Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Modern Sports Dentistry

De laatste jaren krijgt de interactie tussen sport en tandheelkunde in toenemende mate de noodzakelijke aandacht. Dit boek geeft hiervan een zeer uitgebreid en up-to-date overzicht. Het behandelt het volledige beeld vanuit de definitie van de Academy of Sports Dentistry (ASD), die in 2012 opnieuw aldus is geformuleerd: ‘Sports Dentistry is the branch of sports medicine that deals with the prevention and treatment of dental injuries and related oral diseases associated with sports and exercise.’

Een grote schare auteurs, met voornamelijk een academische achtergrond (VS), laat nagenoeg elk aspect aan bod komen en gebruikt ter onderbouwing daarvan een enorme waslijst aan recente artikelen.

De nadruk ligt op door sport veroorzaakt dentoalveolair trauma. Hierbij is veel aandacht voor preventie, diagnostiek en acute en uiteindelijk chirurgische en prothetische behandeling van lokale, maar ook uitgebreide orale trauma’s. Op een overzichtelijke manier komen de gevolgen voor alle betrokken weefsels aan bod, waarbij in een apart hoofdstuk het endodontische onderdeel beschreven wordt.

Wat bijzonder opvalt is dat er een moderne kijk wordt gegeven op weefselbehoud, minimaal invasief behandelen, dus zolang mogelijk behoud van vitaal pulpaweefsel. Hierin krijgen adhesieve oplossingen eveneens de nodige aandacht.

Naast dentoalveolair trauma komen ook de indirecte gevolgen van sport op de mondgezondheid aan de orde. Hierbij is er aandacht voor de interactie tussen intensieve fysieke inspanningen, sportvoeding, tabak en (prestatieverhogende) medicatie. De auteurs laten zien dat het gebit van atleten een groter risico heeft op tandweefselverlies door cariës en erosieve slijtage. Typisch Amerikaans is het gebruik van verschillende vormen van tabak (use and abuse of tobacco) in de sport en de grotere kans op (maligne) slijmvliesafwijkingen.

Ook wordt aandacht besteed aan een meer controversieel onderwerp: het vermeende verband tussen de toename van sportprestaties en/of krachtuitoefeningen en het dragen van een gebitsbeschermer of harde kunststof splint.

In Noord-Amerika (VS en Canada) staat al veel langer de interactie tussen sport en mondgezondheid in de belangstelling. De tandarts maakt daar dan ook vaak vast onderdeel uit van de ondersteunende staf van bijvoorbeeld ijshockey- en American-footballteams. Voor deze tandarts wordt in dit boek ook de wet- en regelgeving beschreven.

In Europa is hiervan nog zelden sprake. Wel is er bij steeds meer clubs en bonden in toenemende mate aandacht voor een goede mondgezondheid van hun sporters. Modern Sports Dentistry geeft tandartsen die interesse hebben in deze materie een goed houvast om de rol die zij binnen de sportwereld kunnen spelen te overzien. Daarnaast zijn de verschillende onderdelen heel goed bruikbaar in de alledaagse tandheelkundige praktijk. (Michiel Lieshout)

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0032-y/MediaObjects/12496_2019_32_Fig2_HTML.jpgEditor: Mark Roettger
ISBN:
978-3-319-44414-7
Uitgever: Springer
Prijs (hardcover): $ 119,99
Omvang: 235 pagina’s
(eBook): $ 89,00

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.