Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart tandartsen stroomt binnen vijf jaar uit 

Diederik Wieman
Over vijf jaar verwacht ongeveer 26 procent van het huidige aantal tandartsen uitgestroomd te zijn. Ook verwachten zowel tandartsen als mondhygiënisten over vijf jaar ongeveer twee uur per week minder te werken. Dat zijn enkele conclusies uit een onderzoek dat Regioplan uitvoerde in opdracht van het Capaciteitsorgaan.   
© Robert Kneschke / stock.adobe.com

Omdat de vraag naar tandartsen en mondhygiënisten de komende jaren naar verwachting alleen maar verder zal toenemen (in lijn met de stijgende vraag naar andere zorgprofessionals), wilde het ministerie van VWS goed zicht hebben op het aantal mondzorgprofessionals dat nodig is om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen. Voor een goede raming was onder meer inzicht nodig in het actuele zorgaanbod aan tandartsen en mondhygiënisten in Nederland. Om dit beter in kaart te brengen, nam Regioplan in opdracht van het Capaciteitsorgaan een enquête af onder deze twee beroepsgroepen. In de enquête werd onder meer ingegaan op het aantal gewerkte uren, de verwachte arbeidstijdontwikkeling naar de toekomst, de uitstroomverwachting, het aandeel tijd voor patiëntenzorg, de aard van het werkverband en de buitenlandse instroom. Uit deze inventarisatie blijkt onder meer dat over vijf jaar ongeveer 11 procent van de huidige mondhygiënisten uitgestroomd zal zijn. Over vijf jaar denkt ook 26 procent van de huidige tandartsen uitgestroomd te zijn. Dat de verwachte uitstroom onder tandartsen veel hoger ligt, kan komen doordat zij over het algemeen ouder zijn. Zo is 44 procent van de huidige tandartsen 50 jaar of ouder, tegenover 19 procent van de mondhygiënisten. Meer weten? Lees dan hier het volledige onderzoeksrapport van Regioplan. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.