Home Nieuws

Nieuws

Algemene tandheelkunde

Milieuvriendelijk poetsen

Mondverzorging heeft een positief effect op het gebit, maar kan negatief uitpakken voor het milieu. Zo zitten in veel tandpasta’s microplastics en worden meestal ook plastic verpakking gebruikt. Vanafhier.nl, een site met duurzaamheidstips, zet in een informatief artikel de duurzame alternatieven voor de consument op een rij.
Algemene tandheelkunde

Gender heeft flink wat invloed op de mondgezondheid

Voor de mondgezondheid maakt het uit of je man of vrouw bent, zo blijkt uit een Brits onderzoeksartikel. Zo hebben vrouwen doorgaans betere mondhygiënegewoonten dan mannen. Ook gaan ze vaker naar de tandarts en letten ze meer op wat voor soort tandpasta ze gebruiken. Vrouwen hebben echter ook meer kans op een slechtere mondgezondheid door hormonale veranderingen.
Algemene tandheelkunde

Partijen zijn nuchter over private equity in de mondzorg

De actuele discussie over private equity in enkele zorgsectoren – specifiek huisartsenzorg en diergeneeskunde – zegt weinig tot niets over de rol van deze eigendomsvorm in de mondzorg. Betrokkenen zijn het erover eens dat private equity in deze sector een logische ontwikkeling is. Zolang in de ketens die op deze grondslag opereren de kwaliteit van zorg voorop staat, is het goed. En er moet nog heel wat gebeuren willen in de mondzorg vrije tarieven mogelijk worden.
Algemene tandheelkunde

Indiase vrouw claimt wereldrecord met 38 tanden

Een 26-jarige Indiase vrouw is in het Guinness Book of Worldrecords beland omdat ze maar liefst 38 tanden in haar mond heeft. Zes meer dan gebruikelijk dus.
Esthetische tandheelkunde

Pointer Checkt: wel of geen wittere tanden door internetproducten?

Het NPO3-onderzoeksprogramma Pointer zocht deze week uit of je nu wel of niet wittere tanden krijgt van alle producten en middelen die op internet worden aangeboden. Het onderzoeksprogramma checkte de feiten onder meer bij hoogleraar tandheelkunde Bas Loomans en Farbod Sharifi, tandarts en TikTok'er (@dentistfarbod).
Kindertandheelkunde

Minder extracties dankzij suikertaks 

Het aantal extracties bij Britse kinderen is opmerkelijk gedaald sinds het Verenigd Koninkrijk een suikertaks hanteert. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Cambridge en Glasgow, gepubliceerd in het online wetenschappelijk magazine BMJ Nutrition, Prevention & Health.
Endodontologie

‘Dingen met mijn handen doen vond ik als kind al leuk’

In het nieuwste TP magazine komt Patrick uitgebreid aan het woord. Benieuwd naar zijn visie en drive? Lees dan hier het hele artikel in TP magazine. Nog geen abonnee? Klik dan hier en probeer twee maanden gratis!      
Algemene tandheelkunde

Tandarts Sharif Tairie vindt de verkiezingsuitslag zorgwekkend

Sarief Tairie heeft een tandartspraktijk in Lelystad. En hij maakt zich, net als veel andere Nederlanders, zorgen om de verkiezingsuitslag van 22 november. Op zijn LinkedIn-pagina schrijft hij: "Meer dan tweeënhalf miljoen mensen steunen de PVV, en dat baart mij zorgen."
Algemene tandheelkunde

Verkiezingsuitslag: mondzorg in basispakket een stap dichterbij

Met de opzienbarende verkiezingsuitslag gaat Nederland een bijzondere periode tegemoet. De kans dat mondzorg weer in het basispakket terugkeert lijkt echter een stap dichterbij.
Algemene tandheelkunde

Straattandarts Didi Landman: mondzorg in basispakket

De Rotterdamse straattandarts Didi Landman verleent elke donderdag gratis mondzorg aan daklozen en minima. In een uitgebreid interview in De Volkskrant pleit ze ervoor om mondzorg in het basispakket op te nemen.

(Rhapsody) Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke week een update over tandheelkunde in uw mailbox.

  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Veelbesproken thema's

Algemene tandheelkunde omvat de reguliere mondzorg: de periodieke controles, het verhelpen van algemene klachten, maar ook extracties en het plaatsen van vullingen, kronen en bruggen.
Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist. Maar ook steeds meer volwassenen willen een behandelplan ter verbetering van de occlusie en esthetiek.

Met behulp van restauratieve (reconstructieve) tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van het gebit weer worden hersteld.