Home 2023

Laatste artikelen

Lees meer op TandartsPraktijk

In het tijdschrift TandartsPraktijk worden voor de geïnteresseerde lezer onderaan een aantal artikelen suggesties gedaan voor meer artikelen over hetzelfde of een aanverwant onderwerp. Ofwel, lees (nog) meer op TandartsPraktijk.
Implantologie

TP Kennistoets 2023-2 Falende implantaten: hoe verwijder je ze?

Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

Pdf TandartsPraktijk 2-2023

Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 1-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.

Ketenvorming

‘Ik zie allerlei soorten ketenvorming. Ik vind ketenvorming een verzamelnaam waar vaak aan geadresseerd wordt zonder verwijzing naar de vorm. Samenwerkingen laten ontstaan tussen tandartsen op een manier dat de arts zijn of haar autonomie gewaarborgd blijft, waarin de arts de vrije keuze krijgt om zich wel of niet met bepaalde randzaken zoals de kleur van de kamer of soort composiet mee bezig te houden.

Mondgezondheid bij mensen met de ziekte van Parkinson

Het doel van het proefschrift van Merel Verhoeff was om de mondgezondheid bij mensen met de ZvP te onderzoeken. Dat houdt in dat niet alleen de parodontale gezondheid en cariësactiviteit is bekeken, maar ook op het gebied van orofaciale pijn en dysfunctie een inventarisatie is gemaakt hoe het gesteld is met de mondgezondheid.

Weer die vertegenwoordigers

Social media zijn niet meer weg te denken uit ons (tandartsen)bestaan. Facebook, LinkedIn, TikTok, Twitter, Instagram, noem ze allemaal maar op. Handig, irritant, lachwekkend, ontroerend; het is net het echte leven. Alleen dan anoniem achter een toetsenbord. Zelf doe ik er net zo hard aan mee.

Column | Patiëntje pesten

Een week of twee geleden kwam ik op onaangename manier in aanvaring met mijn vrouw. Dat gebeurt wel eens vaker, maar deze keer was het nogal publiekelijk; ze reageerde namelijk op één van mijn LinkedIn posts waarin ik een patiënt die een hele lelijke één sterren review over de praktijk had geschreven, van repliek diende.

Hakuna matata in Kenia

Kindermonden met kiezen zo slecht dat ze tot schooluitval leidden – voor de oprichters van Dutch Dental Care vormde die aanblik de motivatie om jaarlijks met teams van vrijwilligers naar Kenia te reizen. De kunst is vaak je niet al te druk te maken als iets anders dan gewenst verloopt: ‘Hakuna matata.’

Getest door het TP-team

Tandartsen-algemeen practici Alodia Capilla, Deepa Kaushik en Jeffrey Knip en mondhygiënisten Ellen van der Vlerk en Zahra Zafari kijken naar de kwaliteit van verschillende producten en doen hiervan verslag.
Endodontologie

Casus Endodontie deel 2 | Klinische toepassingen van hydraulische calciumsilicaat materialen

Hydraulische cementen behoren tot een groep materialen die water opnemen als ze ermee in contact komen en een reactie aangaan met vloeistoffen in de omgeving. Deze materialen zijn chemisch stabiel, niet-corrosief, hebben een goede interactie met organisch weefsel en worden vrijwel uitsluitend toegepast in de endodontie.