Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gevolgen van de (dubbele) vergrijzing

Door de vergrijzing (en meer nog: zelfs de dubbele vergrijzing) zijn er steeds meer mensen van 80 jaar of ouder en staan we als tandartsen voor nieuwe uitdagingen.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0077-y/MediaObjects/12496_2019_77_Fig2_HTML.jpg

 

Deze uitgave probeert in de behoeft aan kennis op dit terrein van tandartsen met een algemene praktijk (TAP) te voorzien. De auteur/redacteur heeft daartoe een aantal experts gevraagd om over hun vakgebieden specifiek te schrijven wat de gevolgen zijn voor de mondgezondheid bij het ouder worden. Zo komen er bij het ouder worden steeds meer systemische aandoeningen voor die gevolgen hebben voor infectieziekten in de mond: parodontologie. Er zijn fysiologische veranderingen in het endodontium; het kaakgewricht vertoont slijtage, wat gevolgen heeft voor de mobiliteit van de onderkaak en de grootte van de mondopening. Het kauwvermogen verandert en dat heeft weer grote gevolgen voor edentate patiënten doordat ze noodzakelijke voedingsstoffen vaak niet meer opnemen omdat ze de voedselbolus niet kunnen verwerken. Voor een gebalanceerde voeding is een goede samenwerking tussen voedingsdeskundigen en clinici belangrijk.

Het cariëspatroon en de snelheid waarmee dit voortschrijdt wordt sterk beïnvloed door de kwaliteit en kwantiteit van het speeksel. Preventie zal belangrijker worden en minimaal invasieve tandheelkunde (MIT) moet de standaard worden, alsook terughoudendheid bij curatief ingrijpen. Behandelstrategieën zullen gericht moeten zijn op een zo lang mogelijk behoud van de eigen dentitie en dus meer aandacht voor uitneembare voorzieningen, afbouwen naar partieel betande kaken, (fonetische) afdruktechnieken die rekening houden met asymmetrie (!) en het piëzografisch bepalen van de kaakrelatie bij patiënten met een beperkte mondopening en bewegingsbeperking. Uitneembare voorzieningen hebben hun beperkingen en naarmate de individuele vergrijzing voortschrijdt levert dat steeds meer problemen op. Ook de mobiliteit neemt af en dus ook de frequentie om een tandartspraktijk te bezoeken. De auteurs beschrijven een bio-ethische poging om edentate patiënten te beoordelen op geschiktheid voor een tandheelkundige behandeling. Tot slot worden de voor-en nadelen van een implantaatgedragen uitneembare overkappingsprothese (ISOD) besproken. De auteurs concluderen dat deze voorziening de ‘gouden standaard’ is voor de edentate kaak, dat drukknoppen te prefereren zijn boven een staafconstructie, de voorkeurslocatie de 32 en 42 is, en dat ‘attachments’ beter direct in de mond in de prothese bevestigd kunnen worden dan indirect. Van ons behandelaars wordt meer verwacht, omdat enerzijds het technisch handelen meer handigheid vereist, maar ook op communicatief vlak. De auteurs stellen dat tandartsen dat tijdens hun opleiding onvoldoende leren. Bij- en nascholing moeten dus in deze behoefte voorzien.

Het boek leest makkelijk, is breed opgezet en geeft een goed beeld van wat ons tandartsen te wachten staat. (dr. Hans van Pelt)

Auteur (ed.): Alexandre Mersel
Titel: Oral rehabilitation for compromised and elderly patients
Omvang: 192 pagina’s (hardcover)
ISBN: 978-3-319-76128
Prijs: € 136,19
Uitgever: Springer Nature

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.