Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehoorbescherming

Denkt u er als tandarts weleens aan wat al die geluiden tijdens de behandeling wel niet allemaal met uw gehoor doen op de lange termijn? En denk niet alleen aan de hoge tonen van de airrotor, maar ook het rode hoekstuk en het continue geluid van de afzuigers. Misschien is uw vermoeden: ‘Dat zal niet best zijn!’

Als u hier iets tegen wil doen voor uzelf en/of voor uw team, dan bestaan daarvoor meerdere opties. De mooiste is uiteraard een op maat gemaakte gehoorbeschermer, de zogenaamde otoplastiek. Deze wordt vervaardigd door een siliconenafdruk te maken van de binnenste van uw oor. (Als u het aandurft, kunt u deze afdruk in de praktijk zelf maken met een additiesilicoon.)

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0090-1/MediaObjects/12496_2019_90_Fig4_HTML.jpg

Op basis van de geluiden in de praktijk worden dan de filters aangepast voor de tandheelkundige omgeving. Het alternatief is een kant-en-klare oplossing: de nieuwe Dental QuietOn, ‘active noise cancelling earplugs’, gecertificeerde gehoorbeschermers uit Finland. Deze verschillen van andere beschermers doordat het de geluiden van lage én hoge frequenties simultaan dimt. Denkt u bij de geluiden van de compressor en de afzuigermotor als van lage frequentie, en die van de airrotor, hoekstukken, afzuigers en ultrasone scalers als van hoge frequentie, van tussen de 2000 Hz tot 20 kHz. Het middenfrequente geluid van 1000 Hz wordt juist niet gedimd, waardoor de communicatie met de collega’s en patiënten goed blijft.

‘Active noise cancelling’ houdt in dat geluiden die een geluidsgolf met een hoge amplitude hebben, worden tegengegaan door een geluidsgolf met een tegengestelde golfbeweging, waardoor de aankomst van het geluid in ons oor resulteert in een geluidsgolf met een lage amplitude (zie schematische afbeelding). De Dental QuietOn is dus geen plastic beschermer, maar een actief apparaat met een accu, die een gebruiksduur van 50 uur heeft na een volle laadbeurt van 1 uur. Het ene oor is natuurlijk het andere niet, dus worden er meerdere maten siliconendoppen geleverd, zodat het apparaatje goed in uw oor past. En vergeet u niet: het gebruik hoeft niet beperkt te blijven tot het tandheelkundig team, in Finland worden de beschermers zelfs ingezet voor gebruik door de patiënten.

Meer informatie:
https://www.4cleverdental.nl/quieton/

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.