TP Congres 2018: Gebitsslijtage

Het TP-congres 2018, dat afgelopen november in Amersfoort plaatsvond, stond volledig in het teken van gebitsslijtage. Dit naar aanleiding van de onlangs bij BSL verschenen Atlas Gebitsslijtage.Nationale en internationale sprekers schonken uitgebreid aandacht aan zowel de etiologie, de verschillende behandelingen en mogelijke vergoedingen vanuit de zorgverzekering. Deze aspecten werden vakkundig aaneengekoppeld door dagvoorzitter Cees Kreulen, die zelf betrokken is bij hetRadboud Tooth Wear Project.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Dien Gambon hield een inspirerende presentatie over extrinsieke zuren. Bij jongeren rond 13 en 14 jaar is er sprake van een smaakomslag van zoet naar zuur en naast dranken is er op de markt ook een overvloed aan snoepgoed met een zeer lage pH-waarde. Een groot probleem is dat in de supermarkt niet duidelijk is hoe schadelijk een product is. Het beste advies: kies voor dranken op waterbasis zonder suiker met aroma’s. Momenteel is er sprake van een groeiende en zorgelijke trend om appelazijn te drinken met vermeende gezondheidsvoordelen als argument, en om af te vallen.

Na de koffie (of nu misschien toch liever ‘thee zonder smaakjes’) liet Bas Looman zijn licht schijnen over intrinsieke zuren als etiologische factor bij gebitsslijtage. Bij ernstige slijtage is vaak sprake van gastro-oesofageale reflux, ook als de huisarts na testen geen reflux constateert. Dit komt doordat maagzuur al in hele kleine hoeveelheden in de mond schade kan aanrichten. Het advies is daarom om patiënten voor een diagnostische kuur met maagzuurremmers naar de huisarts te verwijzen en ze zelf te laten ervaren of en hoeveel effect deze heeft.

Dat slijtagebehandelingen soms erg ingewikkeld en langdurig kunnen zijn, is voor iedere behandelaar geen nieuws. Peter Wetselaar nam met de congresgangers classificaties van gebitsslijtage door en gaf meteen een idee met welk soort casussen je als algemeen practicus zelf aan de slag kunt en welke je misschien liever/beter doorverwijst. Het is lastig dat er op dit moment nog geen ‘standaard’ classificatieprotocol is en dat iedereen op zijn eigen manier slijtage classificeert aan de hand van diverse indexen. Communicatie tussen zorgprofessionals over slijtage wordt daardoor bemoeilijkt.

De initiator van de Atlas Gebitsslijtage en drijvende kracht achter het congres, Hans van Pelt, nam de zaal aan de hand van de richtlijnen van het SSO (Schweizerische Zahnärzte-Gesellschaft) in vogelvlucht mee door diverse casussen.

Dat ‘parkeren in composiet’ een goed idee is, werd vervolgens bevestigd door Brian Millar. Hij noemt met name de mogelijkheid om weefselbesparend te kunnen werken als groot voordeel van composieten en is voorts zeer te spreken over het gegeven dat composiet bij grote krachten als een soort ‘kreukelzone’ fungeert; dat wil zeggen: het breekt vaak af zonder dat het gebitselement verdere schade oploopt.

Met inzichtelijke risico-analyses toonde Sjoerd Smeekens hoe hij tot een behandelvoorstel komt en benadrukte dat er zonder gedegen diagnose geen behandeling mag worden gestart: wanneer je niet weet waardoor een bepaald probleem is ontstaan, kan je het moeilijk oplossen of komt de patiënt na een bepaalde tijd terug met dezelfde problematiek.

Afsluiters van de dag waren de collega’s Manfred Leunisse en Marcel Linssen, respectievelijk orthodontist en restauratief tandarts en beiden werkzaam in dezelfde praktijk. Het was inspirerend om hun interactie te zien en je opnieuw te realiseren dat als je als tandarts verwijst, het voor de andere partij belangrijk is om op de hoogte te zijn van de beoogde zorgrichting. Door niet te schromen om advies in te winnen en te overleggen met de tandartsen of tandheelkundige specialisten met wie je samenwerkt, kom je uiteindelijk tot het beste plan. (Jochem Lemain)

Meer informatie over de Atlas gebitsslijtage >>

TP Congres Gebitsslijtage

Op 24 mei 2019 wordt een nieuw TP Congres Gebitsslijtage: diagnose, behandeling en prognose georganiseerd. Bekijk het programma en meld u aan >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.