andere om te pleasen, fouten te verhullen, voordelen te halen, schaamte te voorkomen of confrontaties te vermijden. Zo’n 20 tot 30% van de tijd die we met anderen spenderen, verdraaien we bewust de waarheid. Zelfs bij de tandarts! TrustDeals heeft onderzocht wanneer en waarom we liegen.
Male dentist on working place with female patient in dental practice Usage: Journal Inside 12614_064_010 (2020) Usage: Journal Inside 12614_064_010 (20200918) Usage: Journal Inside __ (20200928) Usage: Online (20201012) *** Local Caption *** © luckybusiness / stock.adobe.com

 

Communicatieprofessor Timothy Levine heeft onze leugens gecategoriseerd: liegen om een (economisch) voordeel te behalen (31%), liegen om fouten of slechte gewoonte te verbergen (22%), liegen om een beter en positief beeld van jezelf neer te zetten (8%) en liegen om sociaal en niet bot te zijn (2%).

Liegen bij de tandarts en de dokter

Ruim 41% van de patiënten schaamt zich ervoor, maar toch liegt de meerderheid van de patiënten tegen de tandarts. De leugens gaan over mondhygiëne of preventie, bezoek aan de tandarts en de tandartsverzekering.

Zo’n 73% van de patiënten heeft wel eens tegen de tandarts gelogen, zo blijkt uit onderzoek van DentaVox. Meestal liegen mensen over het nuttigen van ongezond voedsel en drinken en hun mondhygiëne. Zo geeft 20% van de ondervraagden toe te liegen over tweemaal daags tandenpoetsen.

Gedurende drie weken is een enquête afgenomen onder 347 respondenten. De resultaten tonen aan dat schaamte over de mondhygiëne de gebruikelijkste reden is om te liegen. Op de tweede plaats staat angst voor de tandarts. De meerderheid van de 347 respondenten (67%) geeft aan niet altijd de waarheid te spreken als het gaat om mondhygiëne en preventie. Meer dan de helft (58%) geeft bovendien aan weleens te liegen over de urgentie van het probleem of waarom ze een afspraak hebben geannuleerd. Een kleinere groep (43%) is niet altijd even eerlijk over hun verzekering. Zij zijn niet op de hoogte van hun polis en zeggen dat alles verzekerd is.

Wat betreft mondhygiëne geeft 20% aan te liegen over de juiste wijze van tandenpoetsen. Bij het flossen is dit percentage net zo hoog. In vergelijking met eerdere onderzoeken over liegen bij de tandarts ligt het percentage dat liegt over het flossen hoger in de Verenigde Staten (27%).

Naast de genoemde schaamte over de mondhygiëne (27%) zijn er andere psychologische factoren om tegen de tandarts te liegen: het beschermen van het zelfbeeld (14%), de angst voor afwijzing (12%) en het niet willen erkennen dat de mondgezondheid slecht is (12%).

En de meerderheid van de patiënten geeft aan wel eens relevante informatie, die belangrijk kan zijn voor de gezondheid, achter te houden voor de dokter. De meeste onderwerpen waarover wordt gelogen is: roken (46%), lichaamsbeweging (43%), drankgebruik (38%) en seksuele partners (29%). Zij zijn niet eerlijk tegen de arts omdat ze bang waren om beoordeeld te worden. Meer dan de helft zegt zich te generen om de waarheid te vertellen.

Liegen in de relatie

In liefdesrelaties wordt veel gelogen over financiële zaken. Zo’n 33% heeft wel eens gelogen over hun jaarsalaris en meer dan 25% houdt het bestedingspatroon verborgen voor de partner. Bijna 25% van de volwassenen liegt tegen zijn of haar romantische partner over zijn of haar schulden. Ook over het persoonlijke romantische verleden zijn we niet altijd eerlijk, 30% van de respondenten geeft toe gelogen te hebben over hun seksuele geschiedenis.

Liegen op (toekomstig) werk

Zo’n 30% van de mensen heeft wel eens gelogen, of de waarheid verdraaid, op hun cv. Er wordt het meest gelogen over werkervaring en technische vaardigheden. Opvallend is dat 80% van deze leugens nooit worden ontdekt. Op het werk zelf worden ook heel wat leugens verspreid. Meer dan 62% geeft toe wel eens te zeggen ergens te zijn, terwijl zij daar helemaal (nog) niet zijn. 53% gebruikt het verkeer als excuus om te laat te zijn en 44% zegt wel eens een dagje ‘ziek’ thuis te blijven terwijl zij zich niet ziek voelen.

Bron: TrustDeals / DentaVox
Beeld: © luckybusiness / stock.adobe.com

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.