De jongen zonder mond: Een volledige reconstructie | Pleidooi voor de Extractor | Maak je een fout? Praat erover! | Casus paro – Zes voorbeelden van diastemen | Tandtechnicus Martijn Kalsbeek | Wat te doen met reputatieschade door negatieve publiciteit? | TP Kennistoets 2023-8 Hall Techniek
TP-redacteuren kijken naar de kwaliteit van verschillende nieuwe producten en doen hiervan verslag.
Tot de negentiende eeuw koesterde de Japanse samenleving het ideaal van gitzwarte tanden, waarbij iedereen, van de nobele samoerai tot de elegante geisha, het tandglazuur met een speciaal brouwsel verduisterde.
Ooit vond ik alles niet genoeg. Toen ik het ambacht van tandarts na een jaar of zeven enigszins onder de knie begon te krijgen, vond ik het tijd om me te gaan toeleggen in een kleiner onderdeel van het vak. Specialiseren binnen het specialisme van de tandheelkunde.
Leefstijl is hot: gezonde voeding, meer bewegen en minder stress. Als tandarts-werkgever kunnen we daarin een rol spelen. Je kunt je personeel bijvoorbeeld stimuleren om op de fiets naar de praktijk te komen.
‘Slim van DSW om altijd als eerste de premie bekend te maken.’ Dat hoor ik vaak als zorgverzekeraars hun premies voor het nieuwe jaar bekendmaken. Ook dit jaar was DSW een week na Prinsjesdag weer de eerste. Velen willen weten waarom andere verzekeraars niet proberen om eerder te zijn en zo alle publiciteit naar zich toe te trekken. Ze kijken wel uit. Want het is maar de vraag of het zo slim is.
De hedendaagse tandheelkunde brengt ons tandartsen vele mogelijkheden om een gecompromitteerd gebit te restaureren. ‘Inspirerend is het om uiteenlopende behandelingen gedetailleerd besproken te zien in TP,’ vindt Hans Bosch. ‘Geregeld wordt nieuw instrumentarium getoond en op toepasbaarheid en handigheid gewogen. Een onderbelicht instrument is mijns inziens het Benex II Extraction system.’
De term ‘diastemitis’ gebruik ik wanneer er een diasteem ontstaat in combinatie met onbehandelde c.q. onvoldoende behandelde parodontitis. Hierbij zes voorbeelden van diastemen in combinatie met fors interdentaal botverlies, waarbij na behandeling door middel van flap-curettage (zero-flaps) en zonodig inslijpen, spontane sluiting/vernauwing van het diasteem heeft plaatsgevonden en er tevens sprake is van duidelijke botwinst.
Communiceren met patiënten? Soms lijkt het wel alsof je óók als psycholoog aan de stoel moet staan. Tandarts en communicatie-expert Albert Smith hoort die verzuchting wel vaker. Toch meent hij dat standaard enig psychologisch inzicht onontbeerlijk is. Dat leidt tot een betere communicatie, met als netto-opbrengst een beter behandelresultaat.
De klant is koning in miljoenenstad Sydney, waar door een tandartsenoverschot veel concurrentie is. Geen slechte zaak, vindt Nika van Koolwijk. ‘Je moet hier echt je best doen. Patiënten moeten je wel leuk vinden.’
Tandartsen zijn doeners, geen praters. Een beetje pielen op de vierkante millimeter en wat gemompel van achter een mondkapje, tegen een patiënt die het niet eens kan verstaan en die, gehinderd door een lap rubberdam, toch niets terug kan zeggen. Maar… als je die tandartsen thuis opzoekt en aan de keukentafel het gesprek met ze aangaat, zijn het plotseling leeglopers. Zo blijkt uit een serie podcasts die TP dit jaar maakte.
Werken met je handen en communiceren met tandartsen en patiënten waren voor Martijn Kalsbeek de belangrijkste redenen om tandtechnicus te worden. Hij runt een laboratorium in Albergen en kijkt reikhalzend uit naar wat AI zijn vak gaat brengen.
In het digitale tijdperk waarin we leven, is het gemakkelijk om informatie te delen en te verspreiden. Dit kan echter ook leiden tot situaties waarin de reputatie van een persoon of bedrijf wordt aangetast door negatieve publicaties op websites of posts op sociale media. Wanneer tandartsen of andere medische professionals, die sterk afhankelijk zijn van hun professionele reputatie, hierdoor geraakt worden, kan dit bijzonder schadelijk zijn.
Over de pijngrens van roodharige patiënten en een roodharige tandarts die een grensoverschrijdende behandeling overweegt. DBBD vermijdt de grijstinten en kleurt deze maand rood.
In haar promotie-onderzoek heeft Vivian Wu onderzoek verricht naar bone tissue engineering. Deze techniek is gebaseerd op de rol van stamcellen in de natuurlijke botvorming, die plaatsvindt in het menselijk lichaam voor én na de geboorte.
Je wilt heel graag een kind adopteren. En na een lange procedure is het zover. Maar dan krijg je te horen dat het jongetje uit Nigeria met wie je zo graag een gezin wil vormen geen mond heeft. De Tilburgse Suzanne van Rijswijk en haar man lieten zich door dat bericht niet uit het veld slaan. ‘Toen we de eerste informatie kregen, zijn we gaan bellen. Naar iedereen die mogelijk zou kunnen helpen. Zo vonden we plastisch chirurg Paul van Zuijlen. Hij wilde wel helpen. Dat gaf de doorslag om “ja” te zeggen op de adoptievraag.’
Meer dan vijtien jaar geleden is er vanuit het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) in Groningen een bezoek gebracht aan het Schotse Dundee om nader kennis te maken met de Hall Techniek. Sindsdien wordt de Hall Techniek, bedacht om het zeer grote cariësprobleem bij Schotse kinderen te kunnen helpen, toegepast op het CTM.
Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 8-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.
Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.
Je moet er nu niet aan denken, maar tot de negentiende eeuw waren zwarte tanden een schoonheidsideaal in de Japanse samenleving. Iedereen, van de krijgshaftige samoerai tot de elegante geisha, kleurde met een speciaal brouwsel het tandglazuur met een speciaal brouwsel gitzwart.
Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.