Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amalgaam gaat per 2025 definitief in de ban

Diederik Wieman
Met ingang van 1 januari 2025 is het niet langer toegestaan om amalgaam te gebruiken bij tandheelkundige behandelingen. Volgens de Europese Commissie zijn er inmiddels voldoende alternatieven, zodat het opzettelijk gebruik van kwik-houdende producten ook in de tandheelkunde niet langer nodig is.
© anatoliy_gleb / Getty Images / iStock

Het gebruik van amalgaam was al eerder aan banden gelegd door de Europese Commissie. Het materiaal mocht al niet toegepast worden in melkgebitten en gebitten van kwetsbare groepen (kinderen jonger dan 15 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven). Volgens de Europese Commissie is tandheelkundig amalgaam de grootste bron van opzettelijk gebruikt kwik. De commissie schat het verbruik op circa 40.000 kilo (cijfers 2019). Kwik wordt daarnaast gebruikt in onder meer accu’s, lampen, pesticiden en niet-elektronische meetinstrumenten zoals thermo- en barometers. Ook het gebruik van kwik in lampen wordt verboden. Lees hier de verordening van het Europese Commissie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.