Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ORCA-congres, 4-7 juli 2018, kopenhagen: Time to change

Het congres ging van start met de key note lecture van em. prof. Ole Fejerskov en em. prof. Gunnar Dahlén met als titel ‘Cariësonderzoek zou moeten bijdragen aan een betere mondgezondheid voor iedereen’ (La Cascada Declaration, 2017). ‘Het onderzoek op het gebied van het microbioom en cariës noodzaakt ons de opleiding en de inzet van tandheelkundig personeel onder de loep te nemen.’

‘Hoewel er veel kennis is op het gebied van de oorzaken van tandheelkundige Problemen, en technische en wetenschappelijke ontwikkelingen de afgelopen 50 jaar hebben bijgedragen aan een betere kwaliteit van leven, hebben wereldwijd veel mensen nog steeds een slecht gebit. In veel landen met overwegend midden tot hoge inkomens zijn duidelijk verbeteringen in de mondgezondheid te constateren, maar de ongelijkheid tussen en binnen de verschillende landen is een groot probleem.

De professie heeft wereldwijd weinig directe invloed op dit probleem: klinische interventies dragen slechts voor een klein deel bij aan de verbetering van de mondgezondheid bij de bevolking. Dit geldt zowel voor de mondgezondheid als de algemene gezondheid. Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie promoten de consumptie van koolhydraten, vrije suikers in dranken, zoetwaren en kanten-klare producten, wat bijdraagt aan tandbederf, overgewicht en diabetes.

Tandartsen worden betaald op basis van verrichtingen en zetten niet in op het gezondhouden van de mond van de patiënt. Investeringen moeten worden terugverdiend, en overbehandeling ligt op de loer. In die landen waar een overschot aan tandartsen is, zal de opleiding tot tandarts moeten worden herzien. Tegelijkertijd zal er een omslag moeten komen van restauratieve zorg naar preventieve zorg, waarbij de tandarts moet worden beloond voor het gezondhouden van de mond in plaats van het doen van invasieve en onnodige handelingen. Tandheelkundige behandeling moet gericht zijn op het behoud van een gezond en functioneel gebit, en niet gestuurd worden door de financiële belangen van individuele behandelaars of zorgverzekeraars.

De huidige toestand van de tandheelkunde vraagt om radicale oplossingen. De tandheelkundige professie moet zijn gedrag, opleiding en structuur veranderen opdat de eigen dentitie een heel leven lang meegaat en functioneel blijft. Het bovenstaande moet leiden tot discussie hoe we de mond gezond moeten houden. Het implementeren van oplossingen heeft tijd nodig en ieder land zal moeten beoordelen op welke manier dit doel moet worden bereikt.-

Na deze (hierboven samengevatte) openingslezing van het recente ORCA-congres volgde een omvangrijk programma met veel interessant onderzoek. Alle (168!) abstracts daarvan zijn toegankelijk via: https://​www.​karger.​com/​Article/​Pdf/​488302. (Dien Gambon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.