Home Nieuws
Nieuws
Algemene tandheelkunde
Richtlijnen Antitrombotica en Wortelcariës met 5 jaar verlengd
Het KennisInstituut Mondzorg (KIMO) heeft de bestaande richtlijnen Antitrombotica en Wortelcariës met 5 jaar verlengd. De richtlijnen werden in 2019 gepubliceerd en hadden een geldigheidsduur van 5 jaar.
Algemene tandheelkunde
Wij van WC-eend (2)
Onder de titel Wij van WC-eend plaatste hoofdredacteur Sander Loos in TP-magazine de nodige kanttekeningen bij zowel de jaarcijfers als de belangrijkste successen waarop de KNMT trots is. Hij nodigde KNMT-voorzitter Hans de Vries tevergeefs uit voor een toelichting. Wie wel reageerde was tandarts Richard Spaan van Tandartspraktijk Lienden.
Algemene tandheelkunde
Rechter verbiedt rekenmethode NZa
De KNMT eist dat de NZa de publicatie van de mondzorgtarieven voor 2026 ongedaan maakt. De beroepsorganisatie doet dit naar aanleiding van een uitspraak die de rechter deed in een zaak aangespannen door de landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten LVVP.
Algemene tandheelkunde
Patiëntenfolders genereren met AI gaat redelijk goed
De inzet van large langues models (LLM) zoals ChatGPT of Gemini bij het vervaardigen van voorlichtingsmateriaal voor patiënten gaat best goed. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in Nature.
Algemene tandheelkunde
Tandarts aan de toog
Wie de praktijk van Welldent Mokum binnenloopt, denkt in een kroeg te zijn beland. Tandarts Wouter Vriesman vindt het belangrijk om de wachtkamer een ongedwongen sfeer te geven. Mensen kunnen er een praatje maken. Dat stelt ze op hun gemak voor het tandartsbezoek. In de komende editie van TP magazine wordt Wouter geïnterviewd over zijn bijzondere praktijk. Abonnee's kunnen het artikel echter nu al lezen.
Algemene tandheelkunde
Voor beroerde gebitten moet je bij ‘spaghettiwesterns’ zijn
In de onvolprezen rubriek De Boor Draait Door (DBDD) duikt redacteur Jacques Koch in de monden van westernacteurs. John Wayne liet zijn gebit nooit zien, maar zat een keer in een film in de tandartsstoel. Moordenaar Eli Sister leerde tandenpoetsen van mislukte tandarts Reginald Watts. En voor echt beroerde gebitten hoef je alleen maar een ouderwetse spaghettiwestern te streamen.
Algemene tandheelkunde
3D-scan geeft inzicht in tandslijtage
3D-scans blijken een goede methode te zijn om tandslijtage vast te stellen en te monitoren. Dit blijkt uit onderzoek van Hilde Bronkhorst, die op 20 juni promoveerde op haar proefschrift Tooth Wear: Not Your Average Story.
Esthetische tandheelkunde
Smileie EU mag in Nederland niet langer aligners verkopen
Smileie, een van de online-aanbieders van aligners, moet per direct stoppen met het aanbieden van deze producten. Dit heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt. IGJ heeft de online verkoper een bevel opgelegd op basis van de Wet op de medische hulpmiddelen.
Algemene tandheelkunde
De juiste tandarts op de juiste plek
Een kwart van de tandartsen in Nederland komt uit het buitenland. Velen van hen kwamen hier via een bemiddelingsbureau. TP sprak met recruitmentconsultant Zohar Tischler. Hoe gaat hij te werk? En hoe kijkt hij aan tegen zijn branche? ‘Vooral in Nederland zijn er te veel praktijken die zich bezighouden met wat ik “goedkope” tandartsen noem.'
Algemene tandheelkunde
NAVO-top veroorzaakte veel hinder voor Haagse mondzorgpraktijken
De afgelopen NAVO-top in Den Haag had merkbare gevolgen voor mondzorgpraktijken in de stad. Door de omvangrijke veiligheidsmaatregelen en wegafsluitingen stond de bereikbaarheid onder druk. Liesbeth Boswijk, eigenaar van de mondhygiënistenpraktijk Statenkwartier besloot de heisa te ontvluchten en zit tijdelijk in Spanje.
(Rhapsody) Aanmelden voor de nieuwsbrief
Elke week een update over tandheelkunde in uw mailbox.
Veelbesproken thema's
Veel kinderen zijn onder behandeling bij een orthodontist. Maar ook steeds meer volwassenen willen een behandelplan ter verbetering van de occlusie en esthetiek.
Algemene tandheelkunde omvat de reguliere mondzorg: de periodieke controles, het verhelpen van algemene klachten, maar ook extracties en het plaatsen van vullingen, kronen en bruggen.
Elk kind is uniek en elke ontwikkelingsfase vraagt om een eigen benaderingswijze. De behandeling van kinderen kan een grote uitdaging zijn. Specifieke kennis wordt daarom steeds belangrijker.