Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kaaklijn veranderen door oefeningen? 

Diederik Wieman
Er raast weer een nieuwe trend op TikTok en YouTube: mewing. Op talloze filmpjes wordt uitgelegd hoe je met alleen oefeningen je kaaklijn zou kunnen veranderen.
Ortodontist Jon Mew, de man achter het idee van mewing

Het basisidee achter mewing is dat je de vorm van je kaaklijn kunt veranderen als je je tong op een bepaalde manier in je mond plaatst. Sommige adepten beweren ook dat mewing kan helpen tegen slaapapneu, sinusitis en andere aandoeningen. De ideeën achter mewing komen van de Britse orthodontist John Mew, die deze praktijk tot ver in de negentig bleef promoten. Ook zijn zoon, orthodontist Michael Mew, gelooft heilig in de methode waarin je de positie van je tong traint. Overigens heeft de Britse General Dental Council de tandartsvergunning van John Mew onlangs ingetrokken. De Amerikaanse site WebMed geeft een medische review van de omstreden methode. Daar wordt gesteld dat er geen serieus onderzoek is waaruit blijkt dat de kaaklijn door mewing verandert of kan helpen bij andere problemen. Experts zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat er een blijvende verandering optreedt. Maar dat is uiteraard tegen dovemansoren gezegd, als we de hoeveelheid instructie- en ervaringsfilmpjes op TikTok en YouTube zien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.