Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gesprekken over vierde tandartsopleiding in Rotterdam

Diederik Wieman
Minister Ernst Kuipers (VWS) vindt dat er structurele oplossingen moeten komen voor het tekort aan tandartsen in Nederland. In een brief aan de Tweede Kamer reageert hij op de voorstellen die de KNMT in dit licht heeft gedaan. Een van de opties is een vierde tandartsopleiding in Rotterdam. Een werkgroep met daarin de bestaande tandartsopleidingen en het Erasmus MC verkent momenteel de mogelijkheden.

Alhoewel het vestigen van een nieuwe universitaire opleiding een zaak is van het ministerie van OCW, ziet de gezondheidsminister een vierde tandartsopleiding wel zitten. Kuipers vindt dat mondzorg in heel Nederland toegankelijk moet zijn en van goede kwaliteit. Een evenwichtige spreiding van tandartsopleidingen kan hieraan een bijdrage leveren. ‘We zien dat tandartsen vaker in de nabijheid van hun opleidingsplaats aan de slag gaan na hun opleiding.’ Een vierde opleiding in Rotterdam zou daarmee een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan tandartsen in Zuidwest-Nederland. Een tandarts in Amsterdam heeft gemiddeld 1.200 patiënten, een tandarts in Zeeland zo’n 2.500. De minister vindt het ook aannemelijk dat een evenwichtiger spreiding van tandartsopleidingen bijdraagt aan het aantrekken van nieuw potentieel voor de opleiding, ‘omdat de afstand tot de opleiding een variabele is bij de keuze die studenten maken voor een opleiding’, aldus Kuipers in de Tweede Kamerbrief. Het is de bedoeling dat de werkgroep haar conclusies op korte termijn presenteert.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.