TandartsPraktijk nr. 1, 2021

  Schaamteloos en gewetenloos | Vier verschillende wangslijmvlieszwellingen | Chirurgische versus orthodontische extrusie | Verantwoorde esthetiek | Beter inzicht in orbitafracturen | Regeneratieve behandeling van peri-implantitis | TP Kennistoets 2021-1 Een vervelende vlek! En nu?

  Video’s bekijken via de More Media App

  Vanaf TandartsPraktijk 1-2021 is het mogelijk bij sommige artikelen direct op de telefoon een bijbehorende video te bekijken.

  More Media App 2021

  Dit nieuwe jaar begint voor TP met een nieuw jasje. Net als velen van ons is ook TP zo vlak na de feestdagen dikker geworden. En als je dikker wordt, heb je een nieuwe jas nodig; één met ook een wat stevigere rug. Vandaar dat u nu de geheel gerestylede TP in uw handen heeft.

  Complotdenken in de tandartspraktijk

  Het was begin jaren tachtig. Een werkdag zoals alle andere, het liep tegen sluitingstijd. Ik was net klaar met mijn dagprogramma en had mijn witte jas al uitgetrokken, toen er een patiënte onaangekondigd mijn behandelkamer binnenkwam.

  Een vervelende vlek! En nu? + TP Kennistoets

  Met behulp van de infiltratietechniek kunnen witte verkleuringen in het glazuur over het algemeen goed behandeld worden, zelfs zonder de verkleuring te hoeven verwijderen. Door infiltratie van het poreuze glazuur met kunsthars worden de optische en functionele eigenschappen hersteld. Een volledige casus die verschillende handvatten geeft om een fraai resultaat te bereiken.

  Schaamteloos en gewetenloos

  Een dame heeft zich vier jaar laten behandelen door een tandprotheticus, die voor zijn prutswerk een enorm bedrag heeft gerekend. De uitgebreide herbehandeling heeft bijna drie jaar geduurd. Verslag van de dentale en mentale rehabilitatie die bestond uit het steunen van haar claim op gerechtigheid: terugbetaling van het volledig betaalde bedrag.

  Vier verschillende wangslijmvlieszwellingen

  Het wangslijmvlies kan bij velerlei afwijkingen betrokken zijn, variërend van schilferingen ten gevolge van het regelmatig bijten of zuigen op het wangslijmvlies tot leukoplakieën en zelfs plaveiselcelcarcinomen. Daarnaast kan sprake zijn van bijtfibromen of daar enigszins op gelijkende zwelling, zoals in deze bijdrage zal worden geïllustreerd.

  Chirurgische versus orthodontische extrusie

  In de praktijk zien we met enige regelmaat gefractureerde elementen. Maar wat doen we met een element als de fractuur tot onder botniveau doorloopt? Is het element verloren en rest ons slechts de extractietang, of kunnen we het toch nog proberen te behouden? In sommige gevallen kan orthodontische extrusie uitkomst bieden om genoeg ferrule te creëren teneinde het element daarna weer te kunnen opbouwen.

  Verantwoorde esthetiek

  In TP van december 2020 stond een opinie-artikel over ‘bio-onethische tandheelkunde’ (De invloed van influencers) waarin de noodzaak van minimaal invasief handelen en behandelen werd benadrukt. In onderstaand artikel wordt in het kader van ‘practice what you preach’ een casus beschreven waarmee het gedachtegoed uit dat opiniestuk in de praktijk wordt gebracht.

  Autologe fetsbrug met glasvezel

  Een fetsbrug (voluit facing-etsbrug) is een brug waarbij de dummy niet palatinaal aan de buurelementen wordt bevestigd, maar aan facings labiaal. In deze casus is sprake van een hele diepe beet, dus zal extra zekerheid moeten worden ingebouwd middels een glasvezelversteviging aan palatinale zijde.

  Maakt onbekend ook onbemind? | Gebruik van laser

  Bij de tandarts kom je bijna geen lasers tegen in de behandelkamer. Is dat te verklaren? In dit artikel ga ik daarop in en vertel over de verschillende dentale lasers die er op de markt zijn. Ook leg ik de werking uit en laat ik een aantal behandelingen en ervaringen zien uit mijn dagelijkse praktijk.

  Beter inzicht in orbitafracturen

  De reconstructie van en het herstel na een orbitafractuur is onvoorspelbaar en een uitdaging. Jesper Jansen heeft in het Amsterdam UMC (locatie AMC) onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van verschillende afzonderlijke componenten van computergeassisteerde chirurgie en een klinisch protocol voor de behandeling van orbitafracturen.

  Winterdepressie

  Het beperkte zonlicht van november tot en met februari vormde in de oude tijden vooral voor de tandarts een groot praktisch probleem. In onze tijd brengt het seizoen van de lange nachten voor velen andere problematiek met zich mee: vatbaarheid voor sombere stemmingen en verminderde energie.

  Regeneratieve behandeling van peri-implantitis

  Peri-implantaire ontstekingen worden onderverdeeld in peri-implantaire mucositis en periimplantitis. De behandeling van peri-implantaire mucositis is doorgaans niet-chirurgisch van aard, terwijl bij peri-implantitis vaak een chirurgische interventie nodig is. In dit artikel worden de verschillen tussen beide aandoeningen beschreven en besteden we aandacht aan hoe je ze kunt behandelen.