Voedsel komt binnen via de mond en ons gebit kauwt het, zodat de benodigde nutriënten vrijkomen. Infecties in de mond hebben impact op de rest van onze gezondheid. Bijten en kauwen kunnen orale bacteriën in onze bloedbaan dwingen, waar ze zich door het lichaam verplaatsen en schade kunnen veroorzaken aan organen. Hoewel er al duizenden wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp zijn, is dit fenomeen nog onvoldoende bekend bij het publiek en bij veel (tand)artsen.1 Dit artikel gaat over de relatie tussen parodontitis en systemische ziekten.
Parodontitis is in verband gebracht met verschillende systemische ziekten. Deze verbinding is te wijten aan de infectieuze aard van parodontitis, die gepaard gaat met massa’s pathogene bacteriën (bijvoorbeeld porphyromonas gingivalis, prevotella intermedia en fusobacterium nucleatum). Deze pathogenen hebben impact buiten de mondholte, omdat ze immuunreacties activeren.2
De lokale consequentie leidt tot aantasting van het parodontium.3 De systemische impact wordt echter vaak verwaarloosd: parodontitis veroorzaakt of verergert verschillende systemische gezondheidsproblemen.4
1. Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten (Cardio-Vascular Diseases – CVD) omvatten onder andere coronaire hartziekte, hypertensie en beroerte. Parodontitis en hart- en vaatziekten zijn verbonden via verschillende mechanismen, waaronder systemische ontsteking, endotheel disfunctie en gedeelde risicofactoren.
De ontsteking die wordt veroorzaakt door parodontitis kan bijdragen aan de opbouw van plaques in de slagaders (atherosclerose), wat leidt tot hartaanvallen en andere cardiovasculaire problemen. Parodontitis verhoogt het risico op een hartaanval met een factor twee; het risico op een beroerte of TIA zelfs met een factor drie.5,6 Bestaande hartproblemen worden bovendien verergerd door de aanwezigheid van orale infecties.
Vier verbanden tussen parodontitis en hart- en vaatziekten zijn:
Systemische ontsteking: parodontitis kan een toename veroorzaken van systemische ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP), dat in verband staat met atherosclerose.
Endotheel disfunctie: bacteriën en ontstekingsmediatoren van parodontale aandoeningen kunnen de bloedbaan binnendringen, wat leidt tot endotheel disfunctie, een voorloper van atherosclerose.
Bacteriële translocatie: parodontitis bacteriën kunnen de bloedbaan binnendringen en direct bijdragen aan de vorming van arteriële plaques.
Immuunrespons: de immuunrespons op parodontale infectie kan ontstekingsprocessen in de slagaders verergeren.
Hart- en vaatziekten en parodontitis hebben verschillende gedeelde risicofactoren: roken, diabetes, leeftijd, genetica en dieet.7 Het verband tussen de twee ziekten vereist vroege screening, gestructureerde preventie en het bevorderen van geïntegreerde zorg.
2. Diabetes
Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door hoge bloedglucosewaarden als gevolg van onvoldoende insulineproductie (type 1-diabetes) of insulineresistentie (type 2-diabetes). Er is een bi-directionele relatie tussen parodontitis en diabetes. Mensen met diabetes zijn niet alleen vatbaarder voor parodontitis, maar parodontitis maakt het moeilijker om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, waardoor diabetes verergert.8 Meer dan 90% van de paro-patiënten loopt risico op diabetes.
Impact van diabetes op parodontitis:
Verstoorde immuunrespons: hyperglycemie kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het moeilijker wordt om parodontale infecties te bestrijden.
Toename ontstekingen: hoge bloedsuikerspiegels verhogen ontstekingsreacties, waardoor tandvleesaandoeningen verergeren.
Slechte genezing: diabetes kan het genezingsproces van tandvleesweefsel vertragen.9
Impact van parodontitis op diabetes:
Verhoogde bloedsuikerspiegels: chronische ontsteking door parodontitis kan insulineresistentie verhogen, waardoor de bloedsuikerspiegel moeilijker te reguleren is.
Systemische ontstekingen: parodontitis kan systemische ontstekingsmarkers verhogen, wat de bloedsuikerregulatie negatief kan beïnvloeden.
Complicatiemanagement: slechte mondgezondheid kan het diabetes-management compliceren.
Beide aandoeningen verhogen de productie van ontstekingscytokinen (bijvoorbeeld TNF-a en IL-6), die bijdragen aan insulineresistentie en weefselvernietiging. Bovendien kunnen geavanceerde glycatie-eindproducten die verhoogd zijn bij diabetes, zich ophopen in parodontale weefsels, wat ontsteking en weefselschade daar bevordert.10 Tot slot kan verhoogde oxidatieve stress bij diabetes en parodontitis leiden tot verdere weefselschade en complicaties.
Screening en monitoring: geïntegreerde zorg en preventieve/therapeutische strategieën staan voorop. Het handhaven van optimale bloedsuikerspiegels door middel van dieet, lichaamsbeweging en medicatie kan het risico op parodontitis verminderen. Medicijnen en therapieën om ontstekingen te verminderen, kunnen beide aandoeningen ten goede komen.
3. Luchtwegaandoeningen
Luchtwegaandoeningen omvatten ziekten die de longen en luchtwegen aantasten (bijvoorbeeld chronische obstructieve longziekte (COPD), longontsteking en astma). Chronische parodontitis is in verband gebracht met een verhoogd risico op deze luchtwegaandoeningen. Dit laatste treedt op door de aspiratie van bacteriën uit de mond in de longen. Een soortgelijk verband is ook aangetoond met de ernst van COVID-19-infecties.11
De verbinding tussen beide pathologieën is gebaseerd op:
Bacteriële aspiratie: mondbacteriën kunnen in de onderste luchtwegen worden geaspireerd, wat daar leidt tot infecties. Dit is zeker een risico bij oudere patiënten en patiënten met een verzwakt immuunsysteem.12
Systemische ontstekingen: parodontitis kan systemische ontstekingsmarkers (bijvoorbeeld IL-6, TNF-a) in de bloedbaan verhogen, wat chronische ontstekingsaandoeningen zoals COPD en astma kan verergeren.13
Immuunrespons: de immuunrespons op parodontale infectie kan het vermogen verzwakken van het lichaam om luchtwegpathogenen te bestrijden.
Mondhygiëne: slechte mondhygiëne kan het risico op luchtweginfecties vergroten vanwege de verhoogde aanwezigheid van pathogenen in de mond.
Dezelfde voornoemde klinische aanbevelingen zijn van toepassing. Therapie bestaat uit ontstekingsremmende behandelingen (beheersen van parodontale ontsteking vermindert systemische ontsteking en verbetert de gezondheid van de luchtwegen) en eventuele antibiotische therapie (gerichte antibiotica bij aanzienlijke bacteriële infectie).
4. Reumatoïde artritis
Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door chronische ontsteking van de gewrichten, wat leidt tot pijn, zwelling en gewrichtsvernietiging. Er zijn aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen parodontitis en reumatoïde artritis. Hoe ernstiger de parodontitis, hoe ernstiger de reuma. Specifieke orale bacteriën zijn hiervoor verantwoordelijk.
De vier gedeelde mechanismen tussen reumatoïde artritis en parodontitis:
Chronische ontsteking: beide aandoeningen omvatten chronische ontsteking die wordt aangestuurd door een overactieve immuunrespons.
Cytokineproductie: verhoogde niveaus van pro-inflammatoire cytokinen (bijvoorbeeld TNF-a, IL-1 en IL-6) komen voor bij zowel RA als parodontitis.
Genetische aanleg: bepaalde genetische factoren, zoals gedeelde vatbaarheidsloci, kunnen individuen vatbaar maken voor beide aandoeningen.
Auto-immuniteit: de aanwezigheid van auto-antilichamen (bijvoorbeeld reumafactor en anti-gecitrullineerde proteïne-antilichamen) komt vaak voor bij RA en kan worden aangetroffen bij parodontitispatiënten.
De impact van parodontitis op RA heeft niet alleen te maken met toegenomen ontsteking maar ook met bacteriële translocatie (bijvoorbeeld P. gingivalis kan de bloedbaan binnendringen en bijdragen aan de pathogenese van RA door moleculaire mimicry en citrullinatie van eiwitten).14
De impact van RA op parodontitis heeft te maken met een veranderde immuunrespons (de ontregelde immuunrespons bij RA kan het vermogen om parodontale infecties te beheersen aantasten) en de effecten van medicatie (immunosuppressiva om RA te behandelen, kunnen de mondgezondheid beïnvloeden door de vatbaarheid voor infecties te vergroten of door een droge mond te veroorzaken).15 De klinische implicaties omvatten wederom dezelfde strategieën.
Een gezonde mond is nodig om een gezond lichaam te behouden!
5. Chronische nierziekte
Chronische nierziekte (Chronic Kidney Disease – CKD) is het progressief verlies van nierfunctie, wat kan leiden tot nierfalen. Het wordt vaak geassocieerd met andere comorbiditeiten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Parodontitis is geassocieerd met een verhoogd risico op chronische nierziekte. Ontstekingsprocessen en bacteriële infecties die bij beide aandoeningen voorkomen, spelen hierbij een rol. De combinatie van parodontitis en nierziekte leidt tot een verhoogde mortaliteit vanwege de toename van de totale ontstekingslast.
De gedeelde mechanismen tussen beide ziekten zijn:
Chronische ontsteking: zowel CKD als parodontitis omvatten chronische ontstekingsreacties. Parodontitis kan bijdragen aan systemische ontsteking, waardoor CKD verergert.
Immuunsysteem disregulatie: CKD kan het immuunsysteem aantasten, waardoor personen vatbaarder worden voor infecties (bijvoorbeeld parodontitis).
Gemeenschappelijke risicofactoren: aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten zijn risicofactoren voor beide.
Parodontitis heeft een drievoudige invloed op CKD:
Systemische ontsteking: parodontale infectie kan systemische ontstekingsmarkers verhogen, zoals CRP, wat de nierfunctie kan verslechteren.
Bacteriële translocatie: orale bacteriën en hun bijproducten komen in de bloedbaan terecht, wat mogelijk de nieren aantast en bijdraagt aan de progressie van CKD.
Endotheel disfunctie: chronische ontsteking door parodontitis kan leiden tot endotheel disfunctie, een factor in de progressie van CKD.16
CKD heeft een drievoudige impact op parodontitis:
Verminderde immuunfunctie: CKD verstoort de immuunrespons, waardoor de vatbaarheid voor parodontale infecties toeneemt.
Veranderde orale omgeving: CKD en de behandelingen ervan kunnen de mond veranderen, waardoor deze vatbaarder wordt voor parodontale aandoeningen (bijvoorbeeld verminderde speekselvloed leidt tot verhoogde plaque-accumulatie).
Bijwerkingen medicijnen: medicijnen voor CKD, zoals immunosuppressiva en antihypertensiva, kunnen de mondgezondheid beïnvloeden en het parodontitis-risico vergroten.17
De klinische implicaties zijn hier vergelijkbaar met die van de eerdergenoemde systemische aandoeningen.
6. Ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is een progressieve neurodegeneratieve aandoening, gekenmerkt door cognitieve achteruitgang, geheugenverlies en gedragsveranderingen. Drie belangrijke aspecten spelen een rol: ophoping van amyloïde-bètapeptiden, aggregatie van hypergefosforyleerd tau-eiwit en chronische neuro-ontstekingen in de hersenen.18
Parodontitis verhoogt het risico op Alzheimer omdat parodonto-pathogenen de productie van de amyloïde-bètapeptiden verhogen. Bovendien worden Alzheimer en parodontitis geassocieerd met verhoogde oxidatieve stress, wat weefsels en cellen kan beschadigen.19
De impact van parodontitis op Alzheimer is gebaseerd op drie mechanismen:
Bacteriële translocatie: parodontale pathogenen, zoals P. gingivalis, kunnen via de bloedbaan de hersenen bereiken, wat mogelijk bijdraagt aan de vorming van amyloïde plaque en neurofibrillaire kluwen.
Ontstekingsmediatoren: cytokines en andere ontstekingsmediatoren die ontstaan bij parodontale infecties kunnen de bloed-hersenbarrière passeren, wat neuro-inflammatie bevordert.20
Immuunrespons: chronische parodontale infectie kan leiden tot een systemische immuunrespons die het centrale zenuwstelsel aantast.
Recente studies hebben een hogere prevalentie van parodontitis aangetoond bij personen met Alzheimer vergeleken met personen zonder. Onderzoeken geven aan dat de behandeling van parodontitis systemische ontsteking kan verminderen en mogelijk de cognitieve achteruitgang bij Alzheimerpatiënten kan vertragen.21 Daarom is screening en diagnose voor Alzheimerpatiënten belangrijk om parodontitis te behandelen en te voorkomen. Screening en diagnose voor patiënten met parodontitis kunnen worden gecombineerd met het monitoren van cognitieve functies en eventuele cognitieve achteruitgang.
7. Erectiestoornissen
Erectiestoornissen (Erectile Dysfunction – ED) zijn het onvermogen om een erectie te krijgen/behouden die voldoende is voor bevredigende seksuele prestaties. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren: fysieke oorzaken (CVD, diabetes of hormonale disbalans), psychologische oorzaken (stress, angst en depressie) of levensstijlfactoren (roken, overmatig alcoholgebruik en gebrek aan fysieke activiteit).22 De relatie tussen erectiestoornissen en parodontitis is een opkomend onderzoeksgebied, met groeiend bewijs dat de parodontale gezondheid de seksuele gezondheid kan beïnvloeden.23
Er zijn hier vier gedeelde mechanismen:
Chronische ontsteking: ED en parodontitis omvatten chronische ontsteking. Parodontale ontsteking kan bijdragen aan systemische ontsteking, wat de erectiele functie kan beïnvloeden. Parodontitis verhoogt de niveaus van systemische ontstekingsmarkers zoals CRP en interleukines.
Endotheel disfunctie: parodontitis kan leiden tot endotheel disfunctie, waardoor de bloedvatfunctie wordt aangetast en mogelijk wordt bijgedragen aan ED. Chronische ontsteking en oxidatievestress door parodontitis kunnen de endotheel functie aantasten, wat de bloedstroom naar de penis beperkt.
Cardiovasculaire gezondheid: beide aandoeningen zijn gekoppeld aan cardiovasculaire gezondheid. Parodontitis kan CVD verergeren, wat bekende risicofactoren zijn voor ED.24
Bacteriële translocatie: parodontitisbacteriën kunnen de bloedbaan binnendringen en de vasculaire gezondheid aantasten, wat cruciaal is voor het behoud van erectiele functie.
Mannen met parodontitis lopen mogelijk een hoger risico op het ontwikkelen van ED. Onderzoeken suggereren zelfs dat het behandelen van parodontitis kan leiden tot verbeteringen in markers van systemische ontsteking en de erectiele functie kan verbeteren.25 Naast voornoemde klinische aanbevelingen, worden ook veranderingen in levensstijl aangemoedigd: een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en stoppen met roken.
8. Kanker
Kanker omvat een reeks ziekten, gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei en het vermogen om andere delen van het lichaam binnen te dringen of te verspreiden. Specifieke parodontitisbacteriën worden geassocieerd met bepaalde soorten kanker, zoals alvleesklierkanker en darmkanker.26 Als risicofactoren worden genetische aanleg, blootstelling aan het milieu (roken, straling) en leefstijlfactoren (bijvoorbeeld dieet, fysieke activiteit) aangegeven.
Bovendien zijn chronische ontstekingen, zoals parodontitis, een risicofactor voor de ontwikkeling en progressie van veel soorten kanker door hun verhoogde niveaus van inflammatoire cytokines en biomarkers. Verhoogde oxidatieve stress, die kan leiden tot DNA-beschadiging en kan bijdragen aan carcinogenese, wordt met beide ziekten geassocieerd.27 P. gingivalis is in verband gebracht met de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker, mogelijk via mechanismen van chronische ontsteking en bacteriële toxines.
Soorten kanker en parodontitis:
Mondkanker: er is bewijs dat parodontitis een risicofactor is voor mondkanker. De chronische ontstekingsomgeving bij parodontitis kan carcinogene processen in mondweefsels bevorderen.28
Hoofd- en halskanker: studies tonen verbanden tussen parodontitis en een verhoogd risico op hoofd- en halskanker. Chronische ontstekingen bij parodontitis kunnen hieraan bijdragen.29
Andere soorten: sommige onderzoeken suggereren verbanden tussen parodontitis en een verhoogd risico op alvleesklierkanker. Dit bewijs is minder overtuigend.
Kanker kan ook invloed hebben op parodontitis. Chemo- en radiotherapie kunnen de mondgezondheid negatief beïnvloeden, wat leidt tot droge mond, mucositis en verhoogde vatbaarheid voor infecties (parodontitis). Bovendien kunnen kanker en de behandeling ervan het immuunsysteem aantasten, waardoor patiënten vatbaarder worden voor parodontale infecties. Ook kunnen kanker en de behandelingen ervan de voedingsinname en mondhygiëne beïnvloeden, wat parodontitis mogelijk verergert.
9. Metabool syndroom
Parodontitis en metabool syndroom zijn met elkaar verbonden via ontsteking, insulineresistentie en veranderingen in het microbioom. Metabool syndroom is een cluster van aandoeningen die het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2 vergroten.
Metabool syndroom omvat verschillende componenten: centrale obesitas (overmatig vet rond de buik), hypertensie (hoge bloeddruk), dyslipidemie (abnormale cholesterol- of triglycerideniveaus), insulineresistentie (verminderd vermogen om te reageren op insuline, leidend tot hoge bloedsuikerspiegels) en een pro-inflammatoire toestand (verhoogde niveaus van ontstekingsmarkers zoals CRP).30
Er zijn verschillende verbanden tussen parodontitis en metabool syndroom:
Chronische ontsteking: parodontitis veroorzaakt systemische ontsteking, gekenmerkt door verhoogde ontstekingsmarkers zoals CRP en cytokines (bijvoorbeeld TNF-a, IL-6). Deze chronische ontsteking is een kenmerk van het metabool syndroom en draagt bij aan insulineresistentie en endotheel disfunctie.
Insulineresistentie: door parodontitis veroorzaakte ontsteking kan insulineresistentie verergeren. Bovendien kunnen de ontstekingscytokinen van parodontitis de insulinesignaleringspaden verstoren.
Microbioom disbiose: beide aandoeningen worden geassocieerd met microbiële onevenwichtigheden. Parodontitis omvat pathogene bacteriën, terwijl het metabool syndroom verband houdt met dysbiose van het darm-microbioom. De orale pathogenen kunnen de bloedbaan binnendringen en het darm-microbioom aantasten, wat bijdraagt aan metabolische verstoringen.31
Ontsteking van vetweefsel: bij het metabool syndroom geeft overtollig vetweefsel pro-inflammatoire cytokinen af. Deze kunnen parodontitis verergeren door de ontstekingsreactie in parodontale weefsels te versterken.32
Oxidatieve stress: beide aandoeningen worden geassocieerd met verhoogde oxidatieve stress, wat bijdraagt aan weefselschade en ontsteking.
Geïntegreerde zorg en leefstijlaanpassingen zijn hier van groot belang: een uitgebalanceerd dieet rijk aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen (bijvoorbeeld fruit en groenten) komt beide aandoeningen ten goede en lichaamsbeweging verbetert de insulinegevoeligheid en vermindert ontstekingen.
Ontstekingsremmende medicijnen en behandelingen voor insulineresistentie kunnen beide aandoeningen aanpakken. Pro- en prebiotica kunnen helpen de microbiële balans te herstellen en ontstekingen te verminderen.33
10. Darm dysbiose
Parodontitis en darm dysbiose zijn met elkaar verbonden door de wisselwerking tussen orale en darm-microbiomen, systemische ontsteking en de immuunrespons. Darm dysbiose verwijst naar een onevenwicht in de darm-microbiota (overgroei van schadelijke bacteriën, schimmels of virussen en een afname van nuttige bacteriën). Dit onevenwicht kan de spijsverteringsfuncties, het immuunsysteem en de algehele gezondheid verstoren.34
Dysbiose kan chronische ontstekingen in de darmen veroorzaken, die zich systemisch kunnen verspreiden. Aandoeningen zoals inflammatoire darmziekte, prikkelbaar darmsyndroom en stofwisselingsstoornissen kunnen in verband worden gebracht met darm disbiose.35
Ook hier is een verband met parodontitis:
Systemische ontsteking: parodontitis leidt tot systemische ontsteking, die de darmgezondheid kan aantasten. Evenzo kan darm dysbiose leiden tot systemische ontsteking die de gezondheid van de mond aantast.
Microbiële translocatie: bacteriën uit de mondholte kunnen de bloedbaan binnendringen en de darm-microbiota beïnvloeden. P. gingivalis is aangetroffen in de darmen en kan bijdragen aan disbiose.36
Immuunsysteem: beide aandoeningen hebben te maken met de reactie van het immuunsysteem op microbiële disbalans en ontstekingen.
Gedeelde risicofactoren: aandoeningen zoals diabetes, een slecht dieet en roken kunnen bijdragen aan parodontitis en darm dysbiose. Het gebruik van antibiotica kan de orale en de darm-microbiomen beïnvloeden.
Het behandelen van parodontitis kan de darmgezondheid verbeteren en vice versa.37 De aanpak kan via het verbeteren van de mondhygiëne, dieetveranderingen, probiotica en ontstekingsremmende behandelingen. Een dieet rijk aan vezels en pre-en probiotica kan een gezond darm-microbioom ondersteunen en ontstekingen verminderen die geassocieerd wordt met parodontitis.
Literatuurlijst
- Orlandi M, Muñoz Aguilera E, Marletta D, Petrie A, Suvan J, D’Aiuto F. Impact of the treatment of periodontitis on systemic health and quality of life: A systematic review. J Clin Periodontol. 2022 Jun;49 Suppl 24:314-327. doi: 10.1111/jcpe.13554. Epub 2021 Nov 17. PMID: 34791686.
- Möller B, Kollert F, Sculean A, Villiger PM. Infectious Triggers in Periodontitis and the Gut in Rheumatoid Arthritis (RA): A Complex Story About Association and Causality. Front Immunol. 2020 Jun 3;11:1108. doi: 10.3389/fimmu.2020.01108. PMID: 32582191; PMCID: PMC7283532.
- Listgarten MA. Pathogenesis of periodontitis. J Clin Periodontol. 1986 May;13(5):418 -30. doi: 10.1111/j.1600-051x.1986.tb01485.x. PMID: 3522650.
- Martínez-García M, Hernández-Lemus E. Periodontal Inflammation and Systemic Diseases: An Overview. Front Physiol. 2021 Oct 27;12:709438. doi: 10.3389/fphys.2021.709438. PMID: 34776994; PMCID: PMC8578868.
- Petrenya N, Hopstock LA, Holde GE, Oscarson N, Jönsson B. Relationship between periodontitis and risk of cardiovascular disease: Insights from the Tromsø Study. J Periodontol. 2022 Sep;93(9):1353-1365. doi: 10.1002/JPER.22-0004. Epub 2022 Jun 23. PMID: 35621303.
- Leira Y, Seoane J, Blanco M, Rodríguez-Yáñez M, Takkouche B, Blanco J, Castillo J. Association between periodontitis and ischemic stroke: a systematic review and meta – analysis. Eur J Epidemiol. 2017 Jan;32(1):43-53. doi: 10.1007/s10654-016-0170-6. Epub 2016 Jun 14. PMID: 27300352.
- Pradeep AR, Hadge P, Arjun Raju P, Shetty SR, Shareef K, Guruprasad CN. Periodontitis as a risk factor for cerebrovascular accident: a case-control study in the Indian population. J Periodontal Res. 2010 Apr;45(2):223-8. doi: 10.1111/j.1600-0765.2009.01220.x. Epub 2009 Sep 23. PMID: 19778330.
- Preshaw PM, Alba AL, Herrera D, Jepsen S, Konstantinidis A, Makrilakis K, Taylor R. Periodontitis and diabetes: a two-way relationship. Diabetologia. 2012 Jan;55(1):21-31. doi: 10.1007/s00125-011-2342-y. Epub 2011 Nov 6. PMID: 22057194; PMCID: PMC3228943.
- Rohani B. Oral manifestations in patients with diabetes mellitus. World J Diabetes. 2019 Sep 15;10(9):485-489. doi: 10.4239/wjd.v10.i9.485. PMID: 31558983; PMCID: PMC6748880.
- Chopra A, Jayasinghe TN, Eberhard J. Are Inflamed Periodontal Tissues Endogenous Source of Advanced Glycation End-Products (AGEs) in Individuals with and without Diabetes Mellitus? A Systematic Review. Biomolecules. 2022 Apr 27;12(5):642. doi: 10.3390/biom12050642. PMID: 35625570; PMCID: PMC9138899.
- 1 Baima G, Marruganti C, Sanz M, Aimetti M, Romandini M. Periodontitis and COVID -19: Biological Mechanisms and Meta-analyses of Epidemiological Evidence. J Dent Res. 2022 Nov;101(12):1430-1440. doi: 10.1177/00220345221104725. Epub 2022 Jun 30. PMID: 35774019.
- Scannapieco FA, Bush RB, Paju S. Associations between periodontal disease and risk for nosocomial bacterial pneumonia and chronic obstructive pulmonary disease. A systematic review. Ann Periodontol. 2003 Dec;8(1):54-69. doi: 10.1902/annals.2003.8.1.54. PMID: 14971248.
- Sapey E, Yonel Z, Edgar R, Parmar S, Hobbins S, Newby P, Crossley D, Usher A, Johnson S, Walton GM, McGuinness A, Chapple I, Stockley R. The clinical and inflammatory relationships between periodontitis and chronic obstructive pulmonary disease. J Clin Periodontol. 2020 Sep;47(9):1040-1052. doi: 10.1111/jcpe.13334. Epub 2020 Jul 9. PMID: 32567697.
- Inchingolo F, Inchingolo AM, Avantario P, Settanni V, Fatone MC, Piras F, Di Venere D, Inchingolo AD, Palermo A, Dipalma The Effects of Periodontal Treatment on Rheumatoid Arthritis and of Anti-Rheumatic Drugs on Periodontitis: A Systematic Review. Int J Mol Sci. 2023 Dec 7;24(24):17228. doi: 10.3390/ijms242417228. PMID: 38139057; PMCID: PMC10743440.
- Petit C, Culshaw S, Weiger R, Huck O, Sahrmann Impact of treatment of rheumatoid arthritis on periodontal disease: A review. Mol Oral Microbiol. 2024 Aug;39(4):199 -224. doi: 10.1111/omi.12454. Epub 2024 Feb 16. PMID: 38363058.
- Deschamps-Lenhardt S, Martin-Cabezas R, Hannedouche T, Huck O. Association between periodontitis and chronic kidney disease: Systematic review and meta-analysis. Oral Dis. 2019 Mar;25(2):385-402. doi: 10.1111/odi.12834. Epub 2018 Apr 19. PMID: 29377446 .
- Serni L, Caroti L, Barbato L, Nieri M, Serni S, Cirami CL, Cairo F. Association between chronic kidney disease and A systematic review and metanalysis. Oral Dis. 2023 Jan;29(1):40-50. doi: 10.1111/odi.14062. Epub 2021 Nov 29. PMID: 34726333.
- Hampel H, Hardy J, Blennow K, Chen C, Perry G, Kim SH, Villemagne VL, Aisen P, Vendruscolo M, Iwatsubo T, Masters CL, Cho M, Lannfelt L, Cummings JL, Vergallo A. The Amyloid-β Pathway in Alzheimer’s Disease. Mol Psychiatry. 2021 Oct;26(10):5481-5503. doi: 10.1038/s41380-021-01249-0. Epub 2021 Aug 30. PMID: 34456336; PMCID: PMC8758495.
- Salhi L, Al Taep Y, Salmon E, Van Hede D, Lambert F. How Periodontitis or Periodontal Bacteria Can Influence Alzheimer’s Disease Features? A Systematic Review of Pre-Clinical J Alzheimers Dis. 2023;96(3):979-1010. doi: 10.3233/JAD-230478. PMID: 37927257; PMCID: PMC10741373.
- Bezerra B, Fisher M, Pirih FQ, Casarin The potential impact of periodontitis on cerebral small vessel disease. Mol Oral Microbiol. 2024 Aug;39(4):190-198. doi: 10.1111/omi.12443. Epub 2023 Nov 6. PMID: 37929810.
- Ball J, Darby Mental health and periodontal and peri-implant diseases. Periodontol 2000. 2022 Oct;90(1):106-124. doi: 10.1111/prd.12452. Epub 2022 Aug 1. PMID: 35913583; PMCID: PMC9804456.
- Bizzarro S, Loos BG. The link between periodontitis and erectile dysfunction: a review. Br Dent 2019 Oct;227(7):599-603. doi: 10.1038/s41415-019-0724-6. PMID: 31605070.
- Kellesarian SV, Kellesarian TV, Ros Malignaggi V, Al-Askar M, Ghanem A, Malmstrom H, Javed Association Between Periodontal Disease and Erectile Dysfunction: A Systematic Review. Am J Mens Health. 2018 Mar;12(2):338-346. doi: 10.1177/1557988316639050. Epub 2016 Mar 29. PMID: 27030114; PMCID: PMC5818109.
- Katsiki N, Athyros VG, Karagiannis A, Wierzbicki AS, Mikhailidis Should we expand the concept of coronary heart disease equivalents? Curr Opin Cardiol. 2014 Jul;29(4):389-95. doi: 10.1097/HCO.0000000000000068. PMID: 25029454.
- Singh VP, Nettemu SK, Nettem S, Hosadurga R, Nayak Oral Health and Erectile Dysfunction. J Hum Reprod Sci. 2017 Jul-Sep;10(3):162-166. doi: 10.4103/jhrs.JHRS_87_17. PMID: 29142443; PMCID: PMC5672720.
- Wang Q, Gu WJ, Ning FL, Sun M, Zhao ZG, Abe MU, Li ZN, Zhang CD. Association between Periodontal Diseases and the Risk of Site-Specific Gastrointestinal Cancers: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Dent Res. 2024 Sep;103(10):962-972. doi: 10.1177/00220345241263768. Epub 2024 Aug 26. PMID: 39185624.
- Aral CA, Ölçer SN, Aral K, Kapila Oxidative stress, neutrophil elastase and IGFBP7 levels in patients with oropharyngeal cancer and chronic periodontitis. Oral Dis. 2020 Oct;26(7):1393-1401. doi: 10.1111/odi.13370. Epub 2020 May 27. PMID: 32333474.
- Ma Y, Tuerxun N, Maimaitili Periodontitis and the risk of oral cancer: a meta-analysis of case-control studies. Acta Odontol Scand. 2024 May 14;83:40478. doi: 10.2340/aos.v83.40478. PMID: 38742908; PMCID: PMC11302657.
- Dorobisz K, Dorobisz T, Zatoński The Microbiome’s Influence on Head and Neck Cancers. Curr Oncol Rep. 2023 Mar;25(3):163-171. doi: 10.1007/s11912-022-01352-7. Epub 2023 Jan 25. PMID: 36696075; PMCID: PMC9947050.
- Rosário-Dos-Santos HL, Miranda SS, Gomes-Filho IS, Cruz SSD, Figueiredo ACMG, Souza ES, Hintz AM, Loomer PM, Passos-Soares Periodontitis severity relationship with metabolic syndrome: A systematic review with meta-analysis. Oral Dis. 2023 Oct;29(7):2512-2520. doi: 10.1111/odi.14428. Epub 2022 Nov 28. PMID: 36346175.
- Tabbaa M, Golubic M, Roizen MF, Bernstein AM. Docosahexaenoic acid, inflammation, and bacterial dysbiosis in relation to periodontal disease, inflammatory bowel disease, and the metabolic syndrome. Nutrients. 2013 Aug 19;5(8):3299-310. doi: 10.3390/nu5083299. PMID: 23966110; PMCID: PMC3775255.
- Rosário-Dos-Santos HL, Miranda SS, Gomes-Filho IS, Cruz SSD, Figueiredo ACMG, Souza ES, Hintz AM, Loomer PM, Passos-Soares Periodontitis severity relationship with metabolic syndrome: A systematic review with meta-analysis. Oral Dis. 2023 Oct;29(7):2512-2520. doi: 10.1111/odi.14428. Epub 2022 Nov 28. PMID: 36346175.
- Tabbaa M, Golubic M, Roizen MF, Bernstein AM. Docosahexaenoic acid, inflammation, and bacterial dysbiosis in relation to periodontal disease, inflammatory bowel disease, and the metabolic syndrome. Nutrients. 2013 Aug 19;5(8):3299-310. doi: 10.3390/nu5083299. PMID: 23966110; PMCID: PMC3775255.
- Sulaiman Y, Pacauskienė IM, Šadzevičienė R, Anuzyte Oral and Gut Microbiota Dysbiosis Due to Periodontitis: Systemic Implications and Links to Gastrointestinal Cancer: A Narrative Review. Medicina (Kaunas). 2024 Aug 29;60(9):1416. doi: 10.3390/medicina60091416. PMID: 39336457; PMCID: PMC11433653.
- Debnath N, Kumar R, Kumar A, Mehta PK, Yadav Gut-microbiota derived bioactive metabolites and their functions in host physiology. Biotechnol Genet Eng Rev. 2021 Oct;37(2):105-153. doi: 10.1080/02648725.2021.1989847. Epub 2021 Oct 22. PMID: 34678130.
- Huang X, Li Y, Zhang J, Feng Q. Linking Periodontitis with Inflammatory Bowel Disease through the Oral- Gut Axis: The Potential Role of Porphyromonas gingivalis. Biomedicines. 2024 Mar 19;12(3):685. doi: 10.3390/biomedicines12030685. PMID: 38540299; PMCID: PMC10968003.
- Baima G, Ferrocino I, Del Lupo V, Colonna E, Thumbigere-Math V, Caviglia GP, Franciosa I, Mariani GM, Romandini M, Ribaldone DG, Romano F, Aimetti Effect of Periodontitis and Periodontal Therapy on Oral and Gut Microbiota. J Dent Res. 2024 Apr;103(4):359-368. doi: 10.1177/00220345231222800. Epub 2024 Feb 16. PMID: 38362600.