Home Nieuws

Nieuws

Algemene tandheelkunde

TikTok’s alternatieve frisdrank trend slecht voor het gebit 

Balsamico azijn gemixt met bruiswater. Op Tiktok gaat dit zelf te maken fridrankrecept al wekenlang viral. Filmpjes waarin het drankje als gezond alternatief voor cola wordt gepresenteerd, zijn miljoenen keren bekeken en gedeeld. De zuurgraad ervan is echter funest voor het tandglazuur. 

Egyptische mummie onderging kaakchirurgie

De oude Egyptenaren deden al aan kaakchirurgie, zo blijkt uit onderzoek op een 2.700 jaar oude mummie. De bijzondere ontdekking werd gedaan door de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel.
Algemene tandheelkunde

Nieuwe coating overtreft hardheid natuurlijk tandglazuur

Wetenschappers uit Rusland en Egypte hebben een synthetische coating ontwikkeld die de hardheid van natuurlijk tandglazuur overtreft.
Algemene tandheelkunde

3M splitst medische tak af 

3M denkt dat de opsplitsing van het concern goed is voor de aandeelhouders. Zowel het oude 3M als het nieuwe, zelfstandige healthcare bedrijf worden wendbaarder en innovatiever, zo is de verwachting. Eerder werd ook al de tak afgesplitst die zich met voedselveiligheid bezighoudt. Health Care was binnen 3M vorig jaar goed voor een omzet van 8,61 miljard dollar, ongeveer eenderde van de totale 3M-omzet. De healthcaredivisie krijgt een eigen notering aan de Nasdaq en blijft zich als voorheen richten op onder andere wondzorg, mondverzorging, IT in de gezondheidszorg en filters voor de biofarmaceutische industrie. Het nieuwe 3M zal twintig procent van de aandelen in het healthcarebedrijf houden.
Algemene tandheelkunde

Harvey Weinstein klaagt over gevangenistandarts 

Harvey Weinstein, de in ongenade gevallen Hollywood-filmmagnaat en veroordeelde verkrachter, heeft een slecht gebit en vindt dat hij daarvoor in de gevangenis van Los Angeles niet goed wordt behandeld.

Colosseum Dental weet niet of patiëntgegevens op straat liggen 

De Nederlandse tandartspraktijken van Colosseum Dental werden begin augustus het slachtoffer van een cyberaanval. Hackers legden de IT-systemen plat waardoor de zorg aan patiënten onderbroken moest worden. Na betaling van losgeld was de tandartsketen weer snel operationeel. Colosseum Dental kan na uitvoerig onderzoek echter niet zeggen of de persoonsgegevens toch zijn gekopieerd of verwerkt. 
Algemene tandheelkunde

Hartpatiënten: preventief antibiotica voor tandartsingreep?

Volgens nieuw Brits wetenschappelijk onderzoek moeten mensen met een hoog risico op hartinfecties antibiotica krijgen voordat ze invasieve tandheelkundige ingrepen ondergaan. Vooral mensen met een kunstklep of aangeboren hartafwijking lopen meer risico op ontstekingen van de hartkleppen en de binnenkant van het hart (endocarditis). Ook in Nederland krijgen deze patiënten bij bepaalde medische ingrepen al preventief antibiotica voorgeschreven.
Algemene tandheelkunde

Cardioloog overlijdt door narcose bij tandarts 

Het is precies twee jaar geleden dat Amerikaanse cardioloog Henry Patel in de tandartsstoel overleed na een anesthesie-fout. Maar nog altijd zijn de Amerikaanse regels voor het toedienen van een volledige narcose bij tandheelkundige behandelingen niet aangepast. 
Algemene tandheelkunde

Zorg moet duurzamer 

De vraag naar zorg groeit, en daarmee ook het gebruik van hulpmiddelen zoals handschoenen, instrumenten en diagnostische testen.Vaak zijn deze voor eenmalig gebruik. De afgelopen jaren is het besef gegroeid dat de zorg duurzamer moet, maar initiatieven voor verduurzaming in de zorg blijven kleinschalig, onder meer door gebrek aan tijd, geld en menskracht. De minister voor Medische Zorg en Sport vroeg de Gezondheidsraad daarom hoe verduurzaming van hulpmiddelen(gebruik) versneld kan worden. Volgens het advies van de Gezondheidsraad zijn daarvoor in de hele keten van ontwerp, productie, gebruik en afvalverwerking van hulpmiddelen aanpassingen nodig. Nu is bijvoorbeeld het aanbod van herbruikbare hulpmiddelen zeer beperkt. Verder is winst te behalen door materialen te hergebruiken en bewuster om te gaan met hulpmiddelen. De raad ziet een regierol voor de overheid. Zo is intensieve interdepartementale samenwerking nodig om ervoor te zorgen dat de overgang naar een circulaire zorg op gang komt. Vervuilend Hoe vervuilend de zorg precies is, weten we niet. De enkele studies die er zijn, stellen dat de zorgsector verantwoordelijk is voor 7 à 8 procent van de nationale Co2-voetafdruk. In 2018 leverde de zorgsector 328 miljoen kilo afval op. Ook tandartsen kunnen hun steentje bijdragen door verstandig om te gaan met (eenmalige) producten en hulpmiddelen. Een simpel voorbeeld zijn handschoenen, aldus de Gezondheidsraad. Zorgverleners dragen die bij handelingen waar dat helemaal niet nodig is. Altijd maar nieuwe handschoenen pakken in plaats van goed de handen reinigen, blijkt zelfs te kunnen leiden tot een groter risico op infecties. Handschoenen zijn bovendien minder onschuldig dan ze lijken. Ze worden in Azië gemaakt van nitril (synthetisch rubber) en de productie ervan is milieuonvriendelijk. De publicatie Verduurzaming van hulpmiddelen in de zorg (nr. 2022/22) is te downloaden van www.gezondheidsraad.nl.
Algemene tandheelkunde

Britse tandarts verzamelt 100.000 euro aan goederen voor Oekraïense collega’s

Een gepensioneerde tandarts uit Nottingham (GB) heeft met zijn stichting ‘Tandartsen voor Oekraïne’ bijna 100.000 euro opgehaald bij collega mondzorgprofessionals. Leo Jurkiw is zelf van Oekrainse afkomst en besloot in actie te komen voor zijn land. Inmiddels is een grote zending tandartsequipment naar de stad Vinnytsia, in het door oorlog verscheurde Oekraïne gestuurd.

(Rhapsody) Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke week een update over tandheelkunde in uw mailbox.
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Veelbesproken thema's

Algemene tandheelkunde omvat de reguliere mondzorg: de periodieke controles, het verhelpen van algemene klachten, maar ook extracties en het plaatsen van vullingen, kronen en bruggen.
Met behulp van restauratieve (reconstructieve) tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van het gebit weer worden hersteld.

Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist. Maar ook steeds meer volwassenen willen een behandelplan ter verbetering van de occlusie en esthetiek.