Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weefselsparend cariës/composiet verwijderen op basis van uv-licht

Fluorescentie is het oplichten van oppervlakken door het gebruik van uv-licht. Volgens de fabrikant van de Fluoresce HD kan, door het aansluiten van een nieuw ontworpen koppelstuk, het normale ledlicht van de airrotor wisselen met uv-licht, waardoor een element transformeert in een kleurgecodeerd voorwerp waarin duidelijk onderscheid wordt getoond tussen door cariës aangetaste dentine, restauratiemateriaal en gezond tandweefsel.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-019-0132-8/MediaObjects/12496_2019_132_Fig1_HTML.jpg

Onder het hoog-energetische 405 nm uv-licht uit de glasvezels licht gezond tandweefsel lichtgroen op, maar door de porfyrinen in de cariësveroorzakende biofilm licht het geïnfecteerde dentine oranjerood op, wat een groot contrast geeft. Hierdoor zou de cariës weefselbesparend verwijderd kunnen worden. Dat komt niet alleen de patiënt ten goede, maar vooral ook de werktijd aan de stoel. Hoewel een tandarts meestal niet veel moeite heeft met het detecteren van cariës in geïnfecteerd dentine, zou deze lichtwerking een aanvulling op de dagelijkse praktijk kunnen zijn. Waar ik zelf (en u?) meer moeite mee heb, is het verwijderen van composiet uit tandweefsel als ik dieper in het element of de box kom.

De Fluoresce HD zou hierin écht een verschil kunnen maken doordat het uv-licht de tand een heel andere kleur geeft dan het restauratiemateriaal. Om de ogen van de behandelaar en de assistente te beschermen wordt het instrument geleverd met een gele beschermbril voor de behandelaar en een beschermvierkant voor de assistente. Vanuit de redactie zullen we binnenkort een test van het in de praktijk werken met de Fluoresce HD publiceren. (Irfan Abas)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.