Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders zijn het gelukkigst met hun gebit

Nederlanders zijn het gelukkigst met hun gebit, althans, 18 procent van de ondervraagden in de leeftijdsgroep tussen 18 en 65 jaar zegt geen enkele behoefte te hebben aan een cosmetische ingreep. Ter vergelijk: in Spanje, Italië, Brazilië en Portugal ligt dat percentage op vijf procent. Binnen Europa hebben we bovendien het hoogste percentage mensen (27%) met een ongeschonden gebit (geen vullingen, geen implantaten). Anderzijds heeft Nederland na Singapore ook het hoogste percentage (16%) mensen met één of meer implantaten.

 

Dit zijn cijfers uit de deze maand gepubliceerde ‘2021 Oral Health Awareness Survey’ van de multinationale onderneming in mondzorgproducten Sunstar. De gelikt vormgegeven rapportage (‘the largest of its kind’) bevat de resultaten van een wereldwijd consumentenonderzoek naar de opvattingen over en de routines bij gebitsonderhoud. Allicht dat enige terughoudendheid bij de resultaten op zijn plek is (‘wereldwijd’ behelst in dit geval vijftien landen, het totaal aantal respondenten is 15.000), maar zoals het gaat bij dit soort onderzoeken: het leest allemaal lekker weg.

Wat Nederland betreft: na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben we het hoogste percentage respondenten (40%) dat zegt tweemaal per jaar de tandartspraktijk te bezoeken. Tandenpoetsen in de ochtend overslaan omdat we haast hebben? De 19% die dit toegeeft, ligt precies in lijn met het wereldwijde gemiddelde. Brazilianen slaan de vroege poetsbeurt het minste over bij haast (12%), Amerikanen zeggen het vaakst (26%) onder tijdsdruk zonder mondverzorging het huis te verlaten.

Een greep uit andere bevindingen:

  • Respondenten uit Azië geven bovengemiddeld aan te worstelen met een slechte adem, maar Japan spant de kroon: 34% van de ondervraagden zegt een slechte adem te hebben. In Europa is Nederland met 14% een uitschieter, net onder Italië.
  • Opmerkelijk in de categorie ‘DIY’ (‘do it yourself’): 15% van de Nederlandse respondenten bekent weleens een huishoudelijk bleekmiddel te hebben gebruikt voor het witter maken van de tanden. Iets meer dan de helft (56%) zegt verre te blijven van welke doe-het-zelf-ingreep in de mond dan ook (de verstandigste consumenten wonen in Japan: 82%).
  • In de overall mondverzorging springt er geen land eenduidig uit omdat de resultaten veelal inconsistent zijn: uitblinken in het ene, verzaken in het andere. Brazilianen scoren het hoogst als het gaat om het reinigen tussen de tanden (flossen, stoken, ragen), maar laag in frequent poetsen. In Europa staat Frankrijk zelfs onderaan als het gaat om flossen/stoken/ragen, maar blinkt men uit in het vermijden van snacks en drankjes met te veel suiker (China scoort op dat vlak het slechtst). Uiteindelijk is het Verenigd Koninkrijk volgens de onderzoekers het meest consistent in de mondverzorging. Hier zien we onder andere het hoogste percentage respondenten dat aangeeft altijd minimaal twee minuten te poetsen en (samen met Duitsland) het hoogste gebruik van elektrische tandenborstels.

Een pdf van het rapport is gratis te downloaden.

Tekst: Jacques Koch
Beeld: © adragan / stock.adobe.com

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.