Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gum irrigator is nu Fluxion

Na vele jaren van ontwikkeling en daarna onderzoek op de universiteiten is de Fluxion gelanceerd als reinigend hulpmiddel bij de behandelingen van subgingivale pockets bij gebitselementen en implantanten. Het apparaat, bedacht door collega tandarts-parodontoloog dr. Johan van Dijk (die helaas in december 2017 overleed), kent u waarschijnlijk nog als de Gum Irrigator, waarover een publicatie in dit blad (TP december 2017) nog verschenen was. De realisatie van het product is voortgezet door zijn dochter Sophie en is nu gereed voor de algemene praktijk.

De Fluxion biedt een irrigatiesysteem waarbij met een hoge frequentie een vacuüm wordt afgewisseld met vloeistofapplicatie. Hierdoor ontstaat een vloeistofstroom in de pocket, wordt de biofilm verstoord en wordt zuurstof in de pocket geperst. De creviculaire én de pocketvloeistof worden vervolgens opgezogen en vervangen door water. Door deze reinigende procedure zal vervolgens genezing optreden. Het klinkt als een vrijwel pijnvrije behandeling voor de patiënt en dat is het volgens de fabrikant ook. Mocht er subgingivaal tandsteen aanwezig zijn, dan moet deze uiteraard wel eerst verwijderd worden. Het Engelse woord voor vloeistofstroom is ‘flux’, vandaar de naam ‘Fluxion’.

Het apparaat wordt geleverd met verschillende tips voor zowel de verschillende implantaatsuprastructuren als de gebitselementen. Voordat het instrument op de markt is gebracht, is er uitgebreid geïnvesteerd in onderzoek aan de onderzoeksafdelingen van ACTA Amsterdam (in vitro) en UMCG Groningen (klinisch onderzoek). De resultaten van deze onderzoeken waren overwegend positief. Vanuit TP zullen we binnenkort de Fluxion in de praktijk gebruiken en met een verslag van de werking en resultaten van dit wonderbaarlijke apparaat komen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0117-7/MediaObjects/12496_2019_117_Fig2_HTML.jpg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.