Home Nieuws

Nieuws

Patiënten liegen – óók tegen de tandarts

De verleiding om te liegen ligt altijd op de loer. Zo’n 20 tot 30% van de tijd die we met anderen spenderen, verdraaien we bewust de waarheid. TrustDeals heeft onderzocht wanneer en waarom we liegen.

Experts waarschuwen voor nieuwe Tiktok-trend: “Flos je tanden niet met je haar!”

Op TikTok verscheen onlangs een video waarin een vrouw een haar gebruikt om haar tanden te flossen. Voor veel TikTokkers is dit inmiddels een handige oplossing, al hebben experts daar toch hun twijfels over.

Draadloos lichtsysteem

In deze nieuwsrubriek hebben we al veelvuldig geschreven over loepbrillen, en over lichtsystemen die op deze loepsystemen aangesloten kunnen worden. Eén lastig detail daarbij is de batterij die aan de lamp gekoppeld moet worden en in de broekzak gehouden of aan de riem geklikt wordt.

Restauratiereiniger

  Voordat een indirecte restauratie op een gebitselement gecementeerd kan worden, moet deze vanzelfsprekend eerst...

Digitale occlusie- en articulatiemeter

Een tandarts heeft als taak enerzijds om elke afzonderlijke tand of kies te behandelen die aangedaan is door pathologie, maar anderzijds ook naar de totale dentitie te kijken. Hoe de elementen op elkaar rusten in de beet (occlusie) en hoe ze over elkaar heen bewegen (articulatie).

Fotografeer als een pro met de smartphone

Vervolgens hebben ze extra flitsers nodig. De ringflitser geeft een fellere directe bundel die vooral handig is in de zijdelingse delen, maar wel te fel kan zijn in het front. Daarom worden er naast de ringflitser ook zijflitsers gebruikt, die een warme kleur aan de elementen geven.

Facinghouder

Een van de leukste behandelingen om uit te voeren is het vervaardigen van indirecte restauraties in het front. Na tijden van voorbereiding: de gesprekken met de patiënt, het maken van intra- en extraorale foto’s, samen met de technicus het creëren van de digital smile design, het maken van een wax-up and try-in bij de patiënt en wachten of de patiënt akkoord gaat met de behandeling.

Kankeronderzoekers ontdekken nieuwe locatie speekselklier

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een nieuwe locatie van de speekselklieren ontdekt. Voor patiënten met een tumor in hun hoofd-halsgebied is dit waarschijnlijk goed nieuws, omdat bestralingsartsen die plek nu kunnen gaan ontzien om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Extractietangen met veren

Elke tandarts heeft een voorkeur voor simpele extracties en voelt weinig voor complicaties. Als een te verwijderen gebitselement aan beide zijden buurelementen heeft met een contactpunt, dan zullen we een extractietang moeten pakken.

Gebitsreinigingspoeder

De prothesedrager houdt meestal zijn/haar kunstgebit wel goed schoon, zeker wanneer hij/zij naar de tandarts of protheticus moet voor controle of behandeling. Er zijn echter ook patiënten wier prothese ik eigenlijk alleen met dubbele handschoenen zou aanpakken.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke week een update over tandheelkunde in uw mailbox.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Veelbesproken thema's

Het merendeel van de pijnklachten in de praktijk heeft een endodontische oorzaak. Aan de hand van casuïstiek, video’s en bij- en nascholing wordt dit thema belicht.

Met behulp van restauratieve (reconstructieve) tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van het gebit weer worden hersteld.

Algemene tandheelkunde omvat de reguliere mondzorg: de periodieke controles, het verhelpen van algemene klachten, maar ook extracties en het plaatsen van vullingen, kronen en bruggen.