Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Additiesiliconen afdrukmaterialen

Deze maand test de redactie TP de additiesiliconen afdrukmaterialen van Coltène, hun mengapparaat Sympress II en het afdrukpistool dat hoort bij hun MicroSystem, met een cartridge van 25 ml.

Voor het vervaardigen van indirecte restauraties moeten we vooraf een model aanleveren aan het tandtechnisch laboratorium. Dit kan een conventionele afdruk zijn die in gips wordt uitgegoten, of een digitale weergave middels een intraorale scanner waarmee de kroon monolithisch wordt vervaardigd. Een alternatief hiervoor is een geprint model waarop de technicus de restauratie vervaardigt. Uit de literatuuronderzoeken komt echter nog steeds naar voren dat een conventionele afdruk op basis waarvan een gipsmodel wordt gegoten het meest nauwkeurig is – ofschoon veel tandartsen denken dat het omgekeerde het geval is.

Vanuit de redactie test ik deze maand de additiesiliconen afdrukmaterialen van Coltène, hun mengapparaat Sympress II en het afdrukpistool dat hoort bij hun MicroSystem, met een cartridge van 25 ml. Het mengapparaat Sympress II (afbeelding 1) heeft een glazen deksel waardoor goed zichtbaar is welk afdrukmateriaal wordt gebruikt en waarbij ook duidelijk wordt weergegeven hoeveel afdrukmateriaal nog in de cartridge resteert. Het apparaat kan gevuld worden met de cartridges putty, heavy body en monobody waarvan de materialen verschillende diktes hebben. Hoe dikker het materiaal hoe meer kracht nodig is om de lepel op zijn plek te krijgen. Voor het vullen van de spuit (langzaam) en de afdruklepel (snel) zijn twee standen aanwezig. In principe kan ik het bij de intraorale omspuiting zonder zelfgevulde spuit af, want Coltène heeft deze nieuwe, 50% kleinere afdrukpistool ontwikkeld voor cartridges van 25 ml (afbeelding 2). Het MicroSystem-pistool ligt erg fijn in de hand en maakt het gecontroleerd omspuiten van de preparaties heel goed mogelijk. De cartridges zijn er in een light en een regular body in de kleuren zilver en goud. Mijn voorkeur blijkt uit te gaan naar regular omdat deze goed blijft staan, terwijl de light-versie meer over de preparatie vloeit. Ze hebben een verwerkingstijd van 1 minuut en een uithardingstijd van 2,5 minuut, dus totaal 3,5 minuut.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0091-5/MediaObjects/12496_2018_91_Fig2_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0091-5/MediaObjects/12496_2018_91_Fig3_HTML.jpg
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-018-0091-5/MediaObjects/12496_2018_91_Fig4_HTML.jpg

Ik zet hem in voor een afdruk voor een implantaatkroon 11 met een geïndividualiseerde afdrukstift. Ik omspuit de afdruk met MicroSystem regular body (goud) terwijl mijn assistente de lepel vult met de monobody. Het afdrukmateriaal vloeit fraai om de stift heen. Met lichte druk breng ik de lepel op zijn plek om hem na 3,5 minuut uit de mond te halen met het op afbeelding 3 getoonde resultaat. Mijn conclusie: een handzaam mengapparaat, een nauwkeurig te bedienen omspuitingspistool en prettige additiesiliconen om mee af te drukken. (Irfan Abas)

Meer informatie >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.