Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hypomineralisatie van incisieven en molaren

Hypomineralisatie is een ontwikkelingsstoornis in zowel de blijvende als de melkdentitie met tal van mogelijke oorzaken. Het glazuur kenmerkt zich door verkleuring (crème, bruin, geel), waarbij de kwaliteit door verstoringen in de calcificatie- en maturatiefase vaak minder is.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0112-z/MediaObjects/12496_2020_112_Fig24_HTML.jpg

Wereldwijd komt deze afwijking gemiddeld met 12,9% in de blijvende dentitie en met 7,8% in de melkdentitie voor. Vrijwel iedere tandarts krijgt hiermee in de praktijk te maken. De impact ervan kan groot zijn, zowel op de kwaliteit van leven als op de behandeling en pijnbestrijding.

 

Molar incisor hypomineralization (MIH) is een recent verschenen compact, praktisch boek, onderbouwd met de huidige klinische en wetenschappelijke inzichten met betrekking tot tal van aspecten gerelateerd aan MIH. Het heeft een duidelijke structuur: eerst komen de mechanische en chemische eigenschappen van gehypomineraliseerd glazuur, de prevalentie en etiologische factoren aan bod. De volgende hoofdstukken geven inzicht in de klinische aspecten. Zo wordt ingegaan op de (differentiële) diagnose, de classificatie en behandelstrategieën en de relatie tot het cariësrisico. Een apart hoofdstuk besteedt aandacht aan de hypomineralisatie van de tweede melkmolaren, de relatie tot MIH, de etiologie en behandeling. In het laatste deel van het boek worden de verschillende behandelopties systematisch besproken, waaronder pijnbestrijding, preventie, desensibilisatie, fissuurverzegeling, directe en indirecte restauraties en extracties. Ook wordt gekeken naar de kosteneffectiviteit in relatie tot de mogelijke behandelstrategieën.

 

Na het lezen van deze uitgave kom ik tot de conclusie dat dit een handzaam, praktisch boek is met veel informatie, geschikt voor eenieder die een patiënt met MIH in de stoel krijgt. Ook kan het bijdragen bij de uitleg van MIH aan een patiënt. Een omissie vind ik het ontbreken van figuren met de ontwikkelingsstadia van de gebitselementen, zowel van de melk- als de blijvende dentitie, in relatie tot de leeftijden. Hoewel het boek zichzelf te kort doet door tal van matige afbeeldingen in kleurstelling, scherpte en positie, is het een absolute aanrader voor hen die meer kennis op het gebied van MIH willen hebben. Dagelijks gebruik ik zelf het boek tijdens de behandeling van kinderen op de kliniek (UMCG/CTM) ook om studenten en ouders inzicht te geven in de achtergronden. (Dr. D.L. Gambon)

 

Titel: Molar incisor hypomineralization – A clinical guide to diagnosis and treatment
Auteurs: Katrin Bekes (ed.)
Omvang: 205 pagina’s
ISBN: 978-3-030-31600-6
Prijs: € 129,99
Uitgever: Springer Nature

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.