Home Nieuws

Nieuws

Algemene tandheelkunde

Gezonde tanden en kiezen trekken?

Een verzoek van een patiënt om een gezond of goed behandelbaar element te trekken komt vaker voor dan je denkt. Uit onderzoek van Dyonne Broers, tandarts/onderzoeker en nog tot eind mei Zorgdirecteur bij ACTA, blijkt dat 68% van de tandartsen er wel eens mee te maken krijgt.
Algemene tandheelkunde

Apenpokken: let op de symptomen

Ook in Nederland zijn er nu meerdere gevallen van monkeypox (apenpokken) gesignaleerd. Omdat de eerste zichtbare symptomen van monkeypox in het gezicht te zien zijn, is het ook goed dat tandartsen alert zijn. Wanneer je patiënt met de ziekte besmet is krijgt deze binnen 1 tot 3 dagen uitslag in het gezicht. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes.

6 goede (en 6 slechte redenen) voor tandheelkundige CBCT opnamen

25 jaar na de introductie van Conebeam Computed Tomography (CBCT) in de tandheelkunde schrijven Reinier Hoogeveen, Frédérique San Giorgi en Erwin Berkhout een whitepaper over deze beeldvormende techniek. In het artikel geven ze zes goede redenen om CBCT te gebruiken, maar ook zes redenen om daarvan af te zien:
Algemene tandheelkunde

Bestel nu met 20% korting op webshop TandartsPraktijk

Via de webshop van TandartsPraktijk kun je onder meer boeken, vakliteratuur, abonnementen en e-learnings kopen. Maak nu gebruik van de speciale actie en krijg maar liefst 20% korting op het hele assortiment.
Algemene tandheelkunde

Mondzorg Alliantie: quo vadis?

Emeritus hoogleraar preventieve tandheelkunde Cor van Loveren en James Huddleston Slater sr. (gepensioneerd tandarts) reageren op de column van NvM-voorzitter Manon van Splunter uit Tandartspraktijk nr. 1 van dit jaar.
Parodontologie

Nieuw onderzoek bevestigt dat vapen niet goed is voor de mondgezondheid

Gebruikers van elektronische sigaretten (vapers) hebben een uniek oraal microbioom dat minder gezond is dan dat van niet-rokers. Het microbioom is echter wel potentieel gezonder dan dat van sigarettenrokers. Dit blijk uit Amerikaans onderzoek onder 84 rokers, vapers en niet-rokers met parodontitis.
Algemene tandheelkunde

Toekomstig tandartstoerisme geschat op 24,3 miljard dollar

Mensen die voor een cosmetische tandheelkundige of restauratieve behandeling over de grens kijken. Het is een bekend en bovendien sterk groeiend fenomeen. De wereldwijde markt voor dit tandheelkundig toerisme wordt het komende decennium door het Amerikaanse marktonderzoeksbureau FMI ingeschat op 24,3 miljard dollar.
Restauratieve tandheelkunde

Inaugurele rede: Wat is zinvolle Restauratieve Tandheelkunde?

Op vrijdag 24 juni spreken de Nijmeegse hoogleraren Gert Meijer en Nico Creugers hun afscheidsredes uit. In dezelfde academische zitting zal Bas Loomans zijn inaugurele rede houden. Loomans is aangesteld aan de faculteit Medische Wetenschappen met de leeropdracht ‘Orale functieleer en restauratieve tandheelkunde’. De titel van zijn rede is: ‘Wat is zinvolle Restauratieve Tandheelkunde?’
Algemene tandheelkunde

Minder kans op ziekenhuisopname door goede mondzorg

Goede mondzorg verkleint de kans op ziekenhuisopname van mensen met diabetes of hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van de Mayo Clinic, een toonaangevend medisch (onderzoeks)centrum in de VS. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Compendium of Continuing Education in Dentistry.
Algemene tandheelkunde

Gezondere mond met prebiotica?

ACTA onderzoekt momenteel of een prebiotisch voedingsmiddel de samenstelling van de mondbacteriën gunstig kan beïnvloeden waardoor de mond minder gevoelig wordt voor bijvoorbeeld tandvleesontstekingen.

(Rhapsody) Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke week een update over tandheelkunde in uw mailbox.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelbesproken thema's

Met behulp van restauratieve (reconstructieve) tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van het gebit weer worden hersteld.

Algemene tandheelkunde omvat de reguliere mondzorg: de periodieke controles, het verhelpen van algemene klachten, maar ook extracties en het plaatsen van vullingen, kronen en bruggen.
Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist. Maar ook steeds meer volwassenen willen een behandelplan ter verbetering van de occlusie en esthetiek.