Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Collageen matrix als vervanging van bindweefsel

Na een extractie van een gebitselement hebben we niet alleen te maken met een tekort aan bot, maar als gevolg daarvan ook met een tekort aan weke delen. Door middel van reconstructie kan soms het bot wel hersteld zijn, maar dit geldt zeker niet direct ook voor de zachte weefsels ten opzichte van de buurelementen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0002-4/MediaObjects/12496_2020_2_Fig4_HTML.jpg

De gouden standaard hiervoor is plaatsing van autoloog bindweefseltransplantaat om de weefsels op te dikken. Dat heeft echter als nadeel dat er in het palatum een wond gecreëerd moet worden. De industrie die botvervangers produceert probeert uiteraard ook weefselvervangers te maken. Een voorbeeld hiervan is een collageen matrix.

De marktleider op het gebied van xenogeen bot, Geistlich, heeft daartoe een goede poging gewaagd met de Mucograft. Omdat deze niet geheel stabiel bleek, stond al snel de opvolger klaar, namelijk de Fibro-Guide. Dit is een allogeen (van varken) product dat een poreus, resorbeerbaar en volumestabiel collageen matrix is. Het product kan toegepast worden bij ingevallen weefsels, waarbij de wond voor genezing wel volledig gesloten moet worden. Dit houdt in dat het niet geschikt is voor extractiewonden. Het is met name geschikt voor het dummybed waarop een brug moet komen of bij de tweede-fase-chirurgie van implantaten. Vanuit TP vinden we dit een interessant product en we hopen hierover een TP-test te kunnen publiceren.

Meer informatie:
www.dent-medmaterials.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.