Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nsoi-congres: ‘Drie wijzen uit het Oosten’

Minder botverlies rondom implantaten door weefselaugmentatie tegelijk met implanteren? Voorspelbaar verticaal en horizontaal bot augmenteren met resorbeerbare membraan en tags? Dat waren de onderwerpen van het najaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie (NVOI) afgelopen vrijdag 15 december in Spant! Congrescentrum in Bussum.

De inleiders bleken een traktatie voor de aanwezige congresgangers: drie bekende sprekers uit het Oosten: Litouwen, Hongarije en Roemenië.

Hoofdspreker van de dag was zeker professor Istvan Urban, hoogleraar in Boedapest. Met een gepassioneerd verhaal over ‘Vertical and horizontal bone augmentation’ die hij toepast bij cases met de meest heftige botdefecten: van onderkaken waarvan de nervus bijna op de kaak lag tot bovenkaken waarbij oro-antrum of oronasale perforaties waren ontstaan. Zijn geheim: het gebruik van een 50/50%-mix van autoloog bot met xenogene botpartikels en het stevig vastzetten van het membraan met meerdere kleine schroefjes. Hij benadrukte tevens zijn techniek om de weefsels los te maken om spanningsvrij te kunnen hechten – een techniek die hij zelf had geleerd door veel te prepareren in het anatomielaboratotorium.

Tomas Linkevicius, professor in Litouwen en Gent, bracht vervolgens met ‘Zero bone loss concepts’ een enerverend verhaal over het belang van de verticale zachteweefseldikte voor implantaatplaatsing om botverlies rondom implantaten te voorkomen. Zo liet hij cases zien waarin hij met straight platformimplantaten minder botverlies had bij minimaal 3 mm dikte van de zachte weefsels, in vergelijking met rondom bone-level platform switched implantaten die minder dan 2 mm hoogte aan zachte weefsels hadden met meer botverlies. Zijn take home message was om bij implanteren de dikte van de zachte weefsels te meten en als deze minder dan 2 mm is, verticaal te augmenteren met een bindweefseltransplantaat of een acellulaire dermamatrix.

Na de lunch werd de dag afgesloten met juist een prothetische lezing door de Roemeense implantoloog Florin Cofar: ‘The geometry of beauty’. Cofar liet zien hoe asymmetrisch en uniek natuurlijke elementen zijn bij één persoon, in tegenstelling tot wat tandartsen en technici nogal eens creëren: perfecte symmetrieën en gelijkvormige elementen bij meerdere personen. Om juist zo’n natuurlijke imperfectie bij zijn patiënten te realiseren, maakt Cofar steeds meer gebruik van digitalisering. Volgens hem zijn de dentale lijnen en structuren niets anders dan getallen en wiskunde. Door gebruik te maken van een gigantische databank van ingescande elementen kan hij digitaal juist unieke en natuurlijke elementen cad/cam vervaardigen. Dit alles toonde hij aan de hand van prachtige foto’s en video’s, waarmee hij tevens de toeschouwers voorzag van talrijke kleine tips en tricks voor bij het prepareren, afdrukken en plaatsen.

Kortom: een verrassende en leerzame congresdag. Het volgende congres van de NVOI/NSOI is het lustrumcongres van 6-8 september in Gent.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.