Home Artikelen

Laatste artikelen

Het stimuleren van een meer preventieve aanpak van mondzorg | Promotieonderzoek

Fatiha Baâdoudi doet onderzoek in het kader van het Added Value for Oral Care (ADVOCATE)-project. Dit project is gericht op het vinden van strategieën die de extrinsieke en intrinsieke motivatie van de tandarts aanspreken om een meer preventieve aanpak van de mondzorg te stimuleren.

Partner mee naar de tandarts is niet altijd prettig | Column…

"Niet zelden grijpt de partner dan in. Soms openlijk, maar vaker in bedekte termen of met alleen voor de behandelaar zichtbare handgebaren, om het daadwerkelijke - uiteraard veel hogere - alcoholgebruik te noemen. Ook in dit geval wordt het er in de spreekkamer meestal niet gezelliger op."

Nederlander gaat het vaakst naar de tandarts

Nergens in de Europese Unie werd er in 2017 zo vaak een bezoek aan de tandarts gebracht als in Nederland. Iemand uit Duitsland en Frankrijk gaat 1,5 keer per jaar, een Spanjaard 1,4 keer en een Brit 0,8 keer per jaar.

Verrassende en niet-verrassende cursisten | Column prof. dr. Isaäc van der…

"Vermoedelijk doet zich bij alle cursussen van welke duur en omvang dan ook, wel eens een aantal voor iedereen herkenbare maar soms toch verrassende voorvallen voor. Zo zijn er altijd wel cursisten die hun weerzin tegen het volgen van de kennelijk opgelegde cursus niet kunnen verbloemen."

Geslaagd Jaarcongres Tandheelkunde 2019

Leerzame en leuke dag * Nieuwe casuïstiek * Verdiepende inhoud * Verschillende aspecten van de tandheelkunde belicht * Goede tips die direct toepasbaar zijn in de praktijk *Super gezellig * Lekkere huiskamersfeer * Leuke moderator * Mega leuke sprekers * Super goede handvatten * Praktisch haalbare tandheelkunde | Lees de reviews

Nederlanders zijn met een 8,0 dik tevreden over hun tandarts

Volwassenen zijn over het algemeen heel tevreden over hun zorgverleners. De tandarts krijgt een 8,0, de huisarts een 7,8 net als de psycholoog/psychiater of psychotherapeut, en de fysio- of oefentherapeut scoort een 8,1. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2018 van het CBS.

Beroepskleding voor de (para)medische sector

Toen tandarts Merel Kooning op zoek ging naar nieuwe beroepskleding voor haar praktijk kon ze niet vinden wat aan haar eisen voldeed. Zij trok de stoute schoenen aan en besloot haar eigen kledingmerk op te richten.
Parodontologie

Gingiva- en palatumcarcinomen

Lateraal in de mondbodem gelegen tumoren worden meestal pas in een later stadium ontdekt. Deze tumoren hebben een meer ulcererend-infiltratieve groeiwijze en destrueren al spoedig de gingiva en het corpus mandibulae.

Mondholtecarcinomen herkennen | Tong en mondbodem

Binnen de mondholte onderscheidt men de volgende tumorlokalisaties: voorste tweederdedeel van de tong, mondbodem, wangslijmvlies (buccale mucosa), gingiva van onder- en bovenkaak, palatum durum en het retromolaire gebied. Van de tongcarcinomen is 75% gelokaliseerd in het mobiele deel van de tong en 25% in de tongbasis. De voorkeurslokalisatie is de zijrand van de mobiele tong; carcinomen van de tongrug zijn uitermate zeldzaam.

De nuance achter kinderen die niet naar de tandarts gaan |…

Zorgverzekeraars laten ruim 600.000 kinderen ‘in de kou staan’. Althans, dat is de strekking van het verhaal dat beroepsvereniging voor tandartsen ANT verkondigde.