Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afgebroken vijlverwijderaar

Het uitvoeren van een endodontische behandeling aan een gebitselement is een leuke, uitdagende en dankbare behandeling, want als deze succesvol wordt uitgevoerd heeft de patiënt geen klachten meer. Een heel vervelende complicatie is echter wanneer een stuk (meestal van een roterende) vijl fractureert en achterblijft in het kanaal. Is dat deel van het kanaal dan nog niet schoongevijld en gespoeld, dan kan de behandelaar dat in dat deel van het kanaal niet meer uitvoeren, waardoor de genezing niet of nauwelijks optreedt.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0032-y/MediaObjects/12496_2019_32_Fig1_HTML.jpg

De vijl moet dan simpelweg verwijderd worden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zumax medical company brengt hiervoor de nieuwe Broken Instrument Removal Kit uit, kortweg B.I.R.K. Een vijl fractureert eerder in smalle kanalen met één of meer bochten, dus als eerste moet er ruimte gemaakt worden tot de onderzijde van de vijl. Daarvoor bevat de kit drie trepaanboortjes van 0,8, 1,0 en 1,2 mm doorsnede. ‘Trepaanboor’ houdt in dat het centrum van de boor open is, zodat u 1 mm verder kunt gaan dan de afgebroken vijl. Het is daarna een kwestie van de vijl met de pincet of extractor te grijpen en uit het kanaal te verwijderen.

Meer informtie:

www.4cleverdental.nl/zumax/

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.