Home 2022

Laatste artikelen

Sander Loos

2022: hoogte- en dieptepunten

2022 Was het jaar waarin de Nederlandse Orde van Tandartsen met veel kabaal het licht zag. Opgericht door collega Vincent Guicherit die geen kans onbenut laat om de KNMT te betichten van handjeklap met stakeholders en commerciële partijen. De KNMT zou, zo vindt Guicherit, geen oog meer hebben voor de individuele praktijkhouder maar vooral de grote ketens in het zadel willen helpen. Op zich valt het te prijzen dat er naast de KNMT een tweede beroepsgroep is opgericht.

Over elektriciteit en de waarde van onstoffelijke zaken

In dit nummer krijgt u iets mee van de manier waarop juristen denken en redeneren, en dat doen we aan de hand van een strafrechtelijk arrest dat ruim een eeuw geleden, op 23 mei 1921, door de Hoge Raad werd gewezen.

Tandarts op safari

Ronald Gravemaker wist al op jonge leeftijd dat het tandartsvak bij hem paste. Dat bleek ook te kloppen, want hij voelt zich er nog steeds helemaal senang bij. Maar eens per anderhalf jaar breekt hij er wel een week tussenuit om iets heel anders te gaan doen: in Botswana op safari gaan, om naar de wilde dieren te kijken. Even volledig los van de huidige, digitale wereld.

Vrij tarief voor de periodieke controle!

Toen TP vroeg of ik een column zou willen schrijven naar aanleiding van het (als vijfjarig experiment) vrijgeven van de tarieven voor facings en bleken (‘cosmetische mondzorg’), was mijn eerste reactie dat ik daar weinig voor voelde.

Zo voorkom je pijnklachten

De meeste tandartsen krijgen te maken met beroepsgerelateerde pijn. Dat zijn vooral klachten in hals, nek of rug, maar ook in armen, handen, heupen en benen. Pijn heeft vergaande gevolgen voor gezondheid, werkplezier en carrière. De Groningse fysiotherapeut Matthijs Luitjes kreeg veel tandartsen in de praktijk. Een tandarts-praktijkhouder vroeg hem of hij niet kon helpen bij de preventie van pijn aan de tandartskant van de stoel.

De Tandarts Blues

Over een oorwurm die klinkt als een haperende slijmzuiger en de klinkende afwezigheid van tandartsen in populaire liedjes. DBDD speurt aan het einde van het jaar naar de mooiste tandarts-song.
Algemene tandheelkunde

’t Is eenzaam aan de stoel

Het tekort aan assistenten, wat valt daar nog over te zeggen? De behoefte is groot, de cijfers zijn weinig bemoedigend. Toch zijn er ook praktijken waarvoor het probleem simpelweg niet bestaat. Wat is hun geheim? En: wat kunt u zelf doen om nieuwe medewerkers te vinden en vast te houden?

Getest door het TP-team + BoekenTip Endodontologie

Zes tandartsen-algemeen practici kijken in de eigen praktijk naar het gebruiksgemak van nieuwe producten en naar het resultaat van een behandeling daarmee. Het TP-team vergelijkt met wat de fabrikant belooft en doet verslag.
Endodontologie

Kansspel of vaardigheid?

In de loop van mijn tandheelkundige carrière heb ik heel wat inzichten, ideeën, concepten, instrumentarium en chemicaliën voorbij zien komen. Vol vurig enthousiasme heb ik me op sommige endodontologische behandelmethoden gestort, om enige tijd later tot de conclusie te komen dat de eindresultaten niet tot de beloofde succespercentages hadden geleid. Maar oefening baart kunst en ervaring verrijkt. Die ervaring wil ik nu graag delen.
Algemene tandheelkunde

Van bites naar bits

Het happen voor het maken van een volledige- of partiële prothese raakt uit de mode. Het digitaal vervaardigen van een prothese heeft de toekomst. Comfortabeler voor de patiënt. Bovendien gaat het veel sneller dan de conventionele techniek.