Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een ‘gereedschapskistje’ vol toepasbare prothetische kennis

Ben jij een jonge tandarts en heb je ook een volledige prothese voor maar één kaakhelft gemaakt toen je afstudeerde? Verwijs jij prothesedragers ook door naar de klinisch tandprotheticus? Dit hoeft niet langer!
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0010-4/MediaObjects/12496_2020_10_Fig1_HTML.jpg

Dit boek is een gereedschapskistje voor iedere tandarts die zich bezig wil houden met uitneembare prothetiek bij edentate personen en de zich daarbij voordoende ‘problem solving.’ Deel I is gelukkig geen eindeloze opsomming van de stappen die je moet doorlopen om een technisch perfecte prothese te produceren. Er wordt namelijk uitgelegd hoe de gezichtsvorm en zelfs het ‘body type’ van invloed kunnen zijn bij de selectie van de vorm van de elementen. Zo wordt de pasfase van de volledige prothese een stuk individueler en dynamischer. Je leert aan de hand van duidelijke afbeeldingen waar je volgens de auteur naar moet kijken als er volgens de patiënt ‘iets nog niet klopt’.

Dit boek onderscheidt zich van andere boeken door het onderdeel ‘post insertion problems’, zowel op de korte als de lange termijn, die in Deel II aan bod komen. Het stopt dus niet bij het afleveren van een nieuwe prothese. Er is gelukkig veel aandacht voor het corrigeren van de bestaande prothese, mét duidelijke afbeeldingen. In Deel III worden de ‘soft lining materials’ besproken die hierbij gebruikt kunnen worden.

‘Duplicate (copy) dentures’ in Deel IV is een kort en nuttig hoofdstuk voor lastige casussen, zoals personen die al heel lang een prothese dragen en niet snel zullen kunnen wennen aan een volledig nieuwe. De oude prothese kan leidend zijn voor het uiterlijk van de nieuwe, maar niet zonder de belangrijke aspecten van een goede prothese na te gaan. Dat is vooral handig omdat de oude prothese vaak nog redelijk functioneert en de patiënt hiermee heeft leren omgaan. Correcties zijn bijvoorbeeld nodig om de randlengte en de aansluiting en drukverdeling op de mucosa te verbeteren. De karakteristieke elementen kunnen flink verkleurd zijn, maar een volledig nieuwe maken zou eerder problemen veroorzaken dan oplossen. Aan de hand van de stappen die hier beschreven worden is het goed mogelijk om aan patiënten uit te leggen hoe de technische stappen verlopen, en hoe lang het duurt voordat de nieuwe klaar is.

Kortom: Deze uitgave vult het gebrek aan ervaring van met name jonge tandartsen aan met klinische voorbeelden. Het is goed leesbaar en de kennis is direct toe te passen in de algemene praktijk, zeker nu onze patiënten steeds ouder worden. (Laura Voogt)

Titel: Complete denture prosthodontics: Treatment and problem solving
Auteur: Yasemin K. Özkan (Ed.)
Omvang: 290 pagina’s (ook als e-book verkrijgbaar)
ISBN: 978-3-319-69017-9
Prijs: € 217,99
Uitgever: Springer Verlag

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.