Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMT waarschuwt voor ‘Root Cause’

Net als tandartsen en tandartsspecialisten wereldwijd maakt ook de KNMT zich grote zorgen over ‘Root Cause’. In deze Netflix-film worden levensbedreigende ziekten als hartaandoeningen en kanker direct toegeschreven aan wortelkanaalbehandelingen.

Ongenuanceerde boodschap in populaire film

Beter tanden en kiezen laten trekken dan laten behandelen, is de ongenuanceerde boodschap. ‘Root Cause’ gaat over de 10-jarige zoektocht van een Australische man naar de oorzaak van zijn chronische vermoeidheid en depressie, die uitmondt in een 72 minuten durende uiteenzetting van de gezondheidsrisico’s van met name endo’s.

Tandartsen wijzen in brief op angst en onrust onder patiënten

Amerikaanse tandartsen, endodontologen en onderzoekers hebben in een gezamenlijke brief aan Netflix, Apple, Amazon en Vimeo de gevaren van de film. Niet alleen in de VS, maar ook in landen als Argentinië , Canada en Spanje is er immers al veel angst en onrust ontstaan onder het miljoenenpubliek van de populaire streamingdienst.

Aantoonbaar onjuiste informatie

“De film is gebaseerd op onderzoek uit de jaren 20 dat later is weerlegd omdat experimenten toen werden uitgevoerd in niet-steriele omgevingen. Andere onderzoekers hebben de resultaten van het oorspronkelijke experiment nooit hebben kunnen dupliceren. Waarom wordt deze informatie die aantoonbaar onjuist is nu als feit weergegeven?” zo schrijven de American Dental Association (ADA), American Association of Endodontists (AAE) en American Association of Dental Research (AADR) in hun dringend verzoek ‘Root Cause’ niet meer uit te zenden. Ook bij de European Society of Endodontology (ESE) in Oslo komen vragen binnen van collega’s. Ook zij waarschuwt voor de onrust die onder patiënten is ontstaan over wortelkanaalbehandelingen.

Veilige mondzorg en goede voorlichting

De KNMT schaart zich achter het initiatieven van haar internationale collega’s. Voorzitter Wolter Brands: “Veilige mondzorg en goede patiëntenvoorlichting staan ook bij ons hoog in het vaandel. Dergelijke films geven onjuiste informatie en zaaien onnodig paniek. We zullen er alles aan doen om patiënten gerust te stellen.”

Bron: KNMT
Beeld: BSL

Note: Inmiddels heeft Netflix de omstreden documentaire Root Cause na wereldwijde kritiek uit de mondzorg verwijderd. Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.