Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Australische tandartsorganisatie dringt aan op suikertaks

Diederik Wieman
De Australian Dental Association (ADA) vindt dat er een heffing moet komen op suikerhoudende dranken. De ADA heeft hier samen met 20 andere gezondheidsorganisaties bij de Australische regering op aangedrongen. De belastingopbrengst moet ingezet worden voor preventie.

De 21 organisaties, verenigd in de ‘Rethink Sugary Drinks’ alliantie, vinden dat het hoog tijd is voor de invoer van een belasting op suikerhoudende frisdranken. Uit onderzoek blijkt dat 36% van de volwassenen en 41% van de kinderen minstens wekelijks suikerhoudende dranken consumeert. 9% van de volwassenen en 6% van de kinderen in Australië, consumeren zelfs dagelijks gezoete drankjes. Wereldwijd is overmatige consumptie van suikers uit snacks, bewerkte voedingsmiddelen en met suiker gezoete dranken een belangrijke oorzaak voor de toename van mondziekten, hart- en vaatziekten, kanker, obesitas en diabetes. De alliantie roept de Australische regering op om een gezondheidsheffing van 20% in te voeren op suikerhoudende dranken, in de hoop dat fabrikanten de samenstelling van hun producten zullen aanpassen. De alliantie kan rekenen op brede steun voor haar initiatief. Uit onderzoek blijkt dat 3 op de 4 Australiërs (77%) voorstander is van een belasting op suikerhoudende dranken als het belastinggeld besteed wordt aan preventie. Lees hier meer over het initiatief. Dat een suikertaks wel degelijk een gunstig effect heeft op het gebit, blijkt uit dit Britse onderzoek. In veel Europese landen, waaronder Nederland, bestaat al een extra belasting op frisdranken. Noorwegen gaat nog een stapje verder. Daar is ook reclame voor frisdrank en junkfood gericht op kinderen verboden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.