Geslaagd Jaarcongres Tandheelkunde november 2019

 

“Ik heb het TP Congres 2019 als een leerzame en leuke dag ervaren. Omdat ik trouw elke editie van het TP lees, was ik eerst bang dat er overlap zou zitten in het congresprogramma. Dit bleek niet het geval te zijn want de sprekers hadden allemaal nieuwe casuïstiek en meer verdiepende inhoud in de presentaties. Ik zie het als positief dat er op een dag verschillende aspecten van de tandheelkunde belicht werden. De sprekers hebben een aantal goede tips gedeeld die direct toepasbaar zijn in de praktijk. De congreslocatie was goed bereikbaar, de duur van het programma was gebalanceerd opgezet en ook de pauzes waren lang genoeg om bijvoorbeeld nog even met de sprekers te praten of de stands van aanwezige bedrijven te bezoeken.”

Vincent Donker, co-assistent tandheelkunde UMCG

“Wat een congres! Super gezellig, lekkere huiskamersfeer, leuke moderator, mega leuke sprekers en super goede handvatten waar iedereen wat mee kan.”

“Leuke dag met praktisch haalbare tandheelkunde”

“Van implantologie tot kindertandheelkunde, de onderwerpen van het TP congres waren uiteenlopend en de lezingen gingen over actuele onderwerpen binnen de tandheelkunde. De duur van de lezingen was precies goed om voldoende de diepte in te gaan en toch veel verschillende onderwerpen te kunnen belichten. Ik vond het leuk dat er veel klinische voorbeelden werden gepresenteerd met handige tips en tricks om de technieken ook zelf toe te gaan passen.  De organisatie was goed en de dagvoorzitters hebben ons op een leuke manier meegenomen door het programma. Aan het einde van de dag was er nog een borrel om met collega’s na te praten over dit jaarcongres. Al met al een leuke en leerzame dag, waar ik volgend jaar wel weer heen zou willen!”

Audrey van Erp, co-assistant tandheelkunde UMCG


Jaarcongres Tandheelkunde
d.d. 29-11-2019

Verslag door: Audrey van Erp, Tobias Gerritsen, Vincent Donker

Op 21 november vorig jaar vond het TP Jaarcongres Tandheelkunde 2019 plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. Van oud-hoofdredacteur Hans van Pelt kregen wij de kans om als studenten aan het UMCG het congres te bezoeken.

Met de Jaarbeurs als locatie was het congres goed te bereiken. De dag vond plaats in de Supernova zaal, die met de gekleurde verlichting en oplichtende sterren op de wand een futuristisch gevoel gaf. Het congres werd geopend door dagvoorzitters Teun Domburg en Marleen de Groot. Zoals we van Marleen gewend zijn wist zij het geheel mooi aan elkaar te praten en werd er niet te zuinig gedaan met woordgrappen. Hieronder volgt een greep uit de lezingen van het congresprogramma.

Esthetisch implanteren met Irfan Abas

We kennen Irfan Abas als redacteur uit het TP. Hij vertelt dat hij hier één dag in de week aan besteed. Ook reist hij tegenwoordig de hele wereld over als spreker op het gebied van implantologie. Middels een strakke keynote en prachtige fotografie vertelt Irfan ons over de timing van het implanteren in de esthetische zone. Zoals we weten verdwijnt er altijd alveolair bot na het extraheren van het element. Door technieken als de socket seal kan er echter meer alveolair bot behouden blijven. Het is bij implanteren in de esthetische zone altijd belangrijk om een X-CBCT te maken en deze goed te bestuderen. Een handige tip die Irfan geeft is de cotton-roll technique (hierbij plaats je een wattenrol in de omslagplooi vóór het maken van de scan) zodat je de weke delen goed kunt beoordelen.

Wiebe Derksen over de digitale workflow voor implantologie

Tandarts-implantoloog Wiebe Derksen doet promotieonderzoek naar de digitale workflow voor implantologie en weet ons daar veel over te vertellen. Zo krijgen we te horen dat tot op heden digitaal afdrukken bij meer dan drie implantaten nog te onnauwkeurig is. In sommige studies wordt geconcludeerd dat een scan wel accuraat genoeg is, maar het gaat hier vaak om in vitro studies waarbij een model is gescand en niet in de mond. De foutmarge die op dit moment nog bestaat bij mondscans kun je echter op een aantal manieren ondervangen. Wiebe deelt een aantal van zijn tips. Bijvoorbeeld door nog niet alle abutments aan een zirconia brug te laten verlijmen door de tandtechnieker kun je tijdens de pasfase corrigeren voor kleine verschillen in de asrichting van de implantaten. Het is wel mogelijk om het emergence profile digitaal af te drukken. Dit kan middels de Triple Scan techniek waarbij een scan wordt gemaakt van de noodkroon in situ, de noodkroon los op een analoog en de kaak zonder noodkroon. Met een best fit alignment kunnen deze scans over elkaar gezet worden.

Erik-Jan Muts over micro-invasiese cariësinfiltratie voor behandeling van witte vlekken

In deze voordracht gaf Erik-Jan handige tips voor het behandelen van vervelende witte vlekken op elementen in de esthetische zone. Hij legde uit hoe het glazuur licht weerkaatst en hoe luchtbellen in het glazuur deze weerkaatsing veranderen en zo als witte vlekken zichtbaar zijn. Aan het de hand van uitgebreide casuïstiek liet hij zien wat de do’s en dont’s zijn bij het gebruiken van micro-invasieve cariësinfiltratie voor het behandelen van witte vlekken. Ook gaf hij handige tips hoe je deze behandeling voorspelbaar kan uitvoeren.

Pijnstillers en antibiotica bij parodontitis apicalis

Na de pauze praat Dieuwertje de Groot-Kuin de zaal bij over parodontitis apicalis, pijnstillers en het wel of niet gebruiken van antibiotica. Zij vertelt dat pijn bij parodontitis apicalis ontstaat door een immuunreactie op geïnfiltreerde bacteriën in een necrotische pulpa. De ontsteking die hierdoor ontstaat veroorzaakt weefseldruk die zorgt voor de kloppende pijn die de patiënt ervaart. Wanneer je een endodontishe behandeling start bij pijnlijke parodontitis apicalis ervaart 20-40% van de patiënten nog pijn. Hiervan heeft de helft maximaal 1 dag pijn. Bij exacerbatie van parodontitis apicalis ontstaat pijn die 7-10 dagen kan duren. Schrijf dus geen antibiotica voor om de pijn te stillen maar schrijf goede pijnstillers voor en vertel de patiënt dat de pijn vanzelf over gaat. Wanneer schrijf je dan wel antibiotica voor? In twee gevallen, vertelt Dieuwertje ons. Namelijk bij een acuut periapicaal abces in een medisch gecompromitteerde patiënt of bij systemische uitbreiding van het abces.

Sprookjes, mythes en beloftes in de orthodontie met Erik Reukers

Aan de hand van de What do I know about orthodontics blog van orthodontist Kevin O’ Brien neemt Erik Reukers ons mee langs een drietal mythen, sprookjes en beloftes in de orthodontie. Hij vertelt ons dat we altijd goed moeten blijven opletten of de dentitie volledig gewisseld is. Er kan soms sprake zijn van retentie of impactie. Wanneer er sprake is van een kruisbeet is het juist nodig om vroeg te verwijzen. Vervolgens wordt het extraheren bij orthodontie bediscussieerd. Naar O’ Brien wordt de conclusie getrokken dat elke patiënt kunt behandelen zonder extracties, maar niet elke patiënt moet behandelen zonder extracties.