Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Met een goede mondgezondheid vaker naar de tandarts

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de resultaten van de in 2019 uitgevoerde enquête gepubliceerd. Patiënten die hun mondgezondheid als goed beschouwen, gaan vaker naar de tandarts dan degenen met een mindere mondgezondheid.

Die mindere mondgezondheid schijnt daarnaast ook samen te hangen met een minder goed ervaren algehele gezondheid en langdurige aandoeningen als diabetes. In 2019 gaf 80 procent van de mensen van 18 jaar en ouder aan, ten minste één bezoek aan de tandarts te hebben gebracht in de afgelopen 12 maanden. Het gemiddelde bezoek aan de tandarts was 4 keer per jaar. Van de personen die hun mondgezondheid als goed beschouwden, ging 82% naar de tandarts, waar 26% van de personen met een mindere mondgezondheid de tandarts had gemeden. Daarnaast ging deze groep minder vaak op bezoek bij de tandarts (3 keer gemiddeld tegenover 5 keer bij de personen met een goede mondgezondheid). De groep met een mindere mondgezondheid beoordeelden hun algemene gezondheid als minder goed.

Vrouwen geven meer dan mannen aan dat de gezondheid van hun tanden en tandvlees goed is: 75 tegen 71 procent. Jongeren van 18 tot 20 jaar beoordelen hun mondgezondheid heel best. Zo gaf 80% van hen aan te menen een goede mondgezondheid te hebben. Dat verschilt van de 50+’ers, bij wie dat ongeveer 70% is.

De tandarts werd het meest bezocht in 2019: bijna 80% van de ondervraagden hadden minstens één bezoek aan de tandarts gebracht, tegen bijna 40% die een bezoek aan de mondhygiënist had gebracht. Volwassenen kwamen nauwelijks bij de orthodontist: 4,7%.

Meer informatie: CBS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.