Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kost samen beslissen meer tijd?

Bert Bukman
De KNMT heeft zich aangesloten bij het programma Samen Beslissen, dat streeft naar een betere afstemming tussen zorgverlener en patiënt. Tandartsen vrezen dat deze aanpak meer tijd kost, maar in de praktijk blijkt dat mee te vallen.
samen beslissen
© BalanceFormCreative / stock.adobe.com

Samen beslissen hoeft ook bij uitgebreidere behandelingen geen aanslag op je rooster hoeft te zijn, vertelt tandarts Maarten Overgaauw op de site van de KNMT. ‘Ik heb standaardbrieven in begrijpelijke taal opgesteld. Daarin staan de verschillende behandelopties met afbeeldingen, de voor- en nadelen, de risico’s en de kosten. In de brief leg ik bijvoorbeeld ook uit waarom een opgebakken kroon duurder is dan eentje van composiet of waarom ik een individueel abutment laat maken. Daardoor kost samen beslissen mij slechts enkele minuten in plaats van een kwartier. De patiënt komt op een later moment terug, meestal met de brief in zijn hand, om te vertellen wat hij gekozen heeft.’

Snel een voorkeur

Patiënten hebben vaak na een korte uitleg al een voorkeur, zegt tandarts Leslie Elenbaas ‘Vaak hebben patiënten in de stoel al een duidelijke voorkeur als ik de duur van de behandeling, de te ondernemen stappen of de optie voor vast of uitneembaar uitleg. Daardoor kan ik de behandelvoorstellen al terugbrengen naar twee of drie. Die voorstellen, aangevuld met beeldmateriaal en links naar allesoverhetgebit.nl, mail ik later naar de patiënt.’

Begin een goed gesprek

Samen beslissen is onderdeel van de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en gaat over het gezamenlijke beslissingsproces tussen zorgverlener en patiënt. Samen wordt er gezocht naar de behandeling die het best past bij de persoonlijke situatie van de patiënt. De mondzorgverlener brengt medische kennis in en de patiënt diens wensen, overwegingen en voorkeuren. Meer informatie over het programma vind je hier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.