Home Nieuws

Nieuws

Autoloog dentine als botvervanger | TP test

Na een extractie vindt resorptie van het alveolaire bot plaats waardoor het lastiger wordt om een implantaat te plaatsen. Een optie om dit proces tegen te gaan, is het in de alveole aanbrengen van botvervangers.

Terugblik TP-jaarcongres 2019

21 november 2019 vond het TP-jaarcongres plaats in de jaarbeurs van Utrecht in de Supernova zaal, wat een futuristisch gevoel gaf.
Algemene tandheelkunde

Een ‘gereedschapskistje’ vol toepasbare prothetische kennis

Ben jij een jonge tandarts en heb je ook een volledige prothese voor maar één kaakhelft gemaakt toen je afstudeerde? Verwijs jij prothesedragers ook door naar de klinisch tandprotheticus? Dit hoeft niet langer!

Aantal mondhygiënisten verdringt langzaam de tandarts

Het aantal actieve mondhygiënisten in Nederland zal de komende jaren bijna verdubbelen van circa 3.600 naar bijna 5.900. Het aantal tandartsen zal daarentegen bij een gelijke opleidingsinstroom de komende twintig jaar op het huidige niveau van 9.600 stagneren. Dat heeft het Nivel berekend.

Tandartsen waarderen tijdschrift TandartsPrakijk met een 8,1

Onlangs hebben we een onderzoek gehouden onder tandartsen over de waardering voor TandartsPraktijk. 

Capaciteit tandartsen komende twintig jaar stabiel

Nederland telde in 2019 rond de 9.600 werkzame tandartsen en dit aantal zal bij een gelijkblijvende opleidingsinstroom de komende twintig jaar min of meer gelijk blijven. Het aantal mondhygiënisten stijgt.
Algemene tandheelkunde

De Nederlandse tandarts sterft uit

Een op de zes tandartsen die in Nederland werkt, komt uit het buitenland. Een Poolse, Spaanse of Griekse tandarts die hier niet is opgeleid, maar wel gaatjes vult en kiezen trekt. Waarom staan er zo veel buitenlandse tandartsen in de behandelkamer? Op nu.nl zegt praktijkhouder Arjan van den Dorpel (57) uit Zeeland: "Pas afgestudeerde tandartsen hebben een riante positie. Ze hebben de praktijken voor het uitkiezen, en intussen is de tandarts in Zeeland aan het uitsterven."
Parodontologie

Interdentale borstels beter dan flosdraad verwijderen tandplak

Onderzoekers van de Adelaide Dental School (Universiteit van Adelaide) hebben gekeken hoe effectief interdentale borstels zijn bij het voorkomen van cariës en parodontitis.

Chirurgen India verwijderen 526 tanden bij 7-jarige jongen

De 7-jarige Ravindranath uit de Indiase plaats Chennai had al sinds zijn derde levensjaar last van zijn kaak. De ouders van de jongen dachten aanvankelijk dat het om een rotte kies zou gaan, maar eenmaal bij de tandarts bleek de oorzaak van de pijn ernstiger.

Top 10 meest gelezen artikelen op TandartsPraktijk en de 10 meest gekochte BSL-boeken in…

Top 10 van de meest gelezen artikelen op de website TandartsPraktijk in 2019 en van de 10 meest gekochte BSL-boeken.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke week een update over tandheelkunde in uw mailbox.

Veelbesproken thema's

Het merendeel van de pijnklachten in de praktijk heeft een endodontische oorzaak. Aan de hand van casuïstiek, video’s en bij- en nascholing wordt dit thema belicht.
Algemene tandheelkunde omvat de reguliere mondzorg: de periodieke controles, het verhelpen van algemene klachten, maar ook extracties en het plaatsen van vullingen, kronen en bruggen.
Met behulp van restauratieve (reconstructieve) tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van het gebit weer worden hersteld.