Home 2023

Laatste artikelen

Pdf TandartsPraktijk 7-2023

Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 7-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.
Implantologie

TP Kennistoets 2023-7 Barsten en fracturen in kroon en wortel

Een TP Kennistoets is gekoppeld aan één artikel/thema. Accreditatie: Q-keurmerk® en 1 KRT-punt.

TP Boekkeuze

Twee boeken uitgelicht.

KunstGebit | De Tandentrekker II

In de vorige editie stond ‘De tandentrekker’ van Jan Steen in de schijnwerpers. Met name door het theatrale aspect maakte de schilder met dit kunstwerk furore. In deze editie zoomen we in op de figuur van de tandentrekker. Er bestaat iconische traditie in de Nederlandse en Vlaamse schilder- en prentkunst sinds begin 16e eeuw.

Leuk of niet?

In dit nummer hebben we het onder andere over AI en robotica in de tandheelkunde. Het was u misschien nog niet direct opgevallen, maar de cover van dit blad komt van een AI gedreven beeld generator. Mijn ­verzoek (voor kenners ‘prompt’) was: maak een plaatje van een robothoofd met mondmasker.

Column Jerry Baas: Happy end

Je leert het meest van je eigen fouten, maar het is nog beter om van andermans fouten te leren. Misschien dat ik daarom het boek ‘Leerzame mislukkingen in de tandheelkundige praktijk’ van de praktijkhouder kreeg waar ik vlak na m’n afstuderen waarnam. Aan dit boek uit 1995 werkten veel vooraanstaande tandartsen uit die tijd mee, de meesten ­waren verbonden aan een Nederlandse of Belgische faculteit en het resultaat is nog steeds een goed overzicht wat er mis kan gaan (en hoe dit te voorkomen) in de verschillende tandheelkundige disciplines.
Algemene tandheelkunde

Thema Ondernemerschap

‘Ik heb onderzoek gedaan naar de gemiddelde praktijkomzet per behandelkamer binnen tandartspraktijken. Dan kom ik, exclusief techniek, uit op € 254.000 per behandelkamer. En toch… Ik heb praktijken ondersteund die vergelijkbaar opereren, maar die toch omzetten draaien die enorm verschillen.

Column Tijn Elferink | Hoe ik kunstmatig intelligent poets

Mijn grootouders draaien zich om als ze horen dat ik mijn tanden poets met een borstel van dik 300 euro. Het is dan ook niet zomaar een elektrische borstel. Het is een borstel met artificial intelligence: AI.
Algemene tandheelkunde

Bedrijfsvoering | Is er nog méér te halen uit de praktijk?

Werken op het snijvlak van zorgverlening en ondernemerschap: Sjoerd Kuiken is sinds 2010 als bedrijfskundig trainer, begeleider en adviseur exclusief werkzaam in de tandheelkundige wereld. Hoe kijkt hij aan tegen de organisatie van de gemiddelde praktijk? ‘In gesprekken bij een klant kaart ik altijd het onderscheid aan tussen het leiden van een praktijk en het managen van een praktijk.’

Het hoorbare gat

De boor als muziekinstrument, kunnen we daar ons iets bij voorstellen? DBDD onderzoekt ‘one of the most dreaded sounds in the history of time’ en notuleert de hardnekkige afkeer: ‘Het is de olifant in de kamer, het symbool van het kwaad’.