Home Nieuws

Nieuws

Tandenborstel kan meer bacteriën bevatten dan een wc-bril

Volgens professor Dominique Declerck, tevens tandarts, kan een tandenborstel meer bacteriën kan bevatten dan een wc-bril. Tandenborstels zijn toch niet zo schoon als gedacht. Bij het tandenpoetsen stop je enkele minuten iets in je mond, dat volgens onderzoek mogelijk smeriger is dan de wc-bril.

Kwart Nederlanders niet naar tandarts door corona

Een kwart van de bevolking is sinds het begin van de pandemie niet naar de tandarts geweest uit angst voor besmetting. “Je gebit laten controleren is nu juist belangrijk, zegt tandarts Wolter Brands, voorzitter KNMT.
Kindertandheelkunde

Nieuwe richtlijn ‘Mondzorg voor Jeugdigen preventie en behandeling van cariës’

Op 4 januari 2021 is de nieuwe klinische praktijkrichtlijn ‘Mondzorg voor Jeugdigen preventie en behandeling van cariës’ door het KIMO gepubliceerd. De klinische praktijkrichtlijn (KPR) is bedoeld voor (kinder)tandartsen, tandartsspecialisten en mondhygiënisten. Andere mondzorgverleners in de algemene praktijk en personen die anderszins betrokken zijn bij de zorg voor jeugdigen kunnen hun voordeel doen met deze KPR.
Algemene tandheelkunde

Prikaccidenten vermijden

Onze patiënten vinden het fijn dat we ze voor de behandeling goed verdoven, want bij de meerderheid van de patiënten zit de angst voor de tandarts nog altijd goed ingebakken. Bij een enkele mondzorgmedewerker én zeker bij de praktijkhouder bestaat de angst voor een prikaccident nadat de anesthesie gegeven is.

VBTGG wordt VMBZ

De Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheidszorg voor Gehandicapten (voorheen VBTGG) heeft de naam van de vereniging gewijzigd in VMBZ. 
Algemene tandheelkunde

Professionele foto’s met de smartphone | TP test

Een van de grootste ontwikkelingen in de tandheelkunde van het afgelopen decennium is de digitalisering. Van patiëntdossiers, röntgenfoto’s tot digitaal afdrukken (intraorale scans): digitalisering maakt het ons niet alleen makkelijker, maar de kwaliteit daarvan verbetert er ook door.
Algemene tandheelkunde

Glimmend composiet

Gemiddeld besteden we veel meer tijd aan een composietrestauratie in het front dan in de zijdelingse delen. Met name in de afwerking willen we een fraaie frontrestauratie met eenzelfde glans als die van glazuur bereiken. Hiervoor hebben we van oudsher de Soflex-schijfjes die qua polijststerkte in verschillende kleuren geleverd worden.
Kindertandheelkunde

Hypomineralisatie van incisieven en molaren

Hypomineralisatie is een ontwikkelingsstoornis in zowel de blijvende als de melkdentitie met tal van mogelijke oorzaken. Het glazuur kenmerkt zich door verkleuring (crème, bruin, geel), waarbij de kwaliteit door verstoringen in de calcificatie- en maturatiefase vaak minder is.
Algemene tandheelkunde

Composietverwarmer

U kent het misschien wel: het is een koude nacht geweest en ‘s ochtends begint u met restaureren. De rubberdam ligt mooi om het te restaureren element heen, de primer en bonding zijn aangebracht en de assistente reikt u het composietpistool aan.

Nieuwe KRT registratienorm per 1 januari 2021

Op 1 januari 2021 introduceert het KRT een nieuwe registratienorm voor al haar deelnemers. Een registratienorm die past in het tijdsgewricht en de manier waarop de professie vorm wil geven aan deskundigheidsbevordering.

(Rhapsody) Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke week een update over tandheelkunde in uw mailbox.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Veelbesproken thema's

Met behulp van restauratieve (reconstructieve) tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van het gebit weer worden hersteld.

Het merendeel van de pijnklachten in de praktijk heeft een endodontische oorzaak. Aan de hand van casuïstiek, video’s en bij- en nascholing wordt dit thema belicht.

Algemene tandheelkunde omvat de reguliere mondzorg: de periodieke controles, het verhelpen van algemene klachten, maar ook extracties en het plaatsen van vullingen, kronen en bruggen.