Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loepbril met meerdere vergrotingsfactoren

Anno 2019 is het nauwelijks nog voor te stellen dat een tandarts werkt zonder vergroting middels een microscoop of, veel gangbaarder, een loepbril: beter zicht houdt immers in dat we een betere kwaliteit tandheelkunde kunnen leveren.

Studenten tandheelkunde en mondhygiënisten zien we zelfs al tijdens de opleiding met loepsystemen werken en het aantal tandartsen met een microscoop in de behandelkamer groeit gestaag. Loeps zijn hot en dat is mede te danken aan de kleinere loepjes die gemonteerd zijn in lichtgewicht brillen. Ik heb zelf jaren geleden gekozen voor een 2,8-vergro- ting (het getal geeft aan met welke factor het zicht wordt vergroot) en heb daar nadien een tweede loepsysteem met 5,7-vergroting bij gekocht, waardoor ik twee loepsystemen tijdens de behandelingen kan afwisselen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0016-y/MediaObjects/12496_2019_16_Fig15_HTML.jpg

Examvision, bekend van loepbrillen en microscopen, is met een nieuw loepbril op de markt gekomen waarop meerdere vergrotingen kunnen worden ingesteld, net als bij een microscoop mogelijk is. De Kepler Advanced is de nieuwste bril die vier instelbare vergrotingen heeft namelijk: 3,6-, 4,5-, 5,5- én 6,4-vergrotingen. In de loep zelf is een kliksysteem gemonteerd waardoor tussen twee vergrotingen gewisseld kan worden. Met deze vergrotingen kan de tandarts de periodieke controle uitvoeren op een lagere stand (waarbij gezegd moet worden dat 3,6 best een flinke vergroting geeft), voor restauratief werk op 4,5 tot 5,5 kan vergroten en voor endodontische behandelingen zelfs op 6,4 kan gaan zitten. De 6,.4 is, volgens de fabrikant, de hoogst instelbare loep op de huidige markt. Naast de vergroting speelt ook de belichting een belangrijke rol en uiteraard is het mogelijk de led-lichtsystemen van Examvision op de bril te monteren. Mocht je nu denken dat het wel een zware bril moet zijn geworden: met 75 gram totaalgewicht valt dat reuze mee.

Meer informatie:
www.​examvision.​nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.