Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MTA Pasta

Sinds de komst van het mineral trioxide aggregrate (MTA) kunnen we door perforaties verkeerd verlopen endodontische behandelingen herstellen door op deze perforaties MTA aan te brengen.

MTA stimuleert afgifte van calciumhydroxide waardoor er hydroxyapatiet kan ontstaan. Hierdoor kunnen we niet alleen perforaties dichten, maar ook radices met open apices behandelen zodat er apexificatie optreedt en kan het gebruikt worden als retrograde vulling van de apex na een apexresectie. Door de hoge pH-waarde is MTA antibacterieel. De keerzijde van de medaille is dat MTA zeer lastig te mengen is met water of fysiologisch zout, waardoor niet die pasta ontstaat die we zouden willen. Dat komt doordat de deeltjesgrootte van MTA kan oplopen tot wel 200 micrometer. Hierdoor is het lastig te mengen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0104-z/MediaObjects/12496_2019_104_Fig4_HTML.jpg

Het Amerikaanse Ultradent heeft voor dit probleem Endo-Eze MTAFlow op de markt gebracht. Het fijne van dit product is dat de MTA-deeltjes niet alleen veel kleiner zijn, maar dat er een hydrogel bijgeleverd wordt waardoor we het poeder niet hoeven te mengen met water, maar waarmee we snel een MTA-pasta verkrijgen met een gladde en consistente textuur. Daarnaast zou de Endo-Eze MTAFlow ook bescherming bieden tegen water door een vochtwerend effect van de gel. Dit kan ook handig zijn bij bijvoorbeeld een directe pulpaoverkapping (nóg een indicatie voor MTA). Als we een MTA-vulling in pulpakanaal dicht bij het apicale foramen willen aanbrengen, zijn er de NaviTips van Ultradent variërend van 17 tot 27 mm met een gauge van 29.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.