Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cementeren met kleurindicator

De producenten van tandheelkundige adhesieve cementen zijn voortdurend bezig met het simplificeren van de behandeling. Voorheen moest er geëtst, gesilaniseerd, geprimed en gebond worden voordat de restauratie aangebracht kon worden.

 

Tegenwoordig ligt de focus op zo min mogelijk stappen als mogelijk; liefst maar één en dat is het cementeren van de restauratie. Het idee hierachter is dat tandartsen fouten kunnen maken als er veel handelingen moeten worden verricht. Dat wordt nu ‘vereenvoudiging van de workflow’ genoemd.
Kerr, bekend van Optibond, heeft voortdenkend langs deze lijn, Nexus Universal cement geïntroduceerd.
De procedure is als volgt en slechts drievoudig:
  1. Zorg dat zowel de restauratie als de preparatie schoon en droog zijn.
  2. Breng de Optibond op de preparatie aan en blaas deze licht uit.
  3. Meng het Nexus-cement in de mixspuit en breng dit aan in de restauratie. Dit is in het begin roze, maar zodra uitgehard verandert de kleur naar wit.

Na de kleurverandering kan het overtollig cement worden verwijderd. Zelfs de uithardingslamp is bij Nexus overbodig. Uit eigen onderzoek van Kerr blijkt dat deze methode zowel op porselein, lithiumdisilicaat als zirkoonoxide gebruikt kan worden, met een gemiddelde shear strength van 30 MPa. Nexus is verkrijgbaar in verschillende kleuren, vanaf bleach tot yellow. Meer onderzoek lijkt mij nodig, maar het is zeker een van de meest eenvoudige procedures thans op de markt

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0028-2/MediaObjects/12496_2021_28_Fig2_HTML.jpg
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2021.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.