Home Nieuws

Nieuws

Disposable schorten | Tip

Omdat iedereen moet worden beschouwd als een Covid-19 patiënt is het voor tandartsen handig om een wegwerpschort te hebben.

Het KIMO stelt nieuwe richtlijn ‘Derde Molaar’ beschikbaar

Op 30 maart 2020 is de nieuwe klinische praktijk richtlijn ‘Derde Molaar’ door het KIMO beschikbaar gesteld. Het doel van de richtlijn is een praktisch handvat te bieden voor de behandelaar van patiënten bij wie één of meer derde molaren aanwezig zijn.

ANT roept tandartsen op financiële problemen door coronacrisis te melden

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) roept tandartsen en praktijkhouders die failliet dreigen te gaan doordat financiële steunmaatregelen te laat of te gebrekkig zijn op om dit te melden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Tien weken cel voor ‘corona-hoester’: ‘Ik heb corona, nu hebben jullie het ook’

Een 23-jarige man die expres twee agenten in het gezicht hoestte en riep dat hij ze met corona wilde besmetten, heeft een celstraf van tien weken aan zijn broek gekregen, waarvan twee weken voorwaardelijk.

Waarschuwing voor ransomware aanvallen op tandartspraktijken

Sinds vorige week zijn er diverse tandartsenpraktijken aangevallen door ransomware mails. De bijlage van deze mails bevat virussen waarmee hackers alle praktijkinformatie in handen kunnen krijgen. De beroepsorganisaties ANT en KNMT waarschuwen hierover op hun websites. 

CED roept Europese Commissie op tandartsen te steunen na coronacrisis

Voorzitter Marco Landi van de Council of European Dentists (CED) roept de Europese Commissie op om de gevolgen op lange termijn voor Europese tandartsen door de coronacrisis te helpen verzachten. Dit moet voorkomen dat de toegang tot de mondzorg gevaar gaat lopen.

Kunstmatige intelligentie moet helpen in de strijd tegen het coronavirus

Medisch specialisten en datawetenschappers gaan kunstmatige intelligentie inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Ze willen er met machine learning achter komen welke behandeling bij welke patiënt het beste werkt. En ze willen voorspellen hoe het ziekteverloop is bij een geïnfecteerde patiënt.

Warme verticale condensatie van guttapercha

Het lijkt inmiddels lang geleden en zelf zou ik geen enkele endodontische vulling meer uitvoeren met het aanbrengen van meerdere guttaperchastiften nadat er ruimte is gemaakt middels een spreader.
Implantologie

Pocketspoeling | TP test

De behandeling van peri-implantaire infecties is en blijft lastig en onvoorspelbaar. Om enige structuur in de behandeling te brengen kwamen de beroepsverenigingen voor de parodontologie en implantologie (NVvP en NVOI) in 2015 met een gezamenlijke richtlijn.

TandartsJordaan doneert 5.000 mondkapjes aan UMC: “Ze hebben het nodig”

Praktijk TandartsJordaan heeft ruim 5.000 mondkapjes en handschoenen aan het Amsterdam UMC gedoneerd. Het ziekenhuis staat erom te springen en TandartsJordaan heeft ze nu nauwelijks nodig. Jordaan hoop dat andere tandartsen zullen volgen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke week een update over tandheelkunde in uw mailbox.

Veelbesproken thema's

Het merendeel van de pijnklachten in de praktijk heeft een endodontische oorzaak. Aan de hand van casuïstiek, video’s en bij- en nascholing wordt dit thema belicht.
Algemene tandheelkunde omvat de reguliere mondzorg: de periodieke controles, het verhelpen van algemene klachten, maar ook extracties en het plaatsen van vullingen, kronen en bruggen.
Met behulp van restauratieve (reconstructieve) tandheelkunde kan de vorm, functie en esthetiek van het gebit weer worden hersteld.