X-puzzel #3 – bevindingen

Op pagina 28 toonden we solo’s van de 11 en 21 van een 17-jarige jongen (afbeelding 1 en 2). Beide elementen hadden acht jaar eerder een trauma opgelopen bij een fietsongeluk en werden vervolgens behandeld. Als we deze foto’s zien, wat zien we dan? Dit zijn onze bevindingen:

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

1 Afwijking(en)

We zien twee radiolucente zones in de 11 en een periapicale opheldering aan de 11. De twee opnamen zijn vanuit verschillende richtingen gemaakt. De laesies lijken ten opzichte van de pulpa niet anders geprojecteerd te worden, hetgeen duidt op laesies centraal in de tand.

2 Diagnose(s)

We denken aan interne wortelresorptie, externe invasieve wortelresorptie en externe ontstekingsresorptie.

Interne wortelresorptie wordt veroorzaakt door clastische cellen vanuit de pulpaholte. Als oorzaak wordt in de literatuur trauma, cariës en pulpitis genoemd. De laesie kan perforeren naar het parodontium. Door een endodontische behandeling uit

0
8

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2017.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.