Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie tikt tandartspraktijk op de vingers vanwege onbevoegde tandartsen en incomplete dossiers

Onlangs heeft de Inspectie Gezondheidszorg een tandartsenpraktijk hard op de vingers getikt vanwege slecht bijgehouden patiëntendossiers en het laten uitvoeren van een behandeling door iemand zonder bevoegdheid die onvoldoende idee heeft wat er gebeurt of welk risico de behandeling met zich meebrengt. Dit valt te lezen in een artikel in Algemeen Dagblad van 20 juli 2021.

 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de tandartspraktijk dan ook op de vingers getikt. In een rapport geeft ze aan dat de praktijk vier dingen moet verbeteren:

  • de tandarts moet ervoor zorgen dat alleen bevoegde en bekwame zorgverleners de zorg uitvoeren;
  • de risico’s en alternatieven voor een behandeling moeten kenbaar worden gemaakt aan de patiënten;
  • de patiëntendossiers moeten op orde zijn;
  • de zorgaanbieder moet een kwaliteitsbeleid opstellen.

Volgens woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ging het fout bij een ‘calamiteit’. De zorgaanbieder is dan verplicht hiervan melding te maken. Het is echter niet duidelijk over welke calamiteit het precies gaat.

Wel is duidelijk dat bij de praktijk  behandelingen werden gedaan door iemand die dat niet zelfstandig mocht doen. Ook werd belangrijke informatie over de behandeling en door wie de behandeling werd gedaan niet altijd uitgelegd aan de patiënt.

Volgens de advocaat van de praktijk worden de conclusies van de IGJ niet gedeeld: volgens de praktijk mag er ’taakdelegatie’ plaatsvinden, waarbij een bevoegd tandarts zogeheten voorbehouden handelingen mag laten uitvoeren door iemand die door hem bekwaam wordt geacht, mits de patiënt daarover wordt geïnformeerd.

De IGJ tikt een praktijk niet zomaar iemand op de vingers. De inspectie heeft meerdere manieren om toezicht te houden:

  • enerzijds risicotoezicht, waarbij proactief informatie wordt verzameld om zicht te krijgen op risico’s
  • anderzijds incidententoezicht, waarbij gereageerd wordt op meldingen van burgers, zorgaanbieders, fabrikanten, gemeenten en andere instanties

Voor bepaalde incidenten (zoals calamiteiten) zijn zorgaanbieders en fabrikanten verplicht deze bij de IGJ te melden. Deze signalen kunnen dan reden zijn voor de inspectie om zelf te gaan kijken of op een andere manier onderzoek te doen.

De tandartspraktijk is voornemens om de aanwijzingen van de IGJ op te pakken, zodat in september alles weer in orde is.

Bron: Algemeen Dagblad (AD)
Beeld: F© Valeriy_G / Getty Images / iStock

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.