Home 2020

Laatste artikelen

TP Kennistoets 2020-4 Zwangerschap

Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.
Algemene tandheelkunde

Tandheelkundige zorg bij zwangerschap + TP Kennistoets

De meeste zwangeren zijn zich bewust van hun zwangerschap en zullen deze melden bij aanvang van het tandartsbezoek. Soms wordt dit bezoek uitgesteld vanwege angst voor de gevolgen van een behandeling of van het maken van röntgenopnames. Maar een bezoek met behandeling kan ook noodzakelijk zijn vanwege tandletsel of een pijnklacht.

Dresscode

Ooit kon je aan de werkkleding zien wat iemands beroep was. De bakker droeg een blauwgespikkelde (‘pied-de-poule’) werkbroek. In de bouw was een zandkleurig werkpak met koppelriem standaard. Aan een blauwe overall herkende je de metaalarbeider (nu werknemer genoemd), de borstzak met het bedrijfsembleem iconisch voorzien van een pakje zware shag.

Vrouw en paard

Paarden hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van tandarts Astrid Stijger. Door een opleiding leerde ze welke rol deze dieren kunnen spelen voor mensen met tandartsangst. Het leidde uiteindelijk tot een radicaal besluit: ze verkocht haar praktijk en zette in Zuid-Frankrijk een behandel- en cursuscentrum op.

‘Typhoid Mary’ in isolement

In deze tijd van pandemie, isolement, quarantaine en lockdown een terugblik op de befaamdste zaak over het conflict tussen burgerrechten en de macht van de staat op gezondheidsgebied.
Restauratieve tandheelkunde

Een introductie in de biomimetische tandheelkunde

Misschien wel de belangrijkste ontwikkeling in de restauratieve tandheelkunde van de afgelopen 20 jaar - de overgang van mechanische naar adhesieve retentie. De combinatie van wetenschap, principes en technieken vormen samen de ‘biomimetische tandheelkunde’.
Restauratieve tandheelkunde

On the slippery slope of ceramics and composites

Tegenwoordig willen we tanden en kiezen voornamelijk herstellen met sterke, tandkleurige en biocompatibele materialen die het liefst adhesief te bevestigen zijn zodat extra opoffering van gezond tandweefsel kan worden voorkomen. Ondanks de vergelijkbare toepassing en eigen karakters van composiet en keramiek bestaan er geen duidelijke richtlijnen wanneer welk materiaal het beste kan worden ingezet.
Restauratieve tandheelkunde

Cantileverbrug van cad/cam-polymeer

Een 61-jarige man meldt zich met als wens een esthetische oplossing van zijn afgebroken 12. Door de diepe beet is er geen ruimtevoor een nieuwe prothetische voorziening, en de radix in situ, blijkt avitaal en diepcarieus. Besloten wordt tot herstel van de morfologie van de elementen en het verhogen van de beet zodat er ruimte gecreëerd kan worden voor een esthetische voorziening ter plaatse van de 12.
Restauratieve tandheelkunde

Dubbel Dahlen met een bonus

Bij patiënten met een gummy smile is bij glimlachen excessief veel gingiva zichtbaar. Mensen ervaren dit vaak als esthetisch storend, maar verbetering hiervan via behandeling is bijna niet mogelijk. Bij een patiënt die verwezen was met een restauratie- en een slijtageprobleem, kwam na afbehandeling een gunstige bijkomstigheid naar voren: de gummy smile van de patiënt blijkt gereduceerd.
Implantologie

Immediate fronttandvervanging én directe belasting

Het vervangen van een voortand door een kroon op implantaat is een ingrijpende behandeling voor de patiënt en een uitdagende voor de implantoloog. Als tot deze ingreep wordt besloten, en tand en radix dus nog niet verwijderd zijn, is dit voor een algemeen practicus het beste moment om de patiënt naar de implantoloog te verwijzen.