Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goedkeuring in VS voor AI-software voor lezen van röntgenfoto’s

Rudolf Kleijn
De Amerikaanse keuringsinstantie Food and Drug Administration (FDA) heeft de software goedgekeurd van PearlSecondOpinion voor het beoordelen van tandheelkundige röntgenfoto’s. Het is voor het eerst dat de FDA zo’n systeem gebaseerd op AI heeft goedgekeurd.          

PearlSecondOpnion is ontwikkeld door het Amerikaanse Pearl, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie voor de tandheelkunde. Dit systeem heeft ook al een CE-goedkeuring in Europa en is ook in Canada, Nieuw-Zeeland en Australië toegelaten.

Meer inzicht

Het nu ook in de VS goedgekeurde systeem helpt bij het opsporen van een groot aantal tandheelkundige aandoeningen zoals tandbederf, tandsteen en abcessen, maar ook afwijkingen aan de randen van bestaande restauraties zoals kronen, vullingen, in wortelkanalen, bruggen en implantaten. Het kan afwijkingen in het gebit opsporen en identificeren en in beeld markeren Het is tot nu toe het enige op AI gebaseerde softwareproduct voor radiologische toepassingen in de tandheelkunde. Pearl stelt dat met dit systeem tandartsen meer inzicht krijgen in de mondgezondheid van hun patiënten en dat andersom de patiënten een beter begrip krijgen van de bevindingen van de tandarts.

Mijlpaal

Ophir Tanz, oprichter en CEO van Pearl noemt de goedkeuring door de FDA een ‘mijlpaal’ voor alle betrokkenen bij de ontwikkeling binnen en buiten de onderneming. De FDA beoordeeld PearlSecondOpinion in vier afzonderlijke klinische studies. Een belangrijk aangetoond voordeel van het gebruik van AI bij het lezen van röntgenfoto’s is dat 36 procent meer laesies nauwkeurig konden worden aangetoond.

Meer informatie klik HIER

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.