Home Nieuws

Nieuws

Algemene tandheelkunde

Lisanne (21) kreeg een rekening van 921 euro van de tandarts: hoe kon het…

Het begon met tandpijn en eindigde met stevige kopzorgen over een rekening van 921 euro. Lisanne Bont heeft het helemaal gehad met de tandarts. De Enschedese is banger voor de nota’s dan voor het consult zelf. En ze is niet de enige. Waar gaat het mis in de mondzorg? En wat kan de patiënt er zelf aan doen?
Algemene tandheelkunde

Inspectie tikt tandartspraktijk op de vingers vanwege onbevoegde tandartsen en incomplete dossiers

Onlangs heeft de Inspectie Gezondheidszorg een tandartsenpraktijk hard op de vingers getikt vanwege slecht bijgehouden patiëntendossiers en het laten uitvoeren van een behandeling door iemand zonder bevoegdheid die onvoldoende idee heeft wat er gebeurt of welk risico de behandeling met zich meebrengt. Dit valt te lezen in een artikel in Algemeen Dagblad van 20 juli 2021.

Berisping tandarts wegens slecht georganiseerde praktijk

Tijdens een verblijf van haar tandarts (verweerster) in het buitenland heeft patiënt (klaagster) zich bij de praktijk gemeld vanwege een afgebroken kies. Patiënt is vervolgens zonder tussenkomst van een tandarts gezien en behandeld door een mondhygiëniste. Een deel van de klachten richt zich op de behandeling, maar de patiënt verwijt de tandarts ook dat de organisatie van de praktijk tijdens afwezigheid van de tandarts onvoldoende was.
Parodontologie

Monique van der Veen benoemd tot hoogleraar monitoring in mondgezondheid en preventie

Monique van der Veen is benoemd tot hoogleraar ‘Monitoring in Mondgezondheid en Preventie’ bij de sectie Preventieve Tandheelkunde van ACTA aan de Vrije Universiteit in het kader van een Fenna Diemer Lindeboom leerstoel. Zij start per 1 september 2021. 
Algemene tandheelkunde

Brandbrief KNMT: los nu eindelijk eens het tandartsentekort op

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) roept de Tweede Kamer in een brandbrief op om elk jaar 100 extra tandartsen op te leiden. Dat is nodig om het al jaren bestaande tekort aan tandartsen op te lossen. ‘De capaciteitsproblematiek onder tandartsen is urgenter dan ooit tevoren en duurt inmiddels meer dan tien jaar’, zo stelt de beroepsvereniging in haar brief.
Algemene tandheelkunde

Gaatjes behandelen met handinstrumenten is niet slechter dan boren

Uit een onlangs gepubliceerd overzichtsartikel van Jo Frencken, tandarts-onderzoeker in ruste, blijkt dat een kies met een gaatje, met de hand schoongemaakt en gevuld met een biologisch vulmiddel, niet onderdoet voor een kies waarvan het gaatje is uitgeboord en voorzien van een conventionele vulling. Volgens Frencken associëren velen deze methode nog met ontwikkelingswerk, maar er is voor veel situaties geen verschil met de gouden standaard: boren.
Algemene tandheelkunde

Levert u een bijdrage? | Vacatures TandartsPraktijk

TandartsPraktijk is een sterk merk dat tandartsen al 40 jaar op praktische en onderscheidende wijze ondersteunt in de beroepsuitoefening. Naast 8x per jaar een magazine verzorgt TandartsPraktijk het onlineplatform tandartspraktijk.nl, congressen en diverse vormen van educatie. Voor de uitbreiding van activiteiten en onze ambitie om tandartsen nog beter te servicen zoeken wij redactieleden, auteurs, foto- en videoredacteuren.
Algemene tandheelkunde

Tandpasta bevat microplastics

Microplastics zijn de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Maar weinig consumenten weten dat deze kleine plastic deeltjes zich in allerlei producten bevinden en dus ook in tandpasta. Het is nog niet bekend wat deze plastic deeltjes doen in ons lichaam. De overheid is hier op 3 juni 2021 een landelijk onderzoek naar gestart.
Algemene tandheelkunde

KNMT en de NVM vragen aandacht voor de mondgezondheid van volwassenen met diabetes

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) en de Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten (NVM) zijn al enige tijd bezig om aandacht te vragen voor de mondgezondheid van volwassenen met diabetes. Dat valt te lezen in een artikel over intercollegiale samenwerking tussen mondzorgprofessionals en diabetesteam in Nederlands Tijdschrift voor Diabetologie.
Endodontologie

Internationale bezorgdheid over het overmatig gebruik van antibiotica

Er heerst internationale bezorgdheid over het overmatig gebruik van antibiotica en de opkomst van antibioticaresistente bacteriestammen. De European Society of Endodontology (ESE) heeft daarom een commissie van deskundigen in het leven geroepen die een verklaring heeft afgegeven over het gebruik van antibiotica in de endodontologie.

(Rhapsody) Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke week een update over tandheelkunde in uw mailbox.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Veelbesproken thema's

Met behulp van restauratieve (reconstructieve) tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van het gebit weer worden hersteld.

Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist. Maar ook steeds meer volwassenen willen een behandelplan ter verbetering van de occlusie en esthetiek.

Elk kind is uniek en elke ontwikkelingsfase vraagt om een eigen benaderingswijze. De behandeling van kinderen kan een grote uitdaging zijn. Specifieke kennis wordt daarom steeds belangrijker.