Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie maanden cel voor vals tandartsdiploma

Een 37-jarige man uit Wijk bij Duurstede moet de cel in voor het voorhanden hebben en afleveren van een vals tandartsdiploma. Op dinsdag 18 juni kreeg de man van de Utrechtste rechtbank zes maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk.

De rechters vonden bewezen dat de man, manager van twee tandartspraktijken, schuldig is aan het vervalsen van een masterdiploma tandheelkunde in april 2016 om in Hongarije als tandarts te worden erkend. Het diploma gaf aan dat de man eind december 2015 aan de Vrije Universiteit is afgestudeerd, terwijl hij op dat moment tandheelkunde studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en nog aan een masteropleiding moest beginnen. Op de laptop van de man stond een digitale kopie van het valse diploma. Dit nagemaakte diploma was door een onbekende vrouw in Hongarije bij de verantwoordelijke instantie aangegeven.

De verdachte verklaarde tijdens de rechtszaak slachtoffer te zijn van de wraakzuchtige ex-man van zijn echtgenote. Volgens hem biechtte zijn echtgenote kort voor de zitting op dat ze door haar ex was bedreigd en afgeperst om een onbekende man toegang te verlenen tot zijn laptop. Verder gaf zijn raadsvrouw aan dat haar cliënt geen enkel belang had bij een Hongaarse erkenning als tandarts. De rechtbank oordeelde het alternatieve scenario als ‘onwaarschijnlijk relaas’ vanwege het feit dat het valse diploma een bewerking was van het echte diploma van een tandarts in een van zijn praktijken. Daarnaast had een vertaalbureau contact met het e-mailadres en het telefoonnummer van de verdachte over het vertalen van het diploma in het Hongaars. Ook bleek dat het vertaalbureau was betaald via zijn tandartspraktijk.

Tegen de verdachte was 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist, maar daarvoor vond de rechtbank het feit te ernstig. Volgens de rechters moet de samenleving kunnen vertrouwen op de echtheid van diploma’s. Bovendien zijn de beweegredenen van de man vooralsnog onbekend en toonde hij geen berouw. De rechtbank geeft aan dat er niet op te vertrouwen dat hij in de toekomst niet opnieuw in de fout gaat.

Bron: Wijks Nieuws, Wijkenaar moet cel in voor vals tandartsdiploma
Beeld: © sebra / stock.adobe.com

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.