Home 2024

Laatste artikelen

Kunstgebit | Frans Hals De Rommelpotspeler

De in Haarlem werkzame schilder Frans Hals staat bekend als ‘de meester van de lach.’ Hij was ook een van de weinige schilders in de zeventiende eeuw die niet schroomde om volkse figuren met een brede, open lach en blote tanden te portretteren. 

TP Kennistoets 2024-3 Diep afgebroken kansloos of hoopvol?

Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

Pdf TandartsPraktijk 3-2024

Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 3-2024 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.

Tandartsen (werken) tekort

Er is een tekort aan tandartsen en dat wordt de komende jaren almaar schrijnender. Als we de berichtgeving tenminste mogen geloven. Volgens het rapport ‘Mondzorg in beeld' van ABNAMRO werkten er in Nederland in 2023 9.376 tandartsen. De verwachting is dat twintig procent daarvan binnen zeven jaar met pensioen gaat. Reken even mee: dat zijn er dus 1875,2.
Parodontologie

Parobruggen met zwevende dummies

Ook bij ver tot zeer gevorderd parodontaal verval is Coen Kuit terughoudend met extraheren. Want na flap-curettage kunnen vaak aanzienlijke botwinsten behaald worden. Maar als er sprake is van grote verschillen qua aanhechtingsverlies tussen naburige elementen en er eventueel ook negatieve restauratieve/endodontische aspecten zijn, dan kunnen extracties en brugconstructies geïndiceerd zijn (afbeelding 1 t/m 4). Coen beschrijft zijn ervaringen.

TP Boekkeuze

Vier boeken uitgelicht.

Lang leve het regenwoud

U bent een bewuste consument. Glas gaat in de glasbak, uw dak ligt vol zonnepanelen en u vult uw recyclebare boodschappentas als het even kan met biologisch producten. Toch is de kans groot dat u niet weet dat u dagelijks palmolie in uw mond stopt. 's Ochtends en 's avonds zelfs.

Toch geen tandarts

Hoewel Denise Duijster als kind al interesse had in het tandartsvak, koos ze na haar bachelor toch voor de publieke gezondheid. Het fit for school-project bracht haar voor onderzoek naar de Filipijnen. En bij terugkeer naar Nederland kreeg ze als postdoc bij ACTA de gelegenheid om op diverse public health-onderdelen onderzoek te doen.

Oorzaken en oplossingen

Al enige jaren terug had 15% van de prothesedragers allergieproblemen. Deze groep groeit helaas. Hoe komt dat? En wat zijn mogelijke oplossingen? Tandtechnicus Martijn Kalsbeek analyseert en geeft advies.

Getest door het TP-team

TP maakt in deze rubriek een selectie uit het aanbod van productintroducties. Heeft u nieuwe producten die u onder de aandacht wilt brengen, mail dan naar: tandartspraktijk@bsl.nl. TP-redacteuren kijken naar de kwaliteit van verschillende nieuwe producten en doen hiervan verslag.
Nieuwsbrief Abonneren