Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afval en woonwerkverkeer zorgen voor toename CO2-uitstoot tandartspraktijk

Diederik Wieman
Vergeleken met 2015 is de CO2-voetafdruk van tandartspraktijken fors toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse National Health Service (NHS). De totale CO2-voetafdruk van tandartspraktijken steeg van 27 naar 35 ton.
© Olivier Le Moal / Getty Images / iStock

Volgens het onderzoek verbruiken tandartspraktijken sinds 2015 minder water en energie. Daar staat tegenover dat de hoeveelheid afval fors is toegenomen. Ook het woon-werkverkeer van praktijkmedewerkers heeft een aanzienlijke negatieve impact op de CO2-voetafdruk. Het verbranden van gemengd tandheelkundig afval wordt geschat op 1.552 kg koolstofemissie per ton. Ook dat drukt dus zwaar op de CO2-voetafdruk. De NHS vindt daarom dat er beter moet worden gekeken naar afvalbeheer- en verwerking. Het is overigens goed mogelijk om een tandartspraktijk duurzaam en CO2-neutraal in te richten. Een mooi voorbeeld is de praktijk Edwin en Sharon Wiersema in Westerbork, die een van de duurzaamste van ons land is. Lees over deze bijzondere praktijk in Medisch Ondernemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.