Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Houten of rubberen tandenstokers: wat is beter?

Naast het poetsen van de tanden moet ook tussen de tanden goed worden gereinigd. Het advies van tandartsen en mondhygiënisten aan patiënten moet dan ook zijn: goed stoken, flossen of ragen. Hierdoor worden voedselresten, bacteriën en tandplak verwijderd, en dat voorkomt ontstoken tandvlees en gaatjes. Maar welke tandenstokers kunnen het beste worden gebruikt: houten of rubberen tandenstokers?

 

 

Voor een goede gebitsreiniging moeten minimaal twee keer per dag de tanden worden gepoetst met een goede, niet te harde (elektrische) tandenborstel. Het reinigen tussen de tanden is echter minstens zo belangrijk, want het verwijderen van vuil tussen de tanden kan ontstoken tandvlees, gaatjes en andere tandvleesproblemen voorkomen.

Flosdraad

Het verschilt per persoon waar de voorkeur naar uitgaat om het vuil tussen de tanden te verwijderen: stoken, ragen of flossen. Het minst effectief is flosdraad, omdat het niet heel makkelijk te gebruiken is en het waarschijnlijk niet op alle plekken komt. Het meest effectief zijn ragers, want die reinigen het beste tussen de tanden. Mensen die snel last hebben van bloedend tandvlees (parodontitis) doen er verstandig aan om ragers te gebruiken. De maat is echter wel relevant: te kleine ragers halen weinig uit, er moet enige weerstand worden gevoeld.

Rubberen stokers

Welke stokers zijn beter: de houten stokers of de rubberen variant? Over het algemeen geven tandartsen en mondhygiënisten de voorkeur aan de rubberen stokers. Deze stokers hebben dezelfde borstelwerking als de ragers en verwijderen het tandplak goed. Veel mensen geven veelal de voorkeur aan deze stokers boven de ragers, omdat ze prettiger aanvoelen in de mond.

Houten stokers

De houten stoker, die al een hele tijd meegaat, is ook goed om de ruimte tussen de tanden te reinigen. Zeker om voedselresten te verwijderen. Maar of ze ook daadwerkelijk het tandplak verwijderen staat niet vast. Wel is de juiste vorm belangrijk: die van een driehoek. De vlakke kant van de stoker moet naar het tandvlees toe. Raad patiënten af om cocktailprikkers of andere ronde prikkers te gebruiken: die werken niet goed en kunnen splinters loslaten. Een goede tandenstoker is van hout en splintert niet.

Kortom, het is belangrijk om uw patiënten het advies te geven om de ruimte tussen de tanden regelmatig te reinigen. De voorkeur heeft de rager, maar de rubberen stoker staat op een gedeelde eerste plek. Spoelen na reiniging is belangrijk zodat er niets achterblijft. Als tandarts heeft u, naast de mondhygiënist, een adviserende functie voor uw patiënten.

Bron: Max Vandaag, Mondhygiënisten.nl, tandvleesinfo.nl, vraagdetandars.nl, archief
Beeld: © Tshum / Getty Images / iStock

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.