Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACTA zet AI in voor vroegdiagnostiek 

Diederik Wieman
ACTA ontwikkelt samen met UvA Informatics Institute en Amsterdam UMC een artificial intelligence algoritme om gaatjes in tanden of kiezen al vroeg te ontdekken. Tandartsen kunnen dat straks gebruiken om te voorkomen dat er meer schade aan tanden ontstaat.

Het algoritme wordt ontwikkeld aan de hand van geëxtraheerde elementen die met een micro ct-scanner worden bekeken. In tegenstelling tot reguliere röntgenfoto’s zijn op deze scans wel kleine cariës zichtbaar. Met de verkregen micro ct-beelden wordt vervolgens een AI algoritme getraind. Volgens dr. Erwin Berkhout, hoofd van de afdeling Orale Radiologie van ACTA, zal het algoritme tandartsen helpen om  vroegdiagnostiek van cariës mogelijk te maken. Hierdoor kunnen preventieve in plaats van curatieve maatregelen genomen worden. ‘Daardoor reduceren we de kosten en neemt de gezondheidswinst toe’, aldus Berkhout in een video op Youtube. 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.