TandartsPraktijk nr. 1, 2024

  De kracht van tandheelkundige fotografie | Nuchter over Ketenvorming: Is de toekomst aan de markt? | Tandtechnicus Martijn Kalsbeek over de kunst van het afdrukken | Mondzorg tijdens de ramadan, met tips voor tandartsen & mondhygiënisten | TP Kennistoets 2024-1 De occlusiegevoelige patiënt

  Ziekte als verdienmodel

  De nostalgie van het ziekenfonds neemt grote vormen aan in de vruchtbare bodem van stijgende zorgpremies. Het handjevol Kamerleden dat na het massa-ontslag bij de SP over was, zag hoe een tractor er met een socialistisch kroonjuweel vandoor ging.

  Kunstgebit | Kwade tanden laten afknippen

  Vincent van Gogh staat bekend om zijn buitengewone bijdrage aan de kunstwereld. Van heinde en verre komen mensen om zijn werk te bewonderen. Maar ook het gezicht van Vincent zelf is iconisch. De vele zelfportretten schilderde hij voornamelijk uit armoede, om te besparen op kosten voor zijn modellen.

  De teamtandarts

  ‘Bewerken, delen en samenwerken,’ lees ik als op een terras in het Spaanse Denia een nieuw document aanmaak om later te verzenden naar de eindredacteur. Daarna is nog een lange weg te gaan, voordat u dit leest in het magazine.

  Mondzorg tijdens de Ramadan

  De Ramadan brengt veranderingen in de dagelijkse routine: mensen staan midden in de nacht op om te eten of kunnen ontwenningsverschijnselen vertonen van suikers, koffie of sigaretten. Vasten heeft impact op zowel lichaam als geest. Dit heeft ook gevolgen voor de mondzorg.

  De occlusie-gevoelige patiënt | TP Kennistoets

  Restauratief herstel van het gebit met kronen en bruggen is al sinds jaar en dag onderdeel van het werk in de algemene praktijk. Dit verloopt veelal tot voldoening van zowel de patiënt als de tandarts, zeker als er een esthetische verbetering wordt bereikt. Soms loopt het echter anders dan gepland en blijft een patiënt terugkomen met klachten die ondanks diverse behandelingen maar niet verdwijnen.

  Getest door het TP-team

  TP maakt in deze rubriek een selectie uit het aanbod van productintroducties. TP-redacteuren kijken naar de kwaliteit van verschillende nieuwe producten en doen hiervan verslag.

  Afdrukprocedures voor een edentate & betande kaak

  Dagelijks ontvang ik als tandtechnicus een verscheidenheid aan gemaakte afdrukken. Wekelijks zien we echter ook exemplaren de revue passeren waarvan we denken: wat ’n pröttl. In dit artikel neem ik globaal de afdrukprocedures door en leg ik uit waarom men het beste kan kiezen voor bepaalde producten en benodigdheden.

  Diagnose en endodontische behandeling bij element 26

  Deze casus belicht een uitdagende situatie van een mogelijke pulpapoliep bij element 26. De patiënt, die gedurende veertien jaar geen tandheelkundige zorg heeft gezocht, rapporteert geen specifieke pijnklachten gerelateerd aan deze kies. Na een recent tandartsbezoek constateert de tandarts een uitstulping van zacht weefsel bij element 26. Hij heeft de patiënt verwezen.

  Beeld als bondgenoot

  De kracht van tandheelkundige fotografie als communicatiemiddel in de tandheelkunde van vandaag is erg groot. Het doel van dit eerste artikel (in TP2 volgt deel 2) is om een eenvoudige handleiding over tandheelkundige fotografie te delen en de mogelijkheden en reikwijdte ervan te bespreken. Fotografie is immers een geweldige collega in de moderne tandheelkunde.

  Nuchter over private equity

  De actuele discussie over private equity in enkele zorgsectoren – specifiek huisartsenzorg en diergeneeskunde – zegt weinig tot niets over de rol van deze eigendomsvorm in de mondzorg. Betrokkenen zijn het erover eens dat private equity in deze sector een logische ontwikkeling is. Zolang in de ketens die op deze grondslag opereren de kwaliteit van zorg voorop staat, is het goed. En er moet nog heel wat gebeuren willen in de mondzorg vrije tarieven mogelijk worden.

  Parodontale tunneldefecten

  Na de zero-flap techniek beschrijft Coen Kuit nu botafbraak resulterend in tunnelvormige holtes. Hij toont hier een aantal klinische voorbeelden (X-foto’s) bij intakes met kortere en langere termijnresultaten en geeft licht aan het einde van de tunnel!

  ‘Je leert van de dingen die je niet verwacht’

  Ook na 43 jaar ziet Niek Opdam nog steeds de leuke kanten van het tandartsvak. Niet dat hij te spreken is over álle ontwikkelingen die zich daarin nu afspelen. Maar hij heeft wel altijd de ruimte gehad en genomen om er op zijn eigen manier invulling aan te geven. Primair aan de stoel natuurlijk, maar ook in onderzoek.

  Reputatieschade door negatieve publiciteit (vervolg)

  Wanneer je gebruikmaakt van grondrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, moet je er rekening mee houden dat andere mensen (en organisaties) ook rechten hebben. Dat zijn situaties waarin twee of meer fundamentele rechten in conflict komen, zoals het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy.

  Zoutconcentratie in patchtest zou verlaagd moeten worden

  Door dit onderzoek is ontdekt dat de huidige concentraties van metaalzouten die worden gebruikt in de huidpatchtest, die irritatie en cytotoxiciteit veroorzaken, de interpretatie van een allergische reactie kunnen verstoren. Hoe zou dat verbeterd kunnen worden?

  In Myanmar is elke dag spoeddienst

  In deze aflevering draaien we de migratie­richting om en spreken we met Sithu Htoon Win, die zijn praktijk in Rangoon achterliet om een nieuwe start te maken als tandarts in Nederland. Dat wordt goed gekwalificeerde nieuwkomers niet makkelijk gemaakt, vindt hij.

  De Haagse tandartsmoord

  ‘Een moord van een gestudeerd man op een ander gestudeerd man, van een vakgenoot op een collega’: wie had zo’n drama kunnen vermoeden? DBDD keert terug naar een misdrijf dat een ‘diepe diepe indruk’ maakte.

  TP Boekkeuze

  Drie boeken uitgelicht.

  Pdf TandartsPraktijk 1-2024

  Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 8-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.